Ev Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Ev temizliğinin en zor yanı genelde temizliğe başlayana kadardır. İşte size temizlik yaparken işinizi kolaylaştıracak birkaç küçük öneri...

- Önce görünen kirleri temizleyin. Daha detaylı temizliği, aşamalı olarak gerçekleştirin.

- Evdeki yaşanılan ortamların temizliği sırasında dikkat edilmesi gereken kritik noktaların başında deterjan ve dezenfeksiyon malzemelerinin kullanım şekli geliyor. Her türlü temizlik maddesinin her yerde kullanılmaması gerekir. Örneğin çamaşır suyunu ya da güçlü kireç sökücüleri diğer temizlik malzemeleriyle karıştırmak son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Farklı deterjanların bir araya geldiklerinde gösterdikleri etkileşim sonucunda açığa çıkan zehirli gazları solumak insan sağlığı açısından son derece zararlıdır.

- Unutmamak gerekir ki, kir ve mikroplar sıcak su ile daha kolay gider. Temizlik yaparken kullanacağınız suyun yeterli sıcaklıkta olması önemli. Örneğin yağlı kirler sıcak su ile daha rahat temizlenir. Yağlı zeminleri temizlerken içinde yağ çözücülerin bulunduğu temizlik malzemeleri ve sıcak sulardan faydalanmak işinizi kolaylaştıracaktır.

- Pürüzlü yüzeylerdeki kirler ovunca daha kolay çıkar. Mutfakta kullandığını bulaşık süngerinin sert yüzeyini toz zemin temizleyicilerle birlikte kullanarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz. Ancak unutmamak gerekir ki  bazı yüzeyleri aşırı ovmak, zemine zarar verebilir.

- Temizleme suyunu sık sık değiştirmek gerekir. Özellikle yeni inşaattan çıkmış bir evi temizlerken etraftaki kirler bexinizi ve temizlik suyunuzu çok çabuk kirleteceğinden  olan kiri daha çok etrafa yaymamak için suyu sık sık değiştirmek şart.

- Kullandığınız temizlik malzemelerinin temizlik yaptığınız zemine iyice işlemesi için durulama yapmadan önce bir miktar beklemeniz gerekir. Tabi kireç sökücü ya da kezzap gibi ağır temizlik malzemeleri kullanmıyorsanız...

-Evlerimizin hemen her yerinde bulunan ev tozu akarları ve özellikle nemli ortamlarda çoğalan küf mantarlarıyla başa çıkabilmek için yatak , yorgan, yastık, çarşaf gibi tekstil ürünlerini sık sık yıkamakta fayda var. Ayrıca yıkadıktan sonra mikropların iyice kırılması için bu eşyaları ütülemek de son derece önemli...

- Temizlik malzemelerinizi birbirinden ayırın. Örneğin camı sildiğiniz bir bezle koltuğu silmeyin ya da toz aldığınız bezi mobilyalarınızın temizliğinde kullanmayın.

- Uzun zamandır temizlenmemiş zeminlerde bulundukları yere iyice işlemiş kir ve lekeler için lekenin olduğu zemin için özel üretilmiş ürünlerden faydalanın. Örneğin sararmış pimapenlerinizi eski görünümüne kavuşturmak için bir kova suya bir kapak çamaşır suyu karıştırdıktan sonra bulaşık süngerinizi  bu suda yıkayın. Pimapeni ovarken süngerin üzerine dökeceğiniz bir miktar toz zemin temizleyicisi yardımıyla da çok iyi sonuçlar alabilirsiniz.

- Mobilyalarınızı asla ıslak bezle silmeyin. Bezdeki su ahşaba zarar vererek, mobilyanızın özellikle ek yerlerinden kabarmasına neden olabilir. Toz alırken daima nemli bir bez kullanın.

- Özellikle mutfaklarımızda önemli bir yeri olan mermer zeminlerin limon ya da sirke gibi asidik yiyeceklerle temasından kaçının.

- Temizlik malzemelerinizin kapaklarını açık bırakmamaya gayret edin. Özellikle çocuk olan evlerde bu tür malzemeler bir çocuk için son derece büyük tehlikeler yaratabilir.

0 Takipçi