Emlak ilanları artık dolardan TL'ye dönüyor

Emlakjet.com verilerine göre Ocak ve Kasım ayı arasındaki 11 aylık dönemde döviz üzerinden verilen ilan adedi toplamda yüzde 20 oranında düştü. Yüzde 72 ile Bursa ve yüzde 59 ile Kocaeli, en çok düşüş yaşanan iller oldu

“Sen o evi hayal et, gerisi Emlakjet !” sloganı ile 2006 yılından bu yana satılık veya kiralık dairelere en pratik şekilde ulaşma imkanı sunan Emlakjet.com, döviz üzerinden verilen emlak ilanlarının analizini yaptı. Analize göre, daha önce döviz üzerinden verilen ilanlar, yükselen kur sebebiyle artık TL üzerinden yayınlanıyor.

Emlakjet.com verilerine göre, Ocak ayı sonundaki 2.96 seviyesinden bugüne dek geçen 11 ay boyunca dalgalanarak yükselişine devam eden dolar kuruna paralel olarak, dolar kuru üzerinden verilen ilan oranı da yüzde 20 düştü. Düşüşlerin il bazında sıralaması şöyle gerçekleşti: İstanbul yüzde 25, Ankara yüzde 33, İzmir yüzde 46. Üç büyük il dışında önemli düşüş yaşanan iki il yüzde 59 ile Kocaeli ve yüzde 72 ile Bursa olarak kaydedildi.

Alıcılar koşullara göre hızla konum alıyor

Emlak ilanları artık dolardan TL'ye dönüyor

Türkiye'de alıcıların ekonomideki gelişmelere karşı duyarlı olduğunu ve bunu en çok konut sektöründe gözlemlediklerini hatırlatan Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, dolardaki yükselişin ardından Emlakjet.com üzerinde dövizle verilen ilan sayısında da azalma görülmesinin bunun somut bir göstergesi olduğunu kaydetti. Bu dönemde dolar üzerinden evini satacak kişilerin kurun yükselişiyle satışta zorluk yaşamaktan kaçtığını belirten Moral, “Verilerden görüyoruz ki Türk tüketicisi değişen koşullara göre hızlı bir biçimde konum alıyor. Dolardan satılan projelerde kur sabitlemesine gidildiği gibi şimdi evini dolar üzerinden satışa çıkaran kişiler de artık ya fiyatı TL'ye çeviriyor ya da satışı askıya alıyor. Doların yükselişini bu dönemde yabancıya satış açısından bir fırsat olarak görebiliriz. Bununla birlikte inşaat maliyetlerine yansıması beklenen döviz artışı, firmaların orta vadede konut fiyatlarını genel olarak yükseltmesi sonucunu getirecek. Bu yüzden yerli konut alıcıları için fiyatlar orta vadede zamlanmadan konut satın almak bir avantaj olarak öne çıkıyor. Bu dönem dövizdeki dalgalanma, yatırım açısından uzun vadede güvenli bir yatırım aracı olarak da konutu ön plana çıkartacak. Dolar inip yükselirken yatırımcısına kısa vadeli getiri sağlar ancak gayrimenkul her daim kazandıran bir yatırım aracıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi