Dünyadan seçilmiş güçlü mimari örnekleri

Yapılan amaçlarıyla ve ince ayrıntılarıyla güçlü mimariler kendilerine hayran bırakıyorlar.

Aspen Art Museum

Çevre dostu yaşam alanlarıyla tanıdığımız Japon mimar Shigeru Ban imzalı Aspen Art Museum, mimarın saydam ve havadar mekanlara düşkünlüğünü vurguluyor. Mimarın Amerika’daki ilk kalıcı müze tasarımı olan Aspen Art Museum’un dış cephesi reçine, kağıt ve ahşap karışımı materyalle örülmüş. Kocaman hasır bir sepeti andıran dış cephesi içi ve dışı arasında görsel bir bütünlük yakalamış.

Mimar: Shigeru Ban Architects

Yer: Aspen, USA

Yıl: 2014

The Glasgow School of Art

Işığın binanın içine doğru süzülmesiyle enerji kullanımının azaltılmasına odaklanılan Glasgow Sanat Okulu’nun cephesi %100 geri dönüştürülmüş mat camla kaplanarak çok fazla yansıtıcı olmayan şeffaf bir etki yaratılmaya çalışılmış. İtinayla yerleştirilmiş geniş pencereler ve ışık kuyuları sayesinde de iç mekanlar tamamen doğal ışıkla aydınlatılmış.

Mimarlar: Steven Holl, Chris McVoy

Mühendisler: Ove Arup & Partners BREEAM

Yer: 167 Renfrew Street, Glasgow City

Yıl: 2014

Emporia Binası

Emporia Binası, Malmö’nün güneyinde bulunan Hyllie’deki Boulevarden ve Stationsgatan boyunca uygulanacak olan, ofis, konut ve alışveriş merkezini de içine alan karma-kullanım bir kentsel planlama projesi. Tüm binalar tamamlandıktan sonra Emporia Alışveriş Merkezi’nin amber girişi yeni sokakları çevreleyen görünür tek bölüm olacak. Aynı zamanda ticari bir ortamda nadiren görülen bir sanat niceliği de içeriyor. Amber girişi Petteri Nisunen ve Tommi Grönlund tarafından tasarlanan aydınlatma tesisatını 99 ışıklı direk süslerken, deniz girişini ise Joep van Lieshou’un bronz heykelleri ile Silja Rantanen tasarımı camdan bir sanat eseri süslüyor.

Mimar: Wingårdhs

Yer: Hyllie Boulevard 19, Malmö, Sweden

Yıl: 2012

Shanghai Wuzhou International Plaza

Shanghai Kent Metropol Projesi’nin üçüncü ayağını oluşturan ve Huatai Road üzerinde yer alan yapı, şehrin farklı bölgelerinde enerji ve canlılık oluşturacak kentsel çevrelerin bir ayağı olarak planlanmış.  Yin and Yang kavramının geleneksel Çin konseptinden esinlenmiş şehrin kent dokusuyla projeyi birbirine bağlayan tasarım; kırılarak iç içe geçmiş iki kaya parçası gibi organize edilmiş ve böylece kayan bir kanyon formu yaratılmış.

Mimar: Synthesis Design + Architecture & Shenzhen General Institute of Architectural Design and Research Co. Ltd

Yer: Shanghai, China

Emlakjet Haber

0 Takipçi