Gayrimenkul sertifikasına Emlak Konut dopingi!

Makro İnşaat’ın Kayaşehir projesinde ilk gayrimenkul sertifikası ihracı yapılacağı belirtilirken GYODER İcra Kurulu Üyesi Haluk Sur, Emlak Konut GYO’nun SPK ile ilk uygulamaların başlaması yönünde görüştüğünü kaydetti. Sur’a göre sertifika ihracında özel sektörde hala risk var

Bir konut projesi temelden satışa çıktığı andan itibaren sertifikasının da metrekare bazında satışa çıkarılarak tıpkı borsadaki gibi işlem görmesine imkan veren ‘ gayrimenkul sertifikası ’nın ilk uygulamasının TOKİ‘nin Kayaşehir‘deki 50 bin 696 metrekarelik arazisinin ihalesini kazanan Makro İnşaat’ın burada başlayacağı projede başlayacağı belirtildi.

GYODER İcra Kurulu Üyesi Haluk Sur

’un Emlakjet ’e verdiği bilgiye göre, Emlak Konut GYO da bir süredir bu alanda uygulama başlatmak için SPK ile görüşüyor.

Sertifikaları paraya çevirirken firma risk altında

Gayrimenkul sertifikasında elindeki sertifikaları biriktirip konut alan kesimde sıkıntı olmayacağını ancak biriktirdiği sertifikaları paraya çevirmek isteyen yatırımcılarla ilgili bir risk bulunduğunu belirten Sur, “Projenin en fazla yüzde 50’si adına gayrimenkul sertifikası düzenleniyor, yüzde 50’si de teminat olarak ayrılıyor. Küçük yatırımcı, elinde biriktirdiği sertifikaları satmaya karar verdiğinde, tebliğe göre inşaat firmasının teminattaki daireyi satıp gerekirse üzerini tamamlaması gereken süre 3 ay. Sektörün durgun olduğu, ekonomik konjonktürün iyi gitmediği dönemlere denk geldiğinde satış olması gereken değerin altında gerçekleşebiliyor. Çünkü 3 ay kısa bir süre. Bu sürede satılmazsa haraç mezat açık artırmayla satışı öngörülüyor ki, eksik kalan kısmı firmanın ödemesi, firma için zarar anlamına gelir. Bu nedenle bugüne kadar uygulama başlayamamıştı. Ancak şimdi Emlak Konut GYO ve devlet tarafında işin bu kısmındaki risk ortadan kalkabilir. İlk uygulamaları görmek lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Özel sektörde alıcı açısından risk ne?

Emlak Konut GYO ve devlet tarafının işin içinde olması, özel sektöre de bir yön vermesi açısından önemli. Uzmanlara göre, tebliğde 3 ay olarak belirtilen süre eğer 2 yıla uzarsa firma açısından zarar söz konusu olmuyor. Ancak özel sektör tarafındaki bir diğer handikap, şirketin ne kadar süreyle sektörde kaldığıyla ilgili. Yani, bugün firmadan sertifika ile metrekare toplamaya başladınız, proje değerlenmesi ölçüsünde elinizdeki sertifikalar değerlendi ve belki 5 yıl sonra bunu satıp değerini almak istediniz. O tarihte firma hala sektörde mi, muhattapınızı 5 yıl sonra bulacak mısınız? Bu sorunun yanıtının bugün verilemediğini belirten Haluk Sur, sistemin gelişmesi ve eksikliklerin giderilmesi sürecinde devletin bu konuda örnek bir kanal açmasının doğru olduğuna ve sürdürülebilir bir iş modelinin gerekliliğine işaret etti.

Metrekare satışı ne anlamına geliyor?

*

Bir konut projesi temelden satışa çıktığı andan itibaren sertifikası da metrekare bazında satışa çıkarılarak tıpkı borsadaki gibi işlem görecek. 100 metrekarelik konutun 1 ve üzerindeki metrekaresi, bedeli üzerinden bir yatırımcı tarafından bu şekilde satın alındığında, inşaat yükseldikçe ve projenin fiyatları arttıkça sertifika da değerlenecek.

*

Proje başlarken satışa çıkacak gayrimenkul sertifikası, proje tamamlanana kadar işlem görecek. Bundan sonra sonra sertifika sahipleri isterlerse sertikanın o günkü değeri üzerinden kazancını alacak. İsterlerse de yeterli miktardaki sertifikalarını toplayıp o projeden daire sahibi olabilecek. Proje bittiğinde, elinde yeterli sayıda gayrimenkul sertifikası olmamasına rağmen daire almak isteyenler için sertifikalar peşinat olacak.

*

16 katlı 8 blokta, 700 konut ve 120 ticari birimden oluşan projeyi önümüzdeki günlerde satışa çıkarmayı hedefleyen Makro İnşaat’ın Vakıf Yatırım‘la yapılan ortak çalışma kapsamında projenin yüzde 20’sini metrekare bazında gayrimenkul sertifikası karşılığında satılmasını planlıyor. Makro İnşaat buna göre çıkartılacak gayrimenkul sertifikalarını Vakıf Yatırım üzerinden satışa çıkacak. Borsa İstanbul’da da gayrimenkul sertifikaları alınıp satılabilecek. Böylece beğendikleri projeden bir daire almak için yeterli parası olmayan vatandaşlar sertifika alarak değer artışından faydalanabilecek. Firma satışlara başladıktan sonra, projenin tamamlanmasını beklemeden payı oranında ödemeler yapabilecek.

Emlakjet Haber

0 Takipçi