Güneşli'de mahalle dokusunu canlandıran proje

Güneşli'de Selçuk Avcı ve ekibinin mimari konseptini hazırladığı Balance Güneşli projesi, sürdürülebilirliğin üç ayağını yani ekolojik, etik ve ekonomik unsurları dikkate alarak ortaya konulmuş. Güneşe karşı konumlamasından tutun da insan odaklı yaşam anlayışına kadar her detayı ince düşünülen projenin komşu parsellerindeki arsa sahiplerinin de bu yaklaşımdan etkilenerek kendi projelerine yön vermeye başlamış.

Yeni yapılan alışveriş merkezleri, iş merkezleri ve yeni metro inşaatı ile birlikte prestij hizmet alanının bir parçası olan bu proje, bölgenin gelişimine yeni bir soluk getirecek olan sokak dokusu ve geçirgenliği esas alan yaklaşımıyla etik sürdürülebilirlik anlayışına örnek olmayı hedefliyor.

Sokakları oluşturan az katlı bloklarda ofis ve home ofisler yer alıyor. Bu sayede belirli bir saatten sonra terk edilen güvenliksiz bir yerleşim yerine, her daim yaşayan, aktif, canlı bir mahalle dokusu oluşturularak ve sosyal sürdürülebilirlik kriterleri göz önünde tutuluyor.

Zemin katlarda podyum ve üzerinde yükselen bir kuleden oluşan tipik tasarım anlayışına karşılık projede hedeflenen; gelecekte, metronun da gelmesi ve yeni iş merkezleri ile nitelikli bir ana yaya aksı olacak olan Taş Ocağı Caddesi’ni, korunaklı bir kentsel meydan şeklinde düzenlenmiş giriş alanıyla davet eden ve merkezinde oluşturduğu sokak dokusu ile yayaları Ayamama Deresi peyzaj alanı ile bağlayan geçirgen bir yapı oluşturuyor. Aynı geçirgenliği komşu parsellerle de arasında sağlayan proje, bu sayede sürekli yaşayan, davetkâr kamusal alanlar oluşturuyor. Bu sokakların etrafında da az katlı, kent ölçeğinde binalar konumlandırılıyor.

Basın Ekspres Yolu üzerinde yer alan Balance Güneşli projesi, ofis, konut ve çarşı fonksiyonlarını barındıran 92 bin 602 metrekare brüt inşaat alanına sahip bir proje. Yeni yapılan alışveriş merkezleri, iş merkezleri ve yeni metro inşaatı ile birlikte prestij hizmet alanının bir parçası. Bölgenin gelişimine yeni bir soluk getirecek olan sokak dokusu ve geçirgenliği esas alan yaklaşımıyla etik sürdürülebilirlik anlayışına örnek olmayı hedefliyor. Yapı ayrıca rüzgâr ve güneş yönelimlerini hesaba katarak, aydınlatma ve güneş enerjisinden kaynaklı ısı kazanımını en verimli şekilde kullanmak üzere tasarlandı.

Arazinin iki yakasını bağlayan aks sokağa dönüştürüldü

Mimar Selçuk Avcı, Balance Güneşli Projesi’nde, arazinin iki yakasını bağlarken oluşturulacak aksın, bir sokağa dönüşmesi prensibi, kütle kompozisyonunun dışa vurumcu bir anlayışla organize edilmesini sağladığını, yapıda sokak dokusunun, insan ölçeğini doğru mimari ölçekle tarif etmek üzere tasarlandığını söyledi.

Arazi, Taşocağı Caddesi ile Ayamama Deresi ve Basın Ekspres tarafında yer alan park arasında bir bağlantı tarif ederek değer kazanıyor. Bu geçirgenlik, bölgenin gelecek vizyonunda yayaların araç ve kent trafiğinden kaçış şansı olması açısından da değer taşıyor.

Cadde ile park arasında bir sokak oluşturmak, yaya trafiğini tanımlayacak, alçak bloklarda ve zemin katlarda ticari faaliyetleri güçlendirecek, sosyal bir yaşam oluşturuyor. Taşocağı Caddesi ve park tarafında kütleler davetkâr bir biçimde açılarak iç sokağa doğal girişler yaratıyor ve güzergahı güçlendiriyor.

Balance’ın tasarımında da iç sokak ve alçak bloklar etrafında yayalaştırılmış farklı kullanımlı mekanlar sayesinde hem kentsel dokunun vurgulanması, hem de komşularla birlikte tanımlanan gelecek vizyonu içinde, gerçek bir sokak yaşantısı oluşturulması hedefleniyor. Mahalle dokusunun her yerde yaratılabileceğini belirten Mimar Selçuk Avcı artık kullanıcı kitlesinin, ortaya çıkan mevcut ürünlerden sıkılmaya başladığını, sıkışık, alçak tavanlı, kapalı alanları sevmediğini, mahalle hayatını yaşamak istediğini belirtti.

Selçuk Avcı "Sadece ikon bir bina da yapabilirdik; fakat bu insan ölçekli yaşam her şey ile entegre olması gereken bir durum. Hem yaşamın hem çalışmanın hem de alışverişin bir arada olduğu bir yer olmalı. Arabaları da dışlamayan ancak arabaların mekanı domine etmediği bir yer. Yapının her cephesinde yaşayan bir sokak var. Çevresine sırtını dönmüyor. Yan parsel de aynı mal sahibinin. Onun öbür yanındaki parselin sahipleri de bizim neler yaptığımızı fark ettiler ve yatırımcı ile diyalog halindeler. Dolayısıyla bu bir virüs gibi yayılacak. Bir iyilik başka bir iyiliği çağırır. Balance Güneşli’de de bunu yapmaya çalışıyoruz. Yani buraya gelip iyi bir şeyi enjekte edip, yanımızdaki komşuyu da etkilemeye çalışıyoruz. Çevremizdeki hiçbir şeye arkamızı dönmememiz hem bizi besleyecek hem de onları besleyecek" yorumunu yaptı.

Cadde ile park arasında bir sokak

Balance Güneşli projesinin konseptinde, c adde ile park arasında bir sokak oluşturmak, yaya trafiğini tanımlayacak, alçak bloklarda ve zemin katlarda ticari faaliyetleri güçlendirecek, sosyal bir yaşam oluşturuyor. Taşocağı Caddesi ve park tarafında kütleler davetkâr bir biçimde açılarak iç sokağa doğal girişler yaratıyor ve güzergahı güçlendiriyor.

Balance’ın tasarımında da iç sokak ve alçak bloklar etrafında yayalaştırılmış farklı kullanımlı mekanlar sayesinde hem kentsel dokunun vurgulanması, hem de komşularla birlikte tanımlanan gelecek vizyonu içinde, gerçek bir sokak yaşantısı oluşturulması hedefleniyor. Bu sokakların etrafında az katlı, kent ölçeğinde binalar konumlandırılırken, arazinin, Taş Ocağı Caddesi ve Basın Ekspres Yolu aksında sahip olduğu 9 metrelik kot farkı da pozitif bir şekilde değerlendiriliyor. Kot farkıyla kademelenerek aşağı doğru inen yer yer merdivenli ve peyzajın entegre olduğu bir sokak aksı oluşturuluyor. Zemin katlar ve birinci bodrum katı çarşı, mağazalar, restoranlar ve kafeler olarak değerlendirildi ve bu ana akıştan maksimum faydalanması sağlanıyor.

Ofis, konut ve mağaza karması bir proje

89 bin metrekare alan üzerinde yükselen Balance Güneşli projesinde 118 plaza ofis-cadde ofis, 142 ev ofis-loft ofis ve 43 mağaza bulunuyor. Toplam 301 bağımsız bölümden oluşan projede cadde ofislerin büyüklüğü 40 metrekare ila 258 metrekare arasında, Plaza ofislerin alanı 159 metrekare ile 1.692 metrekare arasında, ev ofislerin alanı ise 76 metrekare ila 178 metrekare arasında değişiklik gösteriyor. İ nşaatın bitişi için öngörülen tarih ise 2015 sonbaharı.

Emlak Jet Haber

0 Takipçi