Gayrimenkullerin gerçek değeri şimdi ortaya çıkacak

Konut ve arsalar için belediye ve emlak şirketleri tarafından yapılan değerlere standart getirilmesi gündemde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, her şehrin konut değerlerini yeniden belirlemek ve tapuda düşük harç ödeme sorununa son vermek için çalışma başlattı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, gayrimenkulün gerçek değerini ortaya çıkaracak standartları oluşturmak için kolları sıvadı. Gayrimenkul alım satımlarında tartışma konusu olan değerleme sorununun çözüme kavuşturulması için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda 27 Şubat-3 Mart 2017 tarihleri arasında 'Gayrimenkul Değerleme Çalıştayı' düzenlenecek.

Çalışma kapsamında her şehrin veya ilçenin konut değerlerinin yeniden belirlenmesi ve tapuda düşük harç ödeme sorununun sona ermesi hedefleniyor. Amaç, konut ve arsa almak isteyenler için banka, belediye, emlak şirketleri ve farklı kurumlar tarafından yapılan değerlere standart getirilmesi.

Belediye rayiç değerleri gerçeği yansıtmayabiliyor

Mevcut uygulamada alım satımlarda belediyelerin emlak rayiç değerleri kullanılıyor. Bu rakam da gerçek değeri yansıtmadığı için gayrimenkul alım satımlarından alınan tapu harçlarından elde edilen geliri düşürüyor. Normalde 500 bin TL değerinde olan bir arsanın tapuda rayiç bedeli 100 bin lirayı ancak buluyor. Bu nedenle belediyelerdeki emlak rayiç bedeli yerine Türkiye geneli için değer haritaları oluşturulacak.

Metro, okul ve hastaneye uzaklık önemli kriter

Star'ın haberine göre konut, arsa gibi gayrimenkullerin değerlenmesinde hastane, okul, metro, alışveriş merkezi gibi yerlere uzaklık göz önünde bulundurulacak. Evin ana cadde üzerinde olup olmadığı, kat izni ve ilave imar hakkı gibi tüm verilerde gayrimenkulün değeri belirlenirken, önemli kriterlerden biri olacak.

Emlakjet Haber

0 Takipçi