Emlakjet.com’dan 1+1 analizi

Emlakjet.com’un 1+1’leri incelediği analizine göre 2015’te yüzde 11 olan 1+1 daire arama oranı, 2016 yılında yüzde 15’e yükseldi. 1+1 ilanların en yoğun olduğu bölgeler Esenyurt, Beylikdüzü, Maltepe ve Küçükçekmece iken, alıcılar en çok 1+1’i Beylikdüzü’nde arıyor

“Sen o evi hayal et, gerisi Emlakjet !” sloganı ile 2006 yılından bu yana satılık veya kiralık dairelere en pratik şekilde ulaşma imkanı sunan Emlakjet.com, 1+1 konutlara ilişkin analizini yayınladı. Emlakjet.com 2016 verilerine göre, 1+1 ilanların en yoğun olduğu bölgeler, İstanbul’da sırayla Esenyurt, Beylikdüzü, Maltepe ve Küçükçekmece; Antalya’da Konyaaltı ve Alanya, Aydın’da ise Didim olarak öne çıkıyor. İlan yaşları ise ağırlıklı olarak 1 ve 2 yaşlarında, yani yeni konut olarak dikkati çekiyor.

1+1 almak isteyen en çok Beylikdüzü’nde arama yapıyor

Emlakjet.com verileri, 2016’da 1+1 dairelerin arama oranının en yüksek olduğu illeri yüzde 31 ile İstanbul, yüzde 22 ile İzmir ve yüzde 8 ile Ankara olarak sıralarken, İstanbul içindeki konut alıcıları en çok 1+1’i, yüzde 29 oranla Beylikdüzü’nde aradığına işaret ediyor. Beylikdüzü’nü Bahçelievler, Kadıköy, Ataşehir ve Maltepe izliyor.

Ulaşılabilir fiyat, 1+1’i aramada öne çıkarttı

2015 yılında 1+1 arama oranının yüzde 11 olduğunu söyleyen

Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter

, durumu “2016 yılında yüzde 15’e yükselen 1+1 aramaları, zor bir yıl olmasına rağmen öncelikle fiyat açısından nispeten daha ulaşılabilir olan 1+1’lere ilginin bir göstergesi. Sosyo-ekonomik değişim, değişen ve merkezden çepere yayılan şehir hayatı anlayışı, insanların küçük metrekareli dairelere yalnızca yatırım amacıyla değil kullanım amacıyla da sahip olma istekleri 1+1 dairelere olan ilgiyi artırdı. Konut almak isteyenler için 1+1 daireler, öncelikle fiyat olarak en çabuk ulaşılabilen daireler olarak ön plana çıktı” şeklinde değerlendiriyor. Bu yüzden oranların yeni ve markalı konut projelerinde giderek yükseldiğine dikkat çeken Kunter, “Amorti süreleri 2+1 ve 3+1 dairelere göre daha kısa olduğu için yatırımcılar açısından da cazip birer hedef olma özelliğini koruyor” dedi.

1+1’e talep ikinci el kiralama şirketlerini artırıyor

1+1 dairelere veya küçük metrekareli ofislere artan ilgiyle birlikte, 1+1 daire sayısı, çeşidi, fiyatı ve lokasyonu değiştikçe yatırımcıların karar verme sürecinin de zorlaştığına değinen Kunter, “Yatırımcıların ‘Nasıl daha kolay kiraya verebilirim? Nasıl ve kime kiraya verebilirim?’ sorularının yaygınlaşması da 2017’de yeni bir trendi ortaya çıkarttı: ‘Profesyonel ikinci el kiralama ve işletme firmalarının artışı.’ 1+1’lerin işletme modeli, ‘işletilen konut’ trendi ve bu alanda çalışan profesyonel şirketlerin sayısındaki artış, 2017’ye damga vuracak” diye konuştu.

Piyasada durum ne?

• TSKB Gayrimenkul Değerleme şirketinin verilerine göre, piyasadaki brüt metrekare büyüklükleri genellikle 40 - 95 metrekare aralığında değişen stüdyo ve 1+1 daireler, mevcut markalı konut stoğunun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor. Stoğun yüzde 60’ı en çok üretilen ve en çok tercih edilen 2+1 ve 3+1 tipi konutlar. Hane halkı yapısı, alışkanlıklar, ilk etapta oturum amaçlı olarak düşünülmesi gibi etkenlerle birlikte, özellikle çocuklu aileler daha çok orta ve büyük metrekareli konutlara yöneliyor. 300 ve üstü konut sayısına sahip projelerin genelinde 2+1 ve 3+1’lerin oranı yüzde 50 ile yüzde 80 arasında değişiyor. 4+1 ve üstü konutların stoktaki payı ise yüzde 10.

• Geçtiğimiz 5 yıllık periyotta tamamlanmış ve inşası devam eden markalı konut projelerinde 1+1 tipteki dairelerin en çok rağbet gören daire tipleri arasında yerini aldığı görülüyor ve yeni projelerde kemikleşmiş yüzde 25 – 35 aralığında bir orana sahip olması bekleniyor.

• Stüdyo ve 1+1 tipteki konutların sayısal olarak yoğunluk gösterdiği lokasyonlar gelişim süreci devam eden Esenyurt, Küçükçekmece, Bağcılar, Kartal, Maltepe, Pendik ve Tuzla gibi ilçeler. İstanbul’daki küçük metrekareli konut stoğunun yaklaşık yüzde 25’lik kısmı bu ilçelerde yer alıyor.

• Öte yandan gelişimini tamamlamış, birim m² fiyatlarının il geneline göre yüksek olduğu Kadıköy, Bakırköy ve Sarıyer gibi ilçelerde de son dönemde üretilen markalı konut projelerinde küçük metrekareli daireler önemli yer tutuyor.

• Oransal olarak değerlendirildiğinde Anadolu Yakası’nda Ataşehir ve Ümraniye, Avrupa Yakası’nda ise Şişli, Zeytinburnu ve Beyoğlu ilçelerinde ikamet etmek ya da yatırım yapmak isteyen kitlelerin, son dönemde stüdyo ve 1+1 tipte daireleri daha çok tercih ettiği, inşaat firmalarının da buna cevap olarak küçük metrekare üretimine ağırlık verdikleri görülüyor. Bu ilçelerde 2013 yılından bu yana inşa edilen, devam eden ya da planlanan projeler yaklaşık yüzde 50-55 oranında 80 metrekare ve altındaki dairelerden oluşuyor.

Emlakjet Haber

0 Takipçi