Düşük tapu değeri başınızı ağrıtabilir

Tapuda farklı nedenlerle gayrimenkulünüzün değerini düşük gösterirseniz başınız sonradan ağrıyabilir. Bu tür durumdaki gayrimenkul sahibi yüksek vergi cezası ile karşılaşabilir. Peki bu cezayla karşılaşmamak için ne yapmak gerekir?

Kimi gayrimenkul sahipleri, emlakçı alım satımının düşük olması ya da daha düşük emlak vergisi ödemek gibi gerekçelerle gayrimenkulün değerini tapuya kayıt sırasında düşük gösterebiliyor. Ancak bu durum sonradan mülk sahibinin sıkıntılı bir tablo ile karşı karşıya bırakabiliyor. Maliyenin bu durumu tespit etmesi halinde yüksek vergi cezası ödenmesi gerekebiliyor. Ya da sonradan mülkün satışı gündeme gelirse, satış anındaki mülkün değerinin gerçek bedel üstünden gösterilmesi, alış ve satış arasındaki rakamın açılarak, mülk sahibinin o dönemde daha yüksek vergi ödemesine de neden olabiliyor.

Bir başka sonuç ise, mülkünüz üzerinden teminat almanız gerekirse, finans kuruluşlarından beklediğiniz finansmanı sağlayamayabiliyorsunuz. Peki bu durumlarla karşılaşmamak için mülk sahibinin ne yapması gerekiyor?

Öncelikle tapuda satış bedelini az gösterme cezasına maruz kalmamak için eksik yatırılan tapu harcının Maliye tarafından fark edilmeden; pişmanlık dilekçesi vererek farkın ödenmesi gerekiyor.

Pişmanlık dilekçesi harcın ödendiği vergi dairesine verilmeli. Vergi dairesine yapılan başvuru ile tapu harcının eksik ödendiği, geri kalan ücretin de ödenmek istendiği belirtildiğinde, pişmanlığa esas oranlar üzerinden eski harç tutarı yatırılıyor.

Emlak Jet Haber

0 Takipçi