Emlak vergisinde en temel 10 soru ve yanıtı!

Emlak vergisine esas olmak üzere 2018’de uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, meskenler açısından 56 lira ile 2 bin 569 lira arasında değişecek. Peki emlak vergisi ile ilgili temel 10 sorunun yanıtı nedir, Emlakjet olarak özetledik

Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği yayınlandı. Tebliğle emlak vergisine esas olmak üzere gelecek yıl uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri belirlendi.

Buna göre, mesken binaları açısından lüks inşaatlar için metrekare normal inşaat maliyet bedellerinin asgari ve azami sınırları bin 172 lira ile 2 bin 568,98 lira, birinci sınıf inşaatlar için 494,60 lira ile bin 717,96 lira, ikinci sınıf inşaatlar için 348,42 lira ile bin 163,95 lira, üçüncü sınıf inşaatlar için 117,69 lira ile 792,74 lira, basit inşaatlar için 56 lira ile 357,52 lira arasında tespit edildi. Tebliğle kullanım amacı farklı olan diğer binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri de yeniden düzenlendi. Gelir İdaresi Başkanlığı verilerini göz önüne alarak emlak vergisi ile ilgili bilinmesi gereken 10 sorunun yanıtını Emlakjet olarak özetledik.

1- Emlak vergisi nedir?

Türkiye sınırları içerisinde bulunan bina, arsa ve araziden alınan vergiye ‘emlak vergisi’ denir. Yani, emlak vergisinin konusuna; Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler girmektedir.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 1. maddesine göre, Türkiye sınırları içinde bulunan binalar, “bina vergisi”ne tabi iken; yine aynı kanunun 12. maddesine göre ise, Türkiye sınırları içinde bulunan tüm arsa ve araziler “arazi vergisi”ne tabidir.

2- Emlak vergisinin konusuna giren arsa ve arazi tabirleri ile ne kastedilmektedir?

Arazi: Arazi; imar uygulaması geçmeyen, hiçbir yapıya elverişli olmayan, ekilebilen, yerleşim alanları ve yapılmış yollar dışında kalan boş toprak parçasıdır. Arazinin sınırları; tepeler, dağlar, yollar, dereler, duvarlar, ağaçlıklar yolu veya işaretlerle belirlenir.

Arsa : Arsa; belediye sınırları içinde kalan, belediyenin imar uygulaması alanına giren, imar planı ve teknik altyapısı olan, inşaata elverişli, tarım yapılmayan parsellenmiş arazi parçasıdır. Arsalar, yapılaşmaya müsait alan olma özelliğine sahiptir, üstüne bina yapılabilir. Arsaların imar uygulamasında yeşil alan, yol, okul, hastane, konut vb. gibi alanlara ayrılır. Arsaların diğer bir ismi ise, imar parseli'dir.

3- Emlak (Bina ve arazi) vergisinin mükellefleri kimlerdir?

Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahipleridir. Her ikisi de yoksa, bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. Yani zilyetler, hazine üzerine gecekondu yapanlar ve mirasçılardır. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise, malikler vergiden tamamen sorumludurlar.

Yeri gelmişken burada “ intifa hakkı ”nı açıklamakta fayda var. İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkıdır.

4- Emlak vergisi bildirimi ne zaman verilir?

Emlâk vergisi bildirimi verilmesi zorunludur. Devlete ait arazi için bildirim verilmez. Emlak vergisi bildirimi her zaman verilmez. Taşınmaza sahip olunan yıl içerisinde yıl sonuna kadar verilebilir. Örneğin: 2017 yılı Ekim ayında bir ev aldıysanız, 31.12.2017 tarihine kadar emlak vergisi bildirimini vermelisiniz.

Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde,

Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde, emlağın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir.

Yukarıdaki yazılı haller bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulduğu takdirde bildirim, olayın vuku bulduğu tarihten itibaren üç ay içinde verilir. Elbirliği mülkiyetinde mükellefler müşterek imzalı bir bildirim verebilecekleri gibi, münferiden de bildirim verebilirler. Paylı mülkiyet halinde ise bildirim münferiden verilir. Elbirliği mülkiyetinde münferiden bildirim verildiği takdirde, gayrimenkule ait vergi değeri üzerinden hissedarların adedine göre ayrı ayrı tarh ve tahakkuk yapılır.

5- Emlak vergisi bildiriminin zamanında verilmemesinin yaptırımı nedir?

Emlak Vergisi Kanunu’nun 32’nci maddesine göre, vergi aynı kanun hükümleri kapsamında idarece tarh edilir. (Verginin tarhı, vergi alacağının kanunlarda gösterilen matrah ve oranlar üzerinden hesaplanarak miktarının belirlenmesidir)

213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında idarece yapılan tarhiyata, vergi ziyaı cezası kesilir. Kesilecek vergi ziyaı ceza tutarı ise, ziyaa uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanır.

6- Emlak vergisi ne zaman ödenir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 30. maddesine göre; emlak vergisi, yılda iki eşit taksit halinde ödenir. Birinci taksiti, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti ise Kasım ayı içinde ödenir. Dileyen mükellefler, tümünü birinci taksit döneminde veya daha önce de ödeyebilir.

Maliye Bakanlığı ödeme aylarını, bölgelerin özelliklerine göre değiştirebilir.

7- Emlak vergisini zamanında ödememenin cezası nedir?

Emlak vergisinin ödeme tarihini geçirmeniz durumunda, gecikme zammı işlemeye başlar. Ödeyeceğiniz emlak vergisinin üzerine, süresini geçirdiğiniz her ay için, oranı önceden belirlenmiş olan aylık “gecikme zammı” eklenir. Bu nedenle, ödeme tarihlerini geçirmemeniz gerekiyor.

8- Henüz inşaatı bitmemiş ev satın alanlar, emlak vergisi bildirimini belediyeye ne zaman verecekler?

Satın alınan konutun inşaatı devam ediyor ve tapu verilmemişse, alıcının yapacağı herhangi bir işlem bulunmamaktadır. İnşaat tamamlanıp, tapu alındıktan sonra emlak vergisi bildirimi verilmesi gerekiyor. İnşaat devam ederken yapılan satışlarda “kat irtifaklı arsa tapusu” verilmesi durumundaysa; alıcının, arsa tapusunu aldığı yılın sonuna kadar belediyeye emlak vergisi bildirimi yapması gerekiyor.

9- Emlak Vergisi ödemeleri nerelere yapılabilir?

Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün (bina, arsa, arazi) bağlı olduğu belediyeye yapılır. Gayrimenkulün bir başka şehirde bulunması halinde ise, ödemeler tüm belediyelerden yapılabilir. Ödemeler direk belediyeye yapılacaksa; mükellef, kimlik belgesiyle birlikte tahsilat veznelerine başvurmalıdır.

Ayrıca, emlak vergisi ödemeleri internet üzerinden de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması durumunda, ödemeler internet üzerinden de “online” bir şekilde kredi kartıyla yapılabilir. Tabii ki belediyeyle ihtilafa düşmeme adına, “online ödemelerinizin çıktılarını” alarak, uygun bir zamanda belediyeye onaylatmanızda uygun olur. Diğer yandan, emlak vergisi ödemelerinin PTT ve banka kanalıyla da yapılabildiğini hatırlatmakta fayda var.

10- Emlağın satışı söz konusu olduğunda ne yapılmalıdır?

Emlağın satışı söz konusu olduğunda;

- İlgili belediyeden bir dilekçeyle bahse konu emlakın borcu olmadığına dair bir belge talep edilmelidir. Belediyeden alacağınız “Borcu yoktur” belgesi; hem tapudaki satış işlemi esnasında gerekli olacak, hem de ileride belediyeyle aranızda oluşabilecek ihtilaflarda, lehinize ispat edici belge olarak elinizde bulunacaktır.

- Diğer yandan, tapuda satış işlemi gerçekleştikten sonra ise; satılan daire/işyeri/arsa ya da arazinin emlak beyanının kişinin üzerinden düşürülmesi için, ilgili belediyeye gayrimenkulün satıldığına dair bir dilekçe vermek gerekmektedir. Ayrıca; bir gayrimenkulün satışının yapıldığı yıla ait emlak vergisi satıcıya, alındığı tarihi takip eden yıllara ait emlak vergisi ise alıcıya aittir. Ancak, satın alındığı yılın sonuna kadar ilgili Belediyeye gayrimenkulün alındığı kaydettirilmek zorundadır.

Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan

0 Takipçi