Gayrimenkul sertifikası finans sektörünü rahatlatacak

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bankalar üzerindeki finansman talebi baskısının rahatlatılması için geliştirilen ürünlerden birinin gayrimenkul sertifikası olduğunu kaydetti. Canikli, “Gayrimenkul sertifikasıyla ilgili önemli beklentilerimiz var. Hayata geçirilmesi için adımlarımız sürüyor” dedi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu ile Ziraat Bankası Genel Müdürlük binasında önceki gün biraraya gelen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yüzde 90’ına yakın bir bölümü bankacılıktan oluşan finans sektörünün üzerinde finansman talebi baskısının yüksek olduğunu ve azaltılması gerektiğini belirtti. Canikli, bu baskının rahatlatılması için çalışmalarının sürdüğünü, en canlı, en sıcak olarak SPK'nın yürürlüğe koyduğu gayrimenkul sertifikasının da bu ürünlerden bir tanesi olduğunu kaydetti. Canikli, “Eğer planladığımız şekilde dönüşüm, konut projeleri inşaat sektörünün finansmanını sağlama noktasında içeriden dışarıdan kaynak çekebilirse bu anlamda bankacılık üzerinde bir miktar rahatlama sağlayacaktır. Gayrimenkul sertifikasıyla ilgili önemli beklentilerimiz var. Fiili olarak hayata geçirilmesi için adımlarımız devam ediyor" değerlendirmesini yaptı.

Faiz indirimi kalıcı olacak

Bütün çalkantılı durumlara rağmen, toplam kredilerde takibe dönüşüm oranının yüzde 3.2 gibi son derece makul, kabul edilebilir bir seviyede olduğunu anlatan Canikli, bu seviyenin gelişmiş ekonomilerde bankacılık sektöründeki takibe dönüşüm oranlarının da gerisinde olduğunu ifade etti.

Son aylarda faiz indirimlerinde aşağı yönlü bir indirim başladığını hatırlatan Canikli, şöyle devam etti: "Türkiye'de faiz oranları son derece yüksektir, reel olarak da yüksektir. Uluslararası piyasalarla, Türk firmalarının rakibi pozisyonundaki diğer ülkelerdeki faiz oranlarıyla karşılaştırıldığında, gerçekten Türkiye'deki firmalar bu anlamda dezavantajlı konumdadır. Son aylarda faiz indirimlerinde aşağı yönlü bir indirim başlamıştır. Faiz oranlarını mutlaka düşürmemiz gerekiyor ve hep birlikte düşüreceğiz. Bunu piyasa koşulları çerçevesinde gerçekleştireceğiz. Bu da son derece önemli, dengeleri bozmadan, rahatsız etmeden, sistemi sıkıntıya sokmadan gerçekleştireceğiz. Bu düşüş trendi başlamıştır, geçici değildir aynı zamanda kalıcı olacaktır. Bundan da kuşku duymuyoruz."

Emlakjet Haber

0 Takipçi