Geniş daire isteyenler için KDV avantajı

İnşaat sektörü temsilcileri Bakanlar Kurulu’nun 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8'e indirmesini değerlendirdi. Geniş daire alımında kolaylık sağlayacak düzenleme ile yıl sonund 1.500.000 adetlik satış hedefinin gerçekleşmesi hedefleniyor

Bakanlar Kurulu’nun yüzde 18 olarak alınan KDV oranlarını yüzde 8’e düşürdüğünü açıklaması, inşaat firmalarında da olumlu yankı buldu. Sektör firmalarının ortak değerlendirmesi, yüzde 18 KDV’ye sahip 150 metrekarenin üzerindeki konutlar ın alımını kolaylaştıran gelişmenin satışları artıracağı yönünde… Kararı hem sektör açısından hem de konut alıcıları açısından oldukça sevindirici bulan sektör temsilcilerinden Gül Proje Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gül, “Geniş dairelerde yaşamak isteyen ya da çocuklu ailelerin talebi ve ihtiyaçları daha büyük konutlardan oluşuyor. Ancak gerek KDV oranları gerekse bütçeleri aşan fiyatlar nedeniyle daha geniş metrekarelere ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın konut tercihi orta büyüklükte dairelere kayıyordu. Bu nedenle 31 Mart’a kadar geçerli olacak bu indirim, kaçırılmaması gereken bir fırsat. Özellikle çocuğu olan aileler ve daha geniş konutlarda oturmak isteyenler için daire almanın tam zamanı” değerlendirmesinde bulundu. Gül, “Alınan bu kararı destekliyoruz, ancak sadece 150 metrekare üzerinde konutlar için değil, tüm konut satışlarında uygulanması yerinde olur. Çünkü inşaat markalarının elinde 150 metrekarenin altında çok sayıda konut var” dedi.

Vergi farkı doğarsa iade edilebilir

Era Gayrimenkul Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, kararın yılsonunda 1.500.000 adetlik tapu hedefinin gerçekleşmesi ve hatta daha ileri bir rakama ulaşılması olasılığını kuvvetlendirdiğini kaydetti. Bu teşviklerle gerek ihtiyaç gerekse, yatırım amaçlı konut satın alımlarının hız kazanacağını belirten Baygan, “Tapu adetleri bakımından 2016 yılı yeni bir rekor yıl olacağa benziyor. Dün yüksek KDV’den işlem bitirip ödeme yapan ve tapu alanlar için bir hak kaybı da olacak. Bunun da bir şekilde telafi edileceğini öngörüyoruz. Bu tip satışlarda, sözleşme hükümleri arasında “vergi değişiklikleri hali” uyarısı ile artan veya azalan verginin tarifi ile tüketiciye fiyat farkı ile vergi farkının iade edileceğini sanıyorum” diye konuştu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi