% 8 KDV ‘30 Eylül'den önce fatura almayana’

150 metrekarenin üzerindeki konut tesliminde ödenen KDV’nin % 18'den yüzde 8'e indirilmesi 30 Eylül 2017 tarihine uzatılmıştı. Bu tarihe kadar konutuna taşınmayıp satış faturasını güvence alarak önceden alan vatandaşlar % 18, fatura almayanlar % 8 ödüyor

Hükümetin 150 metrekarenin üzerindeki konutların KDV’sini yüzde 18'den yüzde 8'e düşürme süresini 31 Mart’tan 30 Eylül’e kadar uzatması sektörde olumlu karşılandı ancak indirim süresinin uzamasıyla beraber satış faturasının alınma tarihindeki farklılıklar, KDV’nin hangi oran ile ödeneceği konusunda kafaları karıştırdı. Maliye Bakanlığı, çıkardığı bir tebliğle, buradaki tarih karmaşasını giderdi.

KDV Kanunu'na göre malın teslimi veya hizmetin yapılması esnasında fatura kesilebileceği gibi, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce de fatura kesilebiliyor ve bu durumda faturada gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere vergiyi doğuran olay gerçekleşiyor. Yani, konutun fiilen teslim edildiği tarih ile faturanın düzenlendiği tarihte konuta ilişkin geçerli olan KDV oranlarının farklı olması durumunda, faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranı esas alınacak. Bu da konutuna taşınmadığı halde güvence gereği fatura alınması tarihi 30 Eylül tarihinden önceye gelenlerin KDV’yi % 18’den ödediği anlamına geliyor. Yeni tebliğe göre, 30 Eylül tarihinden önce fatura almayanlar ise % 8 KDV ödüyor. Ortaya yüzde 10'luk bir KDV zararı çıkarken, Maliye Bakanlığı önceki gün yayınladığı tebliğ değişikliği ile fatura iadesini de önlemiş oldu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi