Dar gelirliye kiralık konut hükümetin gündeminde

Dar gelirliye kiralık konut ihtiyacı ile ilgili proje çalışmaları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılarak hükümetin gündemine girdi. Hamlenin bu yıl devreye girmesinin yanı sıra arsa maliyetlerinin düşürülmesi konusunda kamu kurumları ile işbirliği yapılması da gündemde

Düşük gelir sahiplerine ve dezavantajlı sosyal gruplara yönelik kiralık sosyal konut ihtiyacı ile ilgili proje çalışma ve raporlaması Dünya Bankası çalışmaları doğrultusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bu konu hakkındaki çalışmaların hızlandığını belirten ve Çevre ve Şehircilik Şurası’na katılan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ( GYODER ) Başkan Yardımcısı Gürsel Öngören, sivil toplum kurumları ve derneklerle ortak çalışmalar yapılacağını kaydetti. Hükümetin gündeminde yer alan ‘sosyal kiralık konut ’ hamlesinin bu yıl devreye girmesi bekleniyor.

GYODER de kamu ile işbirliğinde

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de yaptığı açıklamada orta ve dar gelir gruplarına konut üretimi ni kolaylaştıracak yeni sermaye piyasası araçlarının üretilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Daha ucuz konut üretimi için arsa maliyetlerinin düşürülmesi konusunda kamu kurumları ile işbirliği içinde düzenlemeler yapılmasını gündeme getireceğiz” dedi. Türkiye’de 31 gayrimenkul yatırım ortaklığı olduğunu, sermayenin tabana yayılması için halka açıklığın artması gerektiğini belirten Yetgin, “Yeni dönemde üzerinde durduğumuz en önemli konular arasında sektörün şeffaflaşması, kurumsallaşması, etik kodların belirlenmesi, gayrimenkul finansmanında çeşitlilik gibi önemli başlıklar olacak” dedi.

Kentsel dönüşümde yeni modeller konuşuluyor

Çevre ve Şehircilik Şurası’nın çalışmaları hakkında da bilgi veren Gürsel Öngören, “ Kentsel dönüşüm de yeni modeller konuşuluyor. Mahalle bazında dönüşüme sıcak bakılacak. Dönüşümde muhtarlarla rol alabilecek. Bir de yatay yapılaşma için kat karşılığı anlaşmaya sıcak bakılmıyor. Yani işin finansmanı emsal artışı ile karşılanmayacak, vatandaş para ile müteahhitlik hizmeti alacak ve böylece yoğunluk artmayacak” dedi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi