Emlak vergisine itiraz için son gün 31 Temmuz

Emlak Vergisi Kanunu’na göre 4 yılda bir hesaplanan emlak vergisi oranlarında 2018 yılı için öngörülen bedellerin eskiye oranla 4-5 katına çıktığı belirtiliyor. Yeni oranları muhtarlıklardan öğrenecek vatandaşların buna itiraz için son günleri ise 31 Temmuz

Emlak Vergisi Kanunu uyarınca 4 yılda bir hesaplanan emlak vergisi oranlarında 2018 yılı için öngörülen bedellerin eskiye oranla dört, hatta beş katına çıkması, bu alandaki itirazları çoğalttı. 2018 yılında yeni belirlenen vergi değerleri 4 yıl süre ile geçerli olacağı için vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya çağıran MGC Legal Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Avukat Mustafa Güneş, “213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre Türkiye’de bulunan tüm binalar, araziler ve arsalar emlak vergisine tabi. Emlak vergisi oranları, Emlak Vergisi Kanunu’nun 11. maddesine göre tespit ediliyor. Tespit işlemi Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesinde gösterilen usule göre hesaplanan vergi değeri esas alınarak yıllık olarak yapılıyor. Vergi değeri ise Takdir Komisyonları’nca dört yılda bir kez hesaplanıyor. Kanun gereğince, yeni emlak vergisi değerlerinin yürürlüğe girmeden 4 ay önce kamuya duyurulması zorunlu olduğundan, Takdir Komisyonlarınca ilgili yerlere bildirimler yapılmaya başlandı. Bildirimlerin başlamasıyla bedellerin eskiye oranla dört, hatta beş katına kadar çıktığı mahaller olduğu kamuoyuna yansıyor” diye konuştu.

Her gayrimenkulün değeri birbirinden farklı

Kimi mahallerdeki bu denli yüksek artışın gayrimenkul sahiplerini zor durumda bırakabileceğini belirten Güneş, “Takdir Komisyonları arsalar a ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitini dört yılda bir yapmakla yükümlüdür. Yani emlak sahipleri yeni açıklanan bedel üzerinden 4 yıl boyunca emlak vergisi ödemesi yapacaklar. Takdir Komisyonlarınca binaların vergi değeri belirlenirken kullanılış tarzı, inşaatın nevi ve sınıfına göre; arsaların vergi değeri metrekare; arazi vergi değerinin takdiri, arazinin cinsi, sınıfı ve kullanma durumu da değerlendirildiğinden, her gayrimenkulün tabii olacağı vergi değeri birbirinden farklılık gösterebilmektedir” dedi.

Hukuken itiraz hakkı bulunuyor

Vatandaşların yeni emlak vergisi oranlarını gayrimenkullerinin bağlı bulunduğu muhtarlıklardan bir an evvel öğrenmeleri gerektiğini belirten Güneş, bu konuda dikkat edilmesi gereken bir noktayı da ekleyerek; İç Genelgeye göre Takdir Komisyonu kararları aleyhine itiraz hakkı bulunduğunu, dolayısıyla vatandaşların bu haklarını kullanabileceklerini belirtti. Güneş, “Verilen süre içinde herhangi bir vergi mahkemesi nezdinde dava açılmamış ise takdir edilen vergi değeri kesinleşecektir. Herhangi bir mağduriyet yaşamamak için, gayrimenkul sahipleri önce vergi değerlerini muhtarlıklardan öğrenmeliler. Eğer haksız bir değerleme ile karşılaştıklarını düşünüyorlarsa, 31 Temmuz’a kadar hukuki itirazlarını yapabilirler” dedi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi