Gurbetçi Türkiye’den krediyle konutu nasıl alır?

Bu soru, özellikle son dönemde hükümetin getirdiği KDV istisnasının ardından yurtdışındaki gurbetçilerin en çok sorduğu soru oldu. Soruyu Hangikredi.com Emlakjet okurları için yanıtladı: Kefil ve gelir vergi beyanına dikkat!

Hangikredi.com CEO’su Yılmaz Sonışık, kredi ile ilgili en çok sorulan sorulardan birinin son zamanlarda yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye’den nasıl krediyle konut alacağı üzerinde yoğunlaştığını kaydetti.

Hükümetin son dönemde önce yabancılara konut satışı nda devreye soktuğu, ardından gurbetçileri de kapsama aldığı KDV indiriminin de bunda payı büyük. 1 Nisan’da hayata geçirilmeye başlanan yasa kapsamında çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'den konut ya da işyeri almaları durumunda KDV ödemeyecek. Ancak, resmi daire ve müesseseler ile merkezi Türkiye'de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup, bu daire müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memlekette oturan Türk vatandaşları bu haktan yararlanamayacak. KDV istisnasından yararlanarak Türkiye'de konut veya iş yeri satın alanlar bu gayrimenkullerini bir yıl satamayacak, bu konut ve iş yerlerini bir yıl içerisinde satması halinde, zamanında alınmayan vergi tahsil edilecek.

İşte Türkiye’de krediyle ev alma şartları

Hangikredi.com araştırma ekibinin Emlakjet ’e verdiği bilgiye göre, yurtdışında yaşayıp Türkiye’de konut alacak gurbetçilerin bu konuda yerine getirmesi gereken şartlar şu şekilde: “Gurbetçinin TC vatandaşı olması, Türkiye’de yaşayan bir kefili bulunması, ayrıca yaşadığı ülkenin konsolosluğundan alınmış bir gelir belgesi olması gerekiyor. Ek olarak Hangikredi.com’un Garanti Bankası’ndan aldığı bilgiye göre konut kredisi ekspertiz değerinin en fazla yüzde 50'sine kadar kullandırılabiliyor.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi