Gayrimenkulde amortisman süresi nedir?

Yatırım için gayrimenkul almayı düşünen yatırımcıların ilk baktığı kriterlerden biri, amortisman süresidir. Amortisman süresini yatırımın sağladığı kira benzeri gelirlerle kendisini geri ödeme süresi olarak anlatmak mümkündür.

Reidin’in son açıkladığı verilere göre, Ekim 2014 itibariyle Türkiye genelinde gayrimenkullerin amortisman süresi (apartman dairesi esas alınarak) 211 aylık kiraya eşittir. Yani standart bir apartman dairesine ilişkin yatırımı 211 aylık kira geliriyle, 17.6 yılda amorti etmek mümkündür.

İller bazında bu süre İstanbul’da 211 ay, İzmir’de 220 ay, Ankara’da ise 214 ay olarak hesaplanmıştır. Bu da 3 büyük şehir arasında yatırımın en hızlı şekilde İstanbul’da amorti edilebildiğini göstermektedir.

Burada kira çarpanı kavramını da anlatmak gerekir. Bir gayrimenkul, kaç aylık brüt kira geliriyle kendisini amorti ediyorsa, o rakama kira çarpanı denilmektedir.

Amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölmeniz gerekir. Örneğin 420 bin liraya aldığınız bir gayrimenkulün 2500 TL’lik aylık kira geliri var ise, 420000/2500=168 sonucu ortaya çıkar. 168 ayın yıllık ifadesi ise 168/12 hesaplamasıyla 14 yıla denk gelmektedir. Türkiye ortalamasının 17.6 yıl olduğunu düşündüğünüzde, 14 yıllık amortisman süresi o gayrimenkulün kendisini oldukça hızlı şekilde amorti ettiğini, yani doğru bir yatırım olduğunu gösterebilmektedir.

Bu hesaplamada temel değer tabii ki gayrimenkulün fiyatıdır. Gayrimenkulün fiyatını da konumu, büyüklüğü, bulunduğu şehrin gelişim dinamiklerine göre potansiyeli, görünürlüğü ve mal sahibinin mülkü satmaya ne kadar hevesli olduğu, kolay kiralanma potansiyeli gibi birçok husus belirler. Zira örneğin kolay kiralanamayan bir gayrimenkul uzun süre boş kaldığında yatırımcı için değer kaybı yaratacaktır ve amortisman süresinin uzamasına neden olacaktır.

Amortisman süresini etkileyen önemli noktalardan biri de lokasyondur. Örneğin merkezi lokasyonlarda konut fiyatı artmasa bile kiralık talebi yüksek olduğu için kira çarpanı İstanbul’un ortalamasının çok altında olan yerlere rastlamak mümkündür.

Emlak Jet Haber

0 Takipçi