Ev almak için faizin büyük oranda düşmesini beklemeyin

Faiz oranlarındaki gelişmelerin kredi daralmasında büyük etken olduğunu hatırlatan Gayrimenkul ve Finans Uzmanı Doç. Dr. Ali Hepşen, “Küresel gelişmeler faiz oranı üzerinde etkili ancak çok ciddi bir düşüş beklenmemeli. Beğendiğiniz uygun evi bunu dikkate alarak satın alın” yorumunu yaptı

[if gte mso 9]> 0 0 1 187 1066 ktütükt 8 2 1251 14.0 Normal 0 false false false TR JA X-NONE

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Gayrimenkul ve Finans Uzmanı Doç. Dr. Ali Hepşen, faizdeki son gelişmeleri EmlakJet için değerlendirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre 2015 yılı içerisinde kullandırılan konut kredisi miktarının yüzde 14.02 yükselişle 17.8 milyar TL artış gösterdiğini belirten Hepşen, 2016 yılının ilk 2 ayında ise yılsonuna göre artış oranının yüzde 1.04 oranında gerçekleştiğini hatırlattı. Kredi hacminde beklenenin altında bir büyümenin var olduğunu, faiz oranlarındaki gelişmelerin kredi daralmasında büyük etken olduğunu kaydeden Hepşen, “Tarihsel süreç içerisinde konut kredi faiz oranlarındaki değişimin kredi hacmi üzerindeki etkisini benzer şekilde gözlemlemek de mümkün. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası  (TCMB)’nın 20 Nisan tarihindeki Kurul kararında TCMB Marjinal Fonlama Faizini (Merkez Bankası’nın piyasada olağanüstü bir durum olduğu zaman piyasaya verdiği faiz anlamına geliyor) yüzde 10.5'ten yüzde 10'a indirmesi sonrasında beklentinin bankaların kullandırdıkları kredilerdeki faiz oranlarını azaltması yönünde olduğu söylenebilir. Ancak burada çekirdek enflasyonun belirleyici olacağı bir gerçektir” değerlendirmesinde bulundu.

Ev almak için faizin büyük oranda düşmesini beklemeyin

Konut kredi faiz oranlarındaki değişimin kredi hacmi üzerindeki etkisi

Ev almak için faizin büyük oranda düşmesini beklemeyin_1

Kaynak: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu

Faiz artışı maliyet baskısı getirdi

Hepşen’in verdiği bilgilere göre TCMB’nin yayınladığı “Bankalarca TL Üzerinden Açılan Kredilere (Konut) Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları” incelendiğinde 2015 yılbaşında yüzde 0.90 olan konut kredisi faiz oranlarının Mart ayı itibariyle aylık yüzde 1.20 düzeyine ulaşması kredi taksitlerinde ve toplam ödemelerde artış getirdi. Diğer taraftan Reidin tarafından yayınlanan konut fiyat endeksi rakamları derlendiğinde 2015 yılı içerisinde konut fiyatlarında da yükselişin ortalama yüzde 20’nin üzerinde olması konut alımlarında hane halkı üzerinde maliyet baskısı yaratmaya devam etti.

İstanbul, Antalya ve İzmir krediyle ev almakta zorlanıyor

Hepşen, şöyle devam etti: “Kredi faiz oranlarındaki artışın ve konut fiyatlarındaki yükselişin hane halkının konut alımını zorlaştırdığı ve bu bağlamda konut piyasasının daralmasına neden olduğu söylenebilir. Belirttiğimiz iki unsurun şehirler bazında nasıl bir etki yarattığı Reidin Konut Satın Alma Gücü Endeksi verilerine bakarak da gözlemlemek mümkün. Endeks değerleri incelendiğinde Adana, Ankara, Bursa ve Kocaeli ilinin endeks değerinin 100 baz değerinin üzerinde olduğu ve bu bölgede yaşayan hane halkının 10 yıl vadeli konut kredisi kullanarak konut satın almasının mümkün olduğu söylenebilir. Ancak yine de kredi faiz oranlarının artması ve konut fiyatlarındaki artış 7 büyükşehirde konut alımlarını geçen senenin Mart ayına göre ortalama yüzde 22 oranında zorlaştırmış durumda. Sektördeki durgunluğu indirim ve çeşitli kampanyalar ile aşmaya çalışan gayrimenkul sektöründe, az da olsa yeniden hareketlilik yaşanmaya başlandı. Bundan sonraki dönemde ise, küresel gelişmeler başta olmak üzere ekonomik ve politik gelişmelerin faiz oranlarının hangi yönde seyredeceğini göstereceğini, ancak bu oranlarda ciddi bir düşüş beklemenin doğru olmayacağını söyleyebiliriz. Diğer taraftan, konut alıcılarına, beğendikleri ev i istedikleri fiyata buldukları ve bunu finanse edebildikleri takdirde beklemeden satın almalarını tavsiye edebiliriz.”

REIDIN Konut Satın Alma Gücü Endeksi: 10 Yıl Vadeli Konut Kredisi İçin

Ev almak için faizin büyük oranda düşmesini beklemeyin_2

Adana

Ankara

Antalya

Bursa

İstanbul

İzmir

Kocaeli

Endeks

Değeri

120

128

92

131

59

97

248

Endeksteki Yıllık Değişim

-25%

-16%

-25%

-17%

-24%

-21%

-24%

REIDIN’in verdiği bilgiye göre ilgili şehirlerde yer alan konutların satış fiyatı değerleri kurumun veri bankaları ve endeksleri kullanılarak hesaplanmakta olup, konutların satın alımında

[if !supportLists] * k onut kredisinin kullanıldığı,

[if !supportLists] * [endif] konut değerinin yüzde 75’i oranında kredi açıldığı (kredi-değer oranı) ve

[if !supportLists] * [endif] hane halkının aylık gelirinin üçte birini kredi taksit ödemelerine ayırdığı varsayımları bulunmaktadır.

Konut kredisi faiz oranları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayınladığı “Bankalarca TL Üzerinden Açılan Kredilere (Konut) Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları” kullanılmakta olup, hane halkı harcanabilir gelirinin tespitinde ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun güncel verilerinden yararlanılmaktadır.

Endeks değerlerini yorumlarken dikkat edilmesi gereken noktalar ise su şekildedir:

[if !supportLists] · [endif] 100 ve üzerindeki endeks değerleri mevcut vade ve kredi faiz oranı ortamında konut kredisi kullanılarak bir ev sahibi olunabileceğini gösterirken,

[if !supportLists] · [endif] 100’ün altındaki değerler hane halkının mevcut vade ve kredi faiz oranı ortamında konut kredisi kullanarak konut sahibi olamayacağına işaret etmektedir.

[if !mso]> 0 0 1 720 4106 ktütükt 34 9 4817 14.0 Normal 0 false false false false TR JA X-NONE

0 Takipçi