Doğu Karadeniz’in konutta gücü, ulaşım ve tanıtımda

Trabzon başta olmak üzere Ordu ve Giresun gibi illerin konutta gelişme gösterdiği Doğu Karadeniz’in yıldızı, ulaşım ve tanıtım imkanlarının gelişmesiyle parlıyor. Bu yıl 500 bin Arap turistin beklendiği ve yabancıya konut satışında ilk 5’te olan Trabzon, 4 yıl içinde 2 milyar lira yatırımla Turizm Adası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor

Doğu Karadeniz’de kiliseleri, manastırları, konak ve hamamlarıyla tarihi ve turistik açıdan en önemli şehirlerden biri olan

Trabzon

, yabancıya satışta genellikle ilk 5’te yer almasıyla

gayrimenkul sektöründe

de önemli bir paya sahip. Şehir son olarak Eylül ayında 67 konut satışıyla yabancıların en çok konut aldığı 5’inci şehir oldu.

Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz'e Arap turist ilgisinin ise özellikle son iki yılda hızla yükseldi. Körfez ülkelerinden gelen Araplar, başta Trabzon'da olmak üzere çok sayıda konut satın alırken, sadece son iki yılda Arap ülkelerinden kente gelen 1.081 kişinin 1.271 adet konut aldığı, şehrin Arap turistlerden geçen yıl 1 milyar dolardan fazla gelir elde ettiği belirtiliyor. Yoğun Arap turist ilgisi nedeniyle yön tabelalarına Arapça yer isimlerinin eklendiği hatta esnaf için Arapça kurslar düzenlendiği kaydediliyor.

Serin iklim Arapları cezbediyor

Trabzon başta olmak üzere Rize, Artvin, Ordu ve Giresun’un tarihi ve kültürel özelliklerinin yanı sıra serin iklimi olan yaylaları Arapların ilgisini çeken nedenler arasında. Yabancılara satılan deniz manzaralı, yeşil gören ve site içindeki evlerin fiyatlarının 250 milyon liradan başlayıp 1 milyon liraya kadar yükseldiği belirtiliyor. Arapları Doğu Karadeniz’e çeken doğal güzellikler arasında Uzungöl, Hıdırnebi Yaylası, Sümela Manastırı, Ayder ve Karagöl de var.

Turizm Adası, konut yatırımlarına hız verecek

Yurt dışı ve yurt içinden her sene 3 milyonu aşkın turist ağırlayan Trabzon’a 2010 yılında 30 bin Arap turist gelirken bu sayı geçen yıl 410 bine kadar yükseldi. Bu yıl rakamın 500 bini bulması bekleniyor. Kentin ulusal ve uluslararası ölçekte çekim merkezi haline gelmesi için 2 milyar liralık yatırımla ‘Turizm Adası’nın kurulacak olması ise bu rakamı çok daha yükseğe taşıyacak gözüküyor. 4 yıllık bir çalışma süresi konan Turizm Adası projesi kapsamında iki adet 5 yıldızlı otel,

lüks konutlar,

yapay deniz, tema parkı, marina, spor tesisleri, opera binası, alışveriş merkezleri, iş merkezleri, restoran ve kafeler, açık ve kapalı yüzme havuzu, yöresel ürün satış merkezleri, eğlence mekanları ve tematik bir müze yer alacak.

50 bin Arap turist Ordu’ya bekleniyor

Teleferiğe binmek için gelen yabancı turistlerle bilinen Ordu’da ise Valilik’in Arapları bölgeye çekebilmek için "Ordu’nun dereleri turizme akıyor" ve "Milyonlar Ordu’yu paylaşıyor" adıyla iki tanıtım projesi hazırladığı belirtiliyor. Şehirdeki turist sayısı 2013'te 14 bin iken 2015'te 29 bine yükseldi. Bu yılki beklenti ise 50 bin Arap turistin Ordu'ya gelmesi.

Havaalanı ve Karadeniz-Akdeniz otoyolu projesi talebi artırdı

Trabzon’da trafiği iyileştirecek ve 3 yılda tamamlanacak 17.3 km’lik Kanuni Bulvarı, Trabzon’da konut fiyatlarını yükselten önemli bir etken... Türkiye’nin ilk deniz üzerinde inşa edilen havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı’nın yapımı ve açılışının bölgedeki emlak hareketliliğini etkileyerek yerli ve yabancı yatırımcının dikkatini çektiğini kaydeden ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, “Havaalanı açılmasından önce ulaşımın daha rahat olması sebebi ile Trabzon’u tercih eden Arap yatırımcılar da bu bölgeye yöneldi. Bölgede 200 bin TL’ye satılan daireler şu an 400 bin TL’ye alıcı bulabiliyor” dedi.

Son iki yıldan bu yana devam eden hareketliliğin sebepleri arasında, halen yapımı devam edilip 2017 yılında tamamlanacak olan Karadeniz –Akdeniz otoyolu projesi kapsamında açılacak tünel ve viyadük bağlantı yolları da bulunduğunu kaydeden Baygan, “Havaalanı, otoyol projesi ve üniversite gibi yatırımlar doğrultusunda bölgeye olan talep artışı ile konut ve arsa fiyatları yükselmiş durumda. Coğrafi konumu ve artan talep ile bölgede konut sayısında yetersizlik yaşanmakta olup yerel yönetimlerin konuya el atması ile yeni bir şehir planlama sürecine girilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde fiyatların daha da katlanması bekleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi