Avrupa Yakası’nda hareket 83 bin yeni gayrimenkulde!

CK Boğaziçi Elektrik verilerine göre, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda ilk 6 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre % 16’lık artışla 83 bin yeni gayrimenkul, oturumcusu ile buluştu. Her gün yeni konut ve işyerine taşınanların ortalama sayısı 463, ikinci elde taşınanların sayısı ise 1.113 oldu. En büyük hareket Esenyurt’ta

İstanbul’un Avrupa Yakası ’nda 4,5 milyon müşteriye elektrik perakende satışı yapan elektrik perakende şirketi CK Boğaziçi Elektrik’in abonelerinin başvuru ve ikamet bilgilerini baz alarak hazırladığı ‘Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’, 2017 yılının ilk yarısında İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki büyümeyi gözler önüne serdi. Mega kentte ilk 6 ayda toplam taşınma hareketinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 285 bini aştığı raporda bu hareketin yaklaşık yüzde 30’u ise ‘ yeni konut ’ ve ‘yeni işyeri ’nden geldi. Yani 2017’nin ilk yarısında 83 bin yeni gayrimenkul, kapılarını ilk kez açarak oturumcusu ile buluştu.

Şubat ve Mart’ta taşınma hareketi zirve yaptı

Rapora göre, yılın ilk yarısında her gün yeni konutuna, işyerine taşınanların ortalama sayısı 463 oldu. Aynı dönemde ikinci elde taşınma hareketi ise 201 bini aştı. Günde ortalama 1.113 kişi ikinci el gayrimenkule geçti. İlk yarıda en hareketli bölge yine Esenyurt olurken, onu Başakşehir ve Büyükçekmece takip etti. Yeni gayrimenkule geçişte rekor 2017 Şubat ayında yaşandı. Şubat ayında 16 bin 876 abone kapısını ilk kez açarken, ikinci rekor ise 14 bin 703 ile Mart ayında gerçekleşti.

Kentsel dönüşümle bu 3 noktada yoğunlaştı

Son 1.5 yılda tahliye edilen abone sayısı 50 bini bulurken, kentsel dönüşüm nedeniyle tahliyesi yapılanların 45 bini meskenlerden oluştu. Bu da her gün ortalama 6 daireli 14 apartmanın kentsel dönüşümle yıkımının yapıldığı anlamına geliyor. Şubat 2016’dan bu yana meskenlerin yanı sıra toplam 5 bin 398 ticarethane ve 49 sanayi abonesi de tahliye edildi. Kentsel dönüşümde öne çıkan bölgeler ise Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Küçükçekmece oldu.

İstanbullulardan sonra en çok Sivaslılar var

CK Boğaziçi Elektrik’in Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’nda bu kez İstanbul’un Avrupa yakasındaki abonelerin nüfusa kayıtlı olduğu iller de yer aldı. Rapora göre İstanbul’un Avrupa yakasında yaşayan 4,5 milyon abonenin 599 bini İstanbul nüfusuna kayıtlı iken ikinci sırada 167 bin kişi ile Sivaslılar geldi. Sivaslıları 126 bin kişi ile Kastamonulular, 104 bin kişi ile de Malatyalılar izledi. İlk 10 içinde Karadeniz Bölgesi’nden 7 kent yer alırken, İstanbul’un Avrupa yakasında 2 bin kişi ile en az Burdurluların elektrik aboneliği olduğu görüldü.

Avrupa Yakası’nda 141 ülke vatandaşı yaşıyor

2017 yılında da yabancıların İstanbul’a olan ilgisi devam ederken, tarihi kentte yaşamayı tercih edenlerin sayısı da giderek arttı. Dünya kenti ve Türkiye’nin cazibe merkezi İstanbul’un Avrupa yakasında 141 ülkenin vatandaşı yaşarken, Haziran 2017 itibarıyla yabancı abone sayısı 54 bini aştı. Yabancı uyruklu abonelerde rekor artış Mayıs 2017’de yaşandı. Mayıs’ta 3.837 yeni yabancı abone İstanbul Avrupa Yakası’na yerleşti.

“Şehir her geçen gün hareketleniyor”

Gayrimenkulün Enerjisi Raporu 2017 ilk yarı sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulunan CK Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal, yılın ilk çeyreğinde başlayan gayrimenkulde fırsat kampanyalarının ikinci çeyrekte de etkisini gösterdiğini dile getirerek, “İstanbul her geçen gün büyüyor ve yenileniyor. Depreme dayanıklı, planlı ve şehrin çehresini pozitif yönde değiştiren yeni projelerin kapılarını açması, kentsel dönüşüm ile kentte sürekli bir taşınma hareketi, yer değiştirme gözleniyor. Bölgede görevli elektrik perakende satış şirketi olarak biz de bu harekete hızla yanıt veriyoruz. Gayrimenkul sektöründe yaşanan bu gelişmeler, İstanbul’un ve Türkiye’nin durmadığını, her geçen gün büyüdüğünü gözler önüne seriyor” dedi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi