2016’da sektör gündemine oturan 13 düzenleme

2016 yılında hükümet, kentsel dönüşümü hızlandıracak yönetmelik değişiminden metrekare ile gayrimenkul satışına olanak veren düzenlemeye kadar mevzuatta yeni konuları gündemine aldı. Bu yıl gayrimenkul sektörünü etkileyecek en önemli düzenlemeleri Emlakjet okuyucuları için özetledik…

1- Kentsel dönüşüm yeni yönetmelikle hızlandı

Bakanlar Kurulu, kentsel dönüşümde değişen yönetmelikle kentsel dönüşümün devre girmesini hızlandırdı. Buna göre yapı stoğunun yüzde 65’i depreme dayanıksız ve ruhsatsız olan bölgeler, tek tek bina onayı almaksızın riskli alan ilan edilecek ve 2 aylık denetimlerden sonra yıktırılmayan binalar kolluk kuvveti nezaretinde yıktırılacak. Bir başka deyişle, riskli alanlardaki binaların kentsel dönüşüme açılmasında maliklerin aralarında anlaşmaları beklenmeyerek süre ve maliyet kaybı azalacak, master planlar hızla yürürlüğe konabilecek.

2- GYF’lere devlet projelerine yatırım hakkı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ‘Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Kasım ayı sonunda değişikliğe gitti, Yeni eklenen madde ile gayrimenkul projelerine yatırım bakımından, TOKİ, İller Bankası AŞ, belediyeler ile bunların bağlı ortaklıkları, iştirakleri veya yönetim kuruluna aday gösterme imtiyazının bulunduğu şirketler tarafından gerçekleştirilen ruhsatı alınmış projeler kapsamındaki bağımsız bölümler, inşaatın tamamlanma oranına bakılmaksızın fon portföyüne dahil edilebilecek. Kurulduğu zamandan bu yana gayrimenkul geliştirme yapamayacağı şartı getirilen ve yasanın bu yönüyle 2 yıldır eleştirildiği Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) ile ilgili Kasım sonunda yenilenen tebliğ, kısmen onların devlete bağlı projelere yatırım yapabileceği yönünde bir esneklik getiriyor.

3- Müteahhitlere ek emsal 6 ay daha sürecek

Bu yılın sonunda yürürlüğe girmesi beklenen ancak önce Bakanlık tarafından, ardından da dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından 2016 sonuna ertelenen İmar Yönetmeliği’ne bir erteleme de Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den geldi. Yönetmelik 30 Haziran 2017’ye ertelendi. Bu erteleme ile inşaat sektörü yüzde 25 ek emsal hakkı sağlayan uygulamadan 6 ay süreyle daha faydalanma hakkı kazandı. Kentsel dönüşümde belediye uygulamalarındaki farklılıktan dolayı ruhsat almakta geciken firmalar için bu ek süre çok olumlu karşılandı.

4- Günlük kiralamaya sıkı denetim ve para cezası geldi

Günlük kiralanan evlerde hiçbir denetim olmaması nedeniyle fuhuş ve şantaj gibi suç unsuru olabilecek birçok eylemin gerçekleştirilmeye başlanması nedeniyle Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile günlük kiralık evlere sıkı denetim ve ceza geldi. Buna göre bu evlerde kalan kişilerin kimlik kayıtları kolluk kuvvetlerine bildirilecek ve kimlik bildirimlerini kolluk kuvvetlerine göndermeyen işletmelere ve kiracılara 5 bin TL ila 10 bin TL arasında idari para cezası kesilecek. Bildirim yapılmamasının tekrarı halinde ise bu evler mühürlenebilecek.

5- Tapuda online dönemi için çalışmalar başladı

Tapuda online dönemi için çalışmalar başlıyor. Böylece miras için başvurduğunuzda işlem yapılırken 59 yıllık kayıtlar incelenmek zorunda kalınmayacak. Ayrıca e-haciz’le de 10 günü bulan kağıt üzerindeki haciz işlemi de hızlanacak. Yasa değişikliği talebinin kabul edilmesi halinde uygulamanın yazılımın tamamlanması amacıyla yürürlük tarihi 1 Temmuz 2017 olarak planlanıyor. Öte yandan mimari projeler elektronik ortamda gönderilecek. Uygulama ile vatandaş ev aldığında kat mülkiyeti için gerekli olan mimari proje sistem üzerinden aktarılabilecek. Böylece sahtecilik ve dolandırıcılık gibi olaylarında önüne geçilmiş olacak.

6- Yabancıya çalışma izni gündemi hareketlendirdi

Yabancı konut sahiplerinin daha önce üç ay olan oturma izin süresi, 2013’teki yasal düzenlemeyle 1 yıla çıkarılmış, yabancılara 8 yılın sonunda sürekli oturma izni alma hakkına sahip olması hakkı tanınmıştı. Bu yıl ise hükümetin vatandaşlık ve çalışma izni verilmesini gündeme aldığını açıklaması, sektörde heyecan yaratan ve beklentileri yükselten gelişmeler arasında yer aldı. Özellikle çalışma izni, Ortadoğu’dan gelen talebi artıracak güçlü bir teşvik niteliğinde. Sektörün de beklediği gelişme, oturma izni verilirken bürokratik süreçlerin kısalması, sürenin uzaması ve vatandaşlık verilmesiyle gelirin katlanması… Hatta sektör temsilcileri, söz konusu düzenlemelerle Türkiye'ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde…

7- % 18 KDV 2017 Mart sonuna kadar % 8’e indirildi

Bakanlar Kurulu, 150 metrekarenin üzerindeki konutların alımında ödenen yüzde 18’lik KDV’yi 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8’e düşürme kararı aldı ve geniş dairelerde oturmak isteyen ailelere yönelik bir ödeme kolaylığı sağlanmış oldu. Sektörün beklentisi, bu vergi indiriminin 2017 sonuna kadar uzatılması… Bu arada damga vergisinde ise her bir suretten alınan bedel tek surete indirildi.

8- Konut kredisi oranı % 75’ten % 80’e yükseldi

Hükümet ödemelerdeki konut kredisi oranının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılacağını duyurdu. Böylece konut kredisi kullanmak isteyen, ama peşinatı denkleştiremeyen kesime konutun fiyatının % 5 oranında bir yardım eli uzatılmış oldu.

9- Devlet’ten ilk kez konut alana 15 bin TL destek

Devlet, ilk kez konut alacaklara yönelik 15 bin liralık destek uygulaması başlattı. Devlet katkısı talebinde bulunan kişinin, konut hesabıyla ilgili yasanın yürürlüğe girdiği 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla kendi üzerine kayıtlı müstakil bir konut tapusu bulunmaması, sonradan da almamış olması gerekecek. Devlet katkısı sadece ilk konut alanlara verilecek. Hesap açılırken bu konuda bankaya beyanda bulunulacak. Devlet katkısı tutarı, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’si oranında olacak. Toplam devlet katkısı 15 bin liraya kadar çıkabilecek. Hesaba aylık 250 lira ile 2 bin 500 lira arasında para yatırılabilecek.

10- Metrekare ile konut satışı ile ilgili düzenleme başladı

Yatırım karşılığında konutun tamamını değil ama belirli metrekaresini satın alabilmesine olanak veren ‘gayrimenkul sertifikaları’ ile ilgili düzenleme yapılmaya başlandı. Buna göre, bir konut projesi temelden satışa çıktığı andan itibaren sertifikası da metrekare bazında satışa çıkarılarak tıpkı borsadaki gibi işlem görecek. 100 metrekarelik konutun 1 ve üzerindeki metrekaresi, bedeli üzerinden bir yatırımcı tarafından bu şekilde satın alındığında, inşaat yükseldikçe ve projenin fiyatları arttıkça sertifika da değerlenecek. Proje başlarken satışa çıkacak gayrimenkul sertifikası, proje tamamlanana kadar işlem görecek. Bundan sonra sonra sertifika sahipleri isterlerse sertikanın o günkü değeri üzerinden kazancını alacak. İsterlerse de yeterli miktardaki sertifikalarını toplayıp o projeden daire sahibi olabilecek. Proje bittiğinde, elinde yeterli sayıda gayrimenkul sertifikası olmamasına rağmen daire almak isteyenler için sertifikalar peşinat olacak.

11- Tasarrufu özendirici sandık modeli gündeme getirildi

Türk bankacılık sektörü, Almanya'dan dünyaya yayılan ve özellikle alt gelir grubunu hedefleyen "Yapı Tasarrufları Sandığı'nı" mercek altına aldı. Bu modelin yasal çerçevesine ilişkin çalışmalar sürüyor. Eğer uygulama gerçekleşirse, tasarrufları yastık altından çıkarıp ekonomiye kazandırmak adına önemli bir adım. Buradaki avantaj şu; siz bugün sisteme giriş yaparken diyorsunuz ki 'Ben 3 yılda 30 bin lira para biriktiririm'. Sistem de size 3 yılın sonunda 30 bin lira daha kredi vermeyi garanti ediyor ve böylece 60 bin lira paranız oluyor. Sisteme giriş yapacağınız gün imzalayacağınız anlaşmada, sistem kapsamında sizin 3 yıl sonra kullanacağınız faiz oranı da belirtiliyor ve bu oran piyasanın altında oluyor. Bu süre içerisinde piyasa faiz oranı değişse de sistem size sunduğu faiz oranını hiçbir şekilde değiştirmiyor. Bu açıdan önemli. Ancak sistemin bireysel emeklilik sistemindeki gibi teşvik edilebilmesi çok önemli. Bu konuda bu yüzden ilk birkaç yıl devlet katkısının sağlanması gerekiyor.

12- Beklenen ‘emlakçılık yasası’ taslağı hazırlandı

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, 60 ilin Emlak Odaları olarak yasayla ilgili kanun taslağı hazırladıklarını açıkladı. Yasa taslağı olarak Meclis'te Sanayi Komisyonu’nun gündemine gelen ‘yeni emlakçılık yasa tasarısının en önemli maddelerinden biri, sektöre yeni girmek isteyenlerin 4 ya da 2 yıllık üniversitelerin tapu ya da emlak yönetiminden mezun olup lisanslama sınavını kazanıp, 3 aylık bir stajdan sonra emlakçı olabilmesi… Taslağa göre buna uymayanlara ise 3 yıldan başlayan hapis cezası ve 30 bin TL'den başlayan para cezası verilecek. Komisyoncular için en az lise mezunu, müşavirler için de en az üniversite mezunu olma şartı aranacak.

13- İnşaat harcamalarına KDV iadesi gündeme geldi

TBMM’ye sunulan Torba Yasa Tasarısı, yatırımlardaki inşaat harcamalarının KDV’sinin geri ödenmesini içermesiyle sektöre maliyetleri azalmak yönünden yeni bir fırsat kapısını araladı. Tasarının yasalaşması halinde, yatırımcıların inşaat işleri nedeniyle yüklendikleri büyük KDV yüküyle ilgili sıkıntıları çözülecek.

Emlakjet Haber

0 Takipçi