Hammaddede % 70 ithalat, konut fiyatını etkiliyor

Dünyanın ikinci büyük inşaat çeliği ihracatçısı Türkiye, uluslararası piyasa koşullarından etkileniyor. Sektör çelikte hammaddenin yüzde 70’ini ithal edince hammadde fiyatı ve kur artışı ile önce mamul fiyatı, dolaylı olarak da ev fiyatı etkileniyor. Çelik sektörü dampingli ve devlet teşvikli ürünlerin ithalatına karşı

İnşaat malzeme fiyatlarındaki artış konut fiyatları nı etkilerken, malzemeler arasında önemli bir yer tutan çelikte hammadde fiyatı ve kur artışı, sektörü dolaylı olarak etkileyen faktörler arasında. Dünyanın ikinci büyük inşaat çeliği ihracatçısı Türkiye’nin uluslararası piyasa koşullarından etkilendiğine dikkat çeken Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Hammaddesinin % 70’ini ithal eden sektörümüz, uluslararası fiyat oluşumlarından etkileniyor. Mamul ürün fiyatlarındaki artışın diğer önemli sebeplerinden biri de dolar kurundaki artış” dedi.

'Ucuz diye kalitesiz ithalata karşıyız'

Dünyanın en önemli çelik üretici ülkelerinin aralarında bulunduğu AB ile Türkiye arasında gümrük birliği anlaşmasından dolayı vergi oranlarının sıfır olduğunu dile getiren Ekinci, ihtiyaç olması halinde bu ülkelerden ithalat yapılması konusunda herhangi bir engel bulunmadığını belirtti. Ekinci, “ Müteahhit lerimiz, dünyada devlet yardımı almadan ve dampingsiz olarak üretilen çeliklerin en ucuzunu üreticilerimizden temin etmektedir. Çelik sektörü olarak yalnızca dampingli ve devlet teşvikli ürünlerin ithalatına karşıyız. Dampingli ve devlet teşvikli ürünler daha ucuz olabilir ama bu durum hem serbest rekabet koşullarını ihlal etmektedir hem de bu ürünler çoğunlukla gerekli kalite özelliklerine sahip değildir. İnşaat çeliğinin statik özelliği çok önemlidir. Bu nedenle kalitesiz üretim yapan ülke ve üreticilerden inşaat çeliği ithal edilmesi büyük riskleri beraberinde getirir” değerlendirmesinde bulundu.

İhracat düştü, iç piyasada çelik talebi arttı

Ekinci’nin verdiği bilgilere göre, Türk çelik sektörünün geçtiğimiz yıllarda inşaat çeliği üretim kapasitesi kullanım oranı yüzde 52’lerdeydi. Talep doğrultusunda üretim artarak kapasite kullanım oranı % 65 seviyelerine ulaştı. 2017 yılının ilk çeyreğinde ham çelik üretiminin % 14 arttığını belirten Ekinci, şöyle devam etti: “Bunun aksine 2017 yılının ilk 4 ayında inşaat çeliği ihracatımız % 7 oranında düşmüştür. Bir taraftan üretim artarken, diğer taraftan ihracatın düşmesi, ürünlerin artan bir oranla iç piyasaya verildiğini gösterir. Şu an yaşanan sıkıntı her seçim öncesinde oluşan belirsizlikler sebebi ile inşaat çeliğine olan iç talebin ertelenmesinden kaynaklanmıştır. Bu süreçte de üreticilerimiz tesislerini durdurmamak için ihracata ağırlık vermek mecburiyetinde kalmışlardır. Referandum öncesinde ertelenen ve biriken taleplerin, referandumdan bu yana olan kısa süreç içinde uygulamaya konulması ile yurt içi inşaat çeliği talebinde artış görülmüştür.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi