Gaziantep konut piyasasının dopingi sanayi ve göç

Son 5 yılda Gaziantep'te konut fiyatlarının yüzde 130 arttığı Gaziantep, Suriye’den aldığı göç ve sanayisinin gelişmesiyle konut piyasasında canlanmanın beklendiği bir Anadolu kenti. Sosyal alanlı büyük evlerin tercih edildiği şehirde Ağustos’ta 16 bin 500 adet konut satıldı

Dünyanın en çok göç alan şehirleri arasında bulunan ve Suriyeli mültecilerle nüfusu artan Gaziantep, üniversitelerinin de etkisiyle gayrimenkul sektöründe gelecek vadediyor. Sinpaş başta olmak üzere Acarsan Holding ve Şireci Grup’un önde gelen grupların markalı projeler üstlendiği şehirde 2016 Ağustos sonu itibariyle Gaziantep’te toplam 16 bin 500 adet konut satışı gerçekleşti. Eva Gayrimenkul Değerleme Proje Koordinatörü Şefik Ercan Keskiner, Gaziantep’te gelişmekte olan piyasayı Emlakjet ’e anlattı.

Suriye sanayisi çökünce Gaziantep’in gücü arttı

Suriye'deki savaşın kötü etkilerinin yanı sıra Gaziantep'e olumlu etkilerinin de olduğunun söylenebileceğini belirten Keskiner, “Bu süreçte Suriye sanayinin çöküşü ile Gaziantep sanayisinde bir artış gözleniyor. Ayrıca Suriye’den göç edenler içinde doktorlar ve mühendisler de bulunuyor. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu kayıtlarına göre son 5 yılda Gaziantep'te konut fiyatlarının yüzde 130 arttı” diye konuştu.

Konut sahipliği oranı yüksek, yatırımcı oranı az

Toplam satışların % 28.5’ini ipotekli satışlar oluşturduğu Gaziantep’te bu rakamın geçen yılın aynı döneminde 15 bin 592 olduğunu ve 2015 yılında toplam satışların % 35.7’sini ipotekli satışların oluşturduğunu hatırlatan Keskiner, “Konut satışlarının bir önceki yıla kıyasla, yaklaşık % 6 oranında artış yaşandığını söyleyebiliriz. Aynı şekilde ipotekli satışların azalmasını, yatırımcıların kredi borçlanması yerine peşin ya da farklı finansman şekillerinden yararlanmasına bağlayabiliriz” dedi.

Gaziantep’te konut almayı düşünenlerin büyük oranda oturmak amacıyla konut satın aldığını belirten Keskiner, yatırım amacıyla konut sahibi olmak isteyenlerin oranının oldukça düşük olduğunu kaydetti.

Gaziantep konut piyasasının dopingi sanayi ve göç

Sosyal alanlı olan konutlara rağbet var

Konut projeleri incelendiğinde nitelikli konutlar için talep edilen birim metrekare değerinin 1.000 ile 5.500 TL/m² (KDV’den arındırılmış) gibi geniş bir aralıkta değiştiğinin görüldüğünü dile getiren Keskiner, şöyle devam etti: “M2 birim satış değerini ağırlıklı olarak 1.500- 3.000 TL/m² bandında olduğu görülüyor. Mevcut veya inşa halindeki nitelikli konut projeleri dikkate alındığında; kapalı yüzme havuzu, spor alanları, çocuk parkları ve otopark gibi alanları bünyesinde barındıran konut projeleri gözlemleniyor. Bölgedeki genel trende paralel şekilde, sosyal aktivite olanaklarına sahip, çevre düzenlemesine önem verilen, otopark ve güvenlik problemi çözülmüş konut projesinin uygun olduğu ve daha çok talep gördüğü tespit edilmiştir.”

8+3’e kadar farklı alternatifli büyük konutlar seviliyor

Gaziantep genelinde 3+1 ve daha büyük dairelerin talep gördüğünü belirten Keskiner’in verdiği bilgiye göre, 3+1 tipi dairelerin birim kira değerleri ise ağırlıklı olarak 1.500 TL ile 2.500 TL/ay bandında değişiyor. Gaziantep genelinde 1+0 stüdyo dairelerden 8+3‘e kadar farklı alternatiflerde konutlar yer alıyor. 1+0 ve 1+1 tipindeki konutlar yalnızca lüks rezidanslarda yer alıyor ve öğrenciler ile bölgede faaliyet gösteren yardım kuruluşları tarafından tercih ediliyor. Ayrıca bu tipteki dairelerin 10-11 yıl gibi kısa sürede yatırımlarını amorti etmeleri sebebiyle yatırımcılar açısından da son zamanlarda talep görüyor.

Şahinbey, Şehitkamil ve Yavuzeli bölgesi gelişiyor

Yeni geliştirilenprojeler için en çok tercih edilen yerleşim alanlarının Şahinbey, Şehitkamil, Yavuzeli ve Oğuzeli olduğuna değinen Keskiner, şöyle devam etti: “Talep gören bu bölgelerde ise nüfusun hızlı artışı, hastane, okul ve vb. gibi gayrimenkul türlerini de beraberinde getirmiştir. Şehitkamil ilçesi İbrahimli bölgesinin popülaritesi son birkaç senede artmış ve nitelikli konut yatırımının çekim merkezi haline gelmiştir. Yeni projelerin yoğunlaştığı Gaziantep'in en fazla prim yapan bölgesi olarak yatırımcısına en çok kazandıran ilçelerden biri olmuştur. Özellikle metro inşaatı ve raylı sistem ile ulaşım açısından hiçbir sıkıntısı olmayan bölgenin, konut açısından da tercih edilen bir bölge olduğu saptanmıştır. Gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlenmenin etkisi ve bölgeye yönelen birçok prestijli inşaat firması, özellikle Şehitkamil İbrahimli bölgesinde, nitelikli konut üretimi yapmaktadır.”

Gaziantep konut piyasasının dopingi sanayi ve göç_1

Sinpaş Yapı’nın Kızılhisar’da hayata geçirdiği Antepia, yapay bir göletin etrafında yalı, villa, hastane, ticari alan ve sosyal donatılarıyla bölgedeki yatırımları ateşledi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi