Hangi Adalar’da hem yazın hem kışın oturabiliriz?

Ulaşım kolaylıklarının artması ve doğalgazın gelmesi ile emlak piyasası hareketlenen Adalar’ın merkezi Büyükada, hem yaz hem kışın tercih edilirken, Heybeliada’yı genellikle sanatçılar, üst düzey yöneticiler ve emekliler tercih ediyor. Burgazada’da ise kiralık ve satılık gayrimenkul bulmak zor

Büyüklü küçüklü 9 ada ve kıyıya yakın iki kayalıktan oluşan Adalar , özgün konut dokusu ile İstanbul’un turizm açısından önemli bir değeri. Adalar’da emlak piyasasında hareketlenme olmasının nedeni ise ulaşım kolaylıklarının artması ve doğalgazın gelmesi ile açıklanıyor. Adalar, ayrıca Emlakjet verilerine göre de İstanbul 'da yazlık olarak arama yapılan ilçeler olan Silivri, Şile ve Büyükçekmece arasında yer alıyor.

Eva Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama uzmanı Pınar Kaymaraz

, Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’nın kışın oturum için daha çok tercih edilen adalardan olduğunu, Adalar ilçesinin merkezi olan Büyükada’nın sahip olduğu olanaklar nedeniyle hem yaz hem de kış aylarında tercih edilme konusunda öne çıktığını kaydetti. Adalar’daki emlak piyasasını Emlakjet ’e değerlendiren Kaymaraz, “Kınalıada ise diğer adalara göre İstanbul’a daha yakın olması sebebiyle yazları özellikle günübirlik olarak daha çok tercih edilmektedir. Heybeliada genellikle sanatçılar, üst düzey yöneticiler ve emekliler tercih ettiği ve nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu adadır. Burgazada da kiralık ve satılık gayrimenkul bulmak çok zordur” değerlendirmesinde bulundu.

Hangi Adalar’da hem yazın hem kışın oturabiliriz?

Burgazada, konut stoğunun düşük olmasıyla pahalandı

Burgazada’da konut stoğunun az olması sebebiyle ortalama birim metrekare fiyatının diğer adalara göre daha yüksek durumda olduğunu kaydeden Kaymaraz, “Ortalama 100 metrekare bir dairenin yaklaşık satılık fiyatı 1,000,000 TL, ortalama kira değeri ise 2,500 TL/ay. Burada stoğun durumu nedeniyle son 1 yıl içinde birim metrekare değerleri % 5 arttı” dedi.

Kınalıada İstanbul’a yakın olduğu kirada yüksek

Kınalıada’nın İstanbul’a yakın olması nedeniyle kira fiyatlarının diğer adalara göre yüksek olduğunu belirten Kaymaraz, “Burada da ortalama 100 metrekare bir dairenin yaklaşık satılık fiyatı 680,000-700.000 TL olmasına rağmen, ortalama kira değeri 4,000 TL/ay. Heybeliada’ya baktığımızda ise 100 metrekare bir dairenin ortalama satılık fiyatı 620,000 TL olmasına rağmen, ortalama kira değeri 1,700 TL/ay’dır” diye konuştu.

En kalabalık ve hareketli Büyükada

Fiyatları ortalama olarak ifade ettiğini ve fiyat artışını denize yakınlık, iskeleye yakınlık ve evlerin faytonun ulaşabileceği bir lokasyonda olma kriterlerinin belirlediğini kaydeden Kaymaraz, şöyle devam etti: “Büyükada ise adalar içerisinde en kalabalık ve emlak piyasası en hareketli olan adadır. 1+1 konut stoğunun neredeyse olmadığı Büyükada’da ortalama 100 metrekare bir dairenin satılık fiyatı 600,000 TL olmasına rağmen, ortalama kira değeri 2,600 TL’ay’dır” dedi.

Gelişme doğal doku bozulmadan sağlanmalı

Adalar’ın aktif kullanımının artması için ulaşım kolaylıklarının daha fazla arttırılması ve yazın çokça artan nüfusa yönelik altyapı çalışmalarının geliştirilmesi gerektiğini belirten Kaymaraz, ancak bu süreçte gayrimenkul sektörünün Adalar’ın doğal dokusunu bozmadan ilerlemesini sağlaması gerektiğini de vurguladı.

Emlakjet Haber

0 Takipçi