2016 konut sektörü için nasıl bir yıl oldu?

Darbe girişimi sonrası sektörü canlandırmak için özel-kamu işbirliğinin ve kampanya döneminin damga vurduğu 2016 yılı, sektör için adeta bir sınav yılı oldu. İşte son çeyrekte sektörü destekleyici mevzuat değişiklikleriyle 2017’ye olumlu sinyal veren 2016’nın 7 başlıkta özeti…

Siyasi gelişmeler, doğu ve güneydoğuda yaşanan sınır çatışmaları ve dünya ekonomik konjoktüründeki dalgalanmaların yanı sıra özellikle 15 Temmuz darbe girişimiyle beraber 2016 yılı, gayrimenkul sektörü için tarihi bir sınav yılı oldu. ‘Artık yaptığımı hızlıca ve istediğim şekilde satarım’ döneminin bittiğinin anlaşıldığı ve yeni finansman çözüm yöntemlerinin gündeme geldiği bir yıl olan 2016, aynı zamanda alınan önlemlerle en az zararla kapatılan bir yıl olmaya hazırlanıyor.

Darbe girişimi sonrası hükümetin gayrimenkul mevzuatıyla , bankaların faiz indirme süreciyle, gayrimenkul sektöründeki çatı örgütlerin ise kampanyalarla sektörü canlandırmaya yönelik atağı ise, sektörde kaybı en aza indirecek güçlü bir dayanışmayı ortaya koydu. Bu dönemde firmalar kampanyalarla karlarından belli oranlarda feragat ederek faizi aylık yüzde 0.70 ile son 10 yılın en düşük seviyelerine doğru getirirken hükümet de özellikle yılın son çeyreğinde mevzuatta yaptığı değişikliklerle konut alımını kolaylaştıracak, kentsel dönüşüme destek verecek adımlarıyla dikkati çekti. Sektör oyuncularının büyük karlar elde etmekten çok sahip olduğunu kaybetmemeye odaklandığı 2016 yılı, aynı zamanda 2017 yılı projelerinin de altyapı çalışmalarıyla geçti.

Sektör konut satışında ilk yarıda geçen yılı yakaladı

İlk yarıya bakarsak, ayda ortalama 100 bin konutun satıldığı Türkiye’de 2015 senesinde ilk altı aydaki konut satışları 635 bin adetti, 2016 senesinde bu rakam 630 bin olarak gerçekleşti, fark yok denecek kadar az oldu. 2015 senesinde ilk altı ayda ipotekli konut satışları toplam konut satışlarının % 38‘iyken bu sene % 32’ye düştü. Bunun nedeni faiz oranlarındaki yükseklikti. Yılın ilk dört ayda görülen güven artışı ve sahip olunan iyimserlik, siyasi gelişmelerin de etkisiyle Mayıs ve Haziran’da durağanlaşarak geriledi. Mayıs ayındaki 3.6 puan gerilemeyi takiben inşaat sektörü güven endeksi Haziran’da 0.8 puan daha düştü.

Sıkıntılı üçüncü çeyrek Ağustos’la toparlandı

Temmuz’da konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.8’lik azalışla 81.343 oldu. Satışlar her ne kadar 84.506 konutun satıldığı Ocak ayının da gerisine düşmüş olsa da Ramazan, bayram ve yaz döneminde alışılagelen durgunluğun ardından 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini de hesaba kattığımızda satışlara yansıyan yüzde 15.8’lik azalış, sektör açısından beklenmedik bir sonuç olmadı. Ağustos’ta ise satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre % 2 oranında artarak 114.751 oldu. Mevsimsel etkiler ve darbe sonrası dönem düşünüldüğünde Ağustos’u Temmuz’daki % 16’lık düşüşü kapatıp artıya geçerek toparlamaya başladığı ve son çeyrekteki yükselişe hazırlanmaya başladığı bir sinyaldi.

Emlak Konut ve GYODER sektöre önderlik yaptı

Bu dönemde önce Emlak Konut ve GYODER’in, ardından peş peşe bankaların faizi yüzde 1’in altına çekmesiyle başlayan kampanya atağı ise, hem konut alıcıları hem de sektör için çok önemli bir motivasyon oldu. Emlak Konut GYO, 1 ayı 2.547 adet bağımsız bölüm, 407.029 metrekare satılabilir alan karşılığı 1 milyar 960 milyon TL değerinde satışla kapattı. Bu kurumun ilk 7 ayda yapmış olduğu satış toplamı kadar bir satışı sadece 1 ayda gerçekleştirdiğini gösterdi. Aynı şekilde GYODER üyesi 49 üye firma, 1 aylık sürede toplamda 2.000'e yakın konut satışı ile 1.750.000.000 TL'ye ulaşan bir ciro sağladı. Emlak Konut’un ‘yüzde 20 peşinat, aylık yüzde 0.70 faiz ve 120 ay’ fırsatlarını içeren kampanyasını Aralık sonuna kadar uzatması, kampanyalardan beklenen yararın tam olarak alınması açısından beklenen gelişmelerdi.

2016 konut sektörü için nasıl bir yıl oldu?

Son çeyrekle beklenti geçen yıla yaklaşmak

Eylül’de Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 17.8 oranında artarak 108.918 oldu. Ağustos ayında darbe girişimi sonrasında oluşan koşulların olumsuz etkileri azalırken, piyasaların açılmayı ayı olarak kabul edilen Eylül ayında ise bu kez uzun bayram tatilinin yanı sıra Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürerek Türkiye'yi ‘yatırım yapılabilir' ülke konumundan çıkarması gibi ekonomik ve Suriye ile Irak’taki jeopolitik gelişmeler beklentileri kısmen olumsuz etkiledi. Fakat bunlara rağmen Ağustos ayına göre düşüşün çok az olması, bir önceki yıla göre de gerçekleşen yüzde 17.8’lik yükseliş olumluydu. Bu yıl sektör satışlarının geçen yılki 1.3 milyon adetlik konut satışına yaklaşması sektörün hedefi…

Ekim itibarıyla 1 milyon adetlik sınır aşıldı

Ekim’de ise Türkiye genelinde konut satışları 2016 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 25.1 oranında artarak 130.274 oldu. Ocak-Ekim arasındaki toplam satışlar ise 1 milyon adetlik sınırı geçerek 1.066.085 oldu. Eylül ayındaki bayram tatili ve kredi notu düşüşünün olumsuz etkileri böylece bertaraf edildi. Burada önemli bir itici güç de ipotekli konut satışları… İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 71.8 artarak 48.110 oldu, bu noktada faizlerin aylık % 1’in altına gerilemesiyle konut kredilerinin sadece üç haftada 3 milyar lira arttığını gözlemledik. İlk defa satılan konut sayısı da bir önceki yılın aynı ayına göre % 22 artarak 61.677 oldu ve toplam içindeki payını % 47.3’e taşıdı. Eylül’de bu oranın % 46.8 olduğunu düşünürsek, yeni konut satışındaki bu yükseliş trendi de sektör için olumlu bir veri. Öte yandan ikinci el konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre % 28.1 gibi ciddi bir sıçramayla 68.597’ye gelmesi ikinci el piyasada da hareketliliğin süreceğini gösterdi.

İnternetten satılık daire araması Kasım’da zirve yaptı

Emlakjet verilerine göre Kasım ayındaki satılık daire araması 12 aylık ortalama aramaların ilk kez % 10 üzerine çıktı ve senenin en yüksek ‘satılık daire’ arama hacmine ulaşıldı. Bu, yıl sonuna doğru gelirken konut alıcıları ve yatırımcılarının Aralık sonuna kadar uzatılan kampanya sürecinden yararlanmaya odaklandığının bir göstergesi oldu.

Döviz üzerinden ilanlar ve satışlar TL’ye döndü

Bu gelişmelerle birlikte şu an dolardaki hızlı yükseliş nedeniyle dolarla satılan projelerde döviz kurunda sabitlenmeye gidiliyor. Daha önce döviz üzerinden verilen ilanlar da yükselen kur sebebiyle artık TL üzerinden yayınlanıyor. Emlakjet.com verilerine göre, Ocak ayı sonundaki 2.96 seviyesinden bugüne dek geçen 11 ay boyunca dalgalanarak yükselişine devam eden dolar kuruna paralel olarak, dolar kuru üzerinden verilen ilan oranı da yüzde 20 düştü. Düşüşlerin il bazında sıralaması şöyle gerçekleşti: İstanbul yüzde 25, Ankara yüzde 33, İzmir yüzde 46. Üç büyük il dışında önemli düşüş yaşanan iki il yüzde 59 ile Kocaeli ve yüzde 72 ile Bursa olarak kaydedildi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi