Faizdeki düşüş trendi satışlara doping olacak

Türkiye’de ilk 2 aydaki toplam 186.259 adetlik satış bir önceki yılın aynı dönemine göre % 9.4 artışı ifade ederken, Mart’ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artışla 117.205 konut satıldı. 2015'in ilk çeyreğinde ilk konut satışları 130.480 olurken bu yıl aynı dönemde rakam 139.860’a yükseldi. Yılın ilk çeyreğini olumlu değerlendiren analistler, faizdeki düşüşün satışlara hız vereceğini belirtiyor

[if gte mso 9]> 0 0 1 1159 6611 ktütükt 55 15 7755 14.0 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Gayrimenkul sektörünün ilk çeyreği, genel seçimlerden sonra konut alım satımında az da olsa hareketliliğin devam ettiği bir dönem olmakla beraber, olumlu bazı göstergeler önümüzdeki dönem satışlarının daha da hareketleneceğine işaret ediyor. TÜİK verilerine göre Ocak ayında 84.556 adet, Şubat ayında 101.703 adet konutun satıldığı Türkiye’de Mart ayındaki satışlar ise bir önceki yılın aynı ayına göre % 1 oranında artarak 117.205 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 21.993 konut satışı ile en yüksek paya (% 18.8) sahip oldu. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde ilk konut satışları 130.480 olurken bu yılın ilk çeyreğinde rakam yaklaşık 139.860’a yükseldi.

Gayrimenkul analistleri, sektörün ilk çeyreğini EmlakJet için değerlendirdi. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde ilk konut satışları 130.480 olurken bu yılın ilk çeyreğinde rakam yaklaşık 139.860’a yükseldi. Yılın ilk çeyreğini konjonktüre rağmen olumlu değerlendiren analistler, Merkez Bankası’nın gösterge faizlerini düşürmesi sonrası şu anda ortalama aylık yüzde 1.21 seviyesinde seyreden konut kredisi faizlerinde de olası bir düşüş trendinin satışlara hız vereceğini belirtiyor.

İç ve dış talep canlı seyrediyor

Yılın ilk iki aylık verilerine bakıldığında rekor düzeyde bir satış rakamına ulaşıldığını kaydeden Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, “ Özellikle ilk çeyrekteki yükseliş trendinin devam ettiğini görmekle birlikte 2 aylık satışlar, yıllık bazda da % 3’e yakın artış göstermiş durumda. Her ne kadar yıllık bazda artış oranı düşük gözükse de Türkiye konut pazarında hem iç talebin hem de yabancı talebinin canlı kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu dönemde yabancıların Türkiye’de konut edinimi geçen yıla göre % 14 artış gösterdi. Özellikle mevcut durumda Türkiye konut sektörünün cazibesini koruduğunu ve rekor seviyede bir satış rakamıyla birlikte yılın ilk çeyreğini geride bırakıldığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Kur tarafında da gerileme söz konusu

Faizdeki düşüş trendi satışlara doping olacak

2016 yılı Mart ayında Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesinin orta uzun vadede piyasada faizlerin ineceği beklentisi yarattığını hatırlatan Gezgin, “Nisan toplantısında da Merkez Bankası piyasayı yanıltmayarak, faizlerde daha fazla indirime gitti. Özellikle Mart ayında faizlerde indirime gidileceğine dair beklenti yaratılması, konut sektörü içinde önemli göstergelerden bir tanesiydi. 2015 yılı boyunca genel olarak çift hanelerde seyreden gösterge faiz oranları, zirve seviyelerini de görmüştü. 2016 yılının Şubat ayı sonuna kadar biz bu çift hanelerdeki seyrin devam ettiğini takip etmiştik. Ancak Mart ayıyla birlikte şu ana kadar faiz oranlarının sert bir düşüş trendi içine girdiğini görüyoruz. Bu durum , yurtiçi konut talebini artırabilecek bir başka önemli gelişme olarak karşımıza çıkıyor.  Aynı dönemde kur tarafında da ciddi gerileme görmemiz , konut fiyatlarında önemli bir belirleyici olan döviz bazlı hareketlerin de yönünü aşağıya çevirdiğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Jeopolitik risklere rağmen göstergeler olumlu

Gezgin, tüm göstergelere bakıldığında 2016 Mart ayının hem Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri açısından hem de küresel ekonomik durum açısından oldukça olumlu geçtiğini sözlerine ekledi. Gezgin, “Her ne kadar Türkiye jeopolitik risklerden kaynaklı riskleri barındırmaya devam etse de, özellikle konut sektöründe, hem yabancı algısının olumlu olmaya devam etmesi hem de iç pazardaki talep, konut sektörünün 2016 yılını daha iyi geçireceğine işaret ediyor. Merkez Bankası’nın Nisan ayındaki faiz kararıyla birlikte banka kredilerinde de net düşüşler gözlenebilir. Kredilerdeki düşüşle birlikte konut yatırımlarını erteleyen yatırımcıların da tekrar alım kararını destekleyebilme durumları, Genel olarak konut sektörünün yılın ikinci çeyreğini, birinci çeyreğinden daha olumlu geçirdiğini de biliyoruz” diye konuştu.

İkinci çeyrek verileri daha pozitif bekleniyor

Faizdeki düşüş trendi satışlara doping olacak_1

2016 yılının ilk çeyreğinde yeni konut satışlarının bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yükselmeye devam ettiğini belirten Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan ise, k onut satışlarının yükselişinde yabancılara satılan konutların yükselmesinin etkili olduğunu kaydetti. Tufan, “Başta Irak ve Kuveyt olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin konutlara olan talebinin devam ediyor. Yabancılar 2015 yılında 2 milyar dolar üzerinde konut alımları gerçekleştirmiştir. Yeni konut satışlarında en çok tercih edilen il İstanbul olmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde İstanbul’da yapılan konut projelerinin devamı ve getiri potansiyelinin olması İstanbul’da yapılan konut satışlarını yükseltebilecektir” dedi.

Konut kredileri % 1 seviyesine gerileyebilir

2016 yılının ilk çeyreğine göre nispeten olumlu geçiren konut sektörünü yılın ikinci çeyreğinde daha olumlu bir hava beklediğini açıklayan Tufan, şöyle devam etti: “Bu olumlu havayı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz oranlarında yaptığı indirime bağlayabiliriz. Merkez bankası düşen enflasyon ve küresel risklerin azalması sonrası faiz oranlarında indirim sürecine başladı. Faiz oranlarının düşürülmesiyle birlikte konut kredilerinin de gerilemesini bekleyebiliriz. Ortalama aylık % 1,20 seviyelerinde yer alan konut kredileri % 1 seviyesine doğru gerileyebilir. Bu durum konut satışlarının ikinci çeyrekte ve geri kalan çeyreklerde yükselmesine neden olabilir. Öte yandan TOKİ önderliğinde yapılan toplu konut satışlarında artış da bu süreci destekleyebilir. Türkiye ekonomisinin de büyümesinde önemli katkı sağlayan konut sektöründe faiz oranlarının düşmesiyle birlikte ödeme kolaylığı ve kampanyaların da öne çıkması satışları etkileyebilir.”

Anadolu’daki satışlarda hareketlilik başladı

Faizdeki düşüş trendi satışlara doping olacak_2

TÜİK tarafından açıklanan 2016 yılının ilk 2 ayında yapılan konut satışlarının 2015 yılı ilk 2 ayı ile kıyasladığımızda satışların önceki yıla göre yaklasık % 2.8 oranında arttığını, son iki yılın aynı dönemine göre ise % 9.4 oranında yükseldiğini belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, şu değerlendirmede bulundu: “İstanbul’da konut satışları 2016 yılı Şubat sonu itibarıyla 2015 Şubat sonuna nazaran yaklaşık % 2 azalmış, İzmir’de % 3.4 artmış ve Ankara’da ise % 4.5 oranında azalmış durumda. Ayrıca Türkiye’deki toplam satışlar içinde İstanbul’un payına baktığımızda konut satışında Anadolu’da da konut alım satımında hareketlilik olduğunu görebiliyoruz. Ocak ve Şubat aylarında ilk kez satılan konutlar içinde satış rakamlarında bir önceki senenin aynı dönemine göre düşüş yasanmasına rağmen yine de ilk sırada yer alan İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada Van geliyor. Türkiye genelinde konut satışları artarken İstanbul ve Ankara’da azalması Anadolu’da konut satışlarında hareketlilik olduğunu gösteriyor. Bu tablo da genel seçimlerden sonra konut alım satımında az da olsa hareketliligin devam ettiğini bize ispat ediyor.”

Kampanya atağı satışlara olumlu yansır

Subat ayı takribi konut kredileri toplamının 145 milyon TL olarak açıklandığını belirten Özyazıcı, “2015 Şubat sonu itibarıyla ipotekli konut satışları kümülatif rakamının, toplam satışların içinde % 38.7 iken, 2016 senesinin aynı döneminde de % 30.6 olduğu görülüyor. 2016 yılı Şubat sonu itibarıyla tüm yurttaki toplam ipotekli konut satısları geçen senenin aynı dönemine göre % 19 oranında azalıs göstermiş durumda. Verilerden de anlaşılacağı gibi kredi kullanımındaki azalma dikkate değer oranda. Ancak inşaat firmalarının bahar kampanyalarının baslaması ile konut satıslarındaki hareketliliğin daha çok artacağı da bir gerçek” diye konuştu. Özyazıcı, ilk kez konut alacaklara yapılacak % 15 konut desteğinin de Anadolu şehirlerinde yaşayanları konut almaları için teşvik edeceğini ve bu destekle Anadolu’nun İstanbul’dan daha fazla hareketleneceğin söylenebileceğini sözlerine ekledi.

EmlakJet Haber

EndFragment

0 Takipçi