İkinci el konut alacaklar bu 7 maddeye dikkat!

Türkiye'de Mart ayında satılan 117.205 adet konut arasında ilk satışın payı % 44.7, ikinci el satışın payı ise % 55.3, yani hala ikinci el konut satışı önemli bir seviyede. Peki sahibinden ikinci el bir konut alırken nelere dikkat edilmeli, içinde kiracı varsa neler yapılmalı, detaylar 7 başlıkta Emlakjet’te…

[if gte mso 9]> 0 0 1 740 4221 ktütükt 35 9 4952 14.0 96 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Yeni projelerden sıfır konut satın almak yerine sahibinden ikinci el konut alacaksanız, potansiyel ev inizin içinde kiracı olup olmadığından tutun, evin lokasyonu ve genel giderlerine kadar pek çok konuyu göz önüne almanız gerekiyor. MKE Emlak Başkanı Mehmek Keklik, ikinci el konut alacakları, öncelikle konutun içinde kiracı varsa neler yapılması gerektiği konusunda

Emlakjet

okuyucularını uyarıyor.

1- Kiracı ile anlaşmadıysanız 1 ay içinde ihtarname gönderin

Keklik’in verdiği bilgilere göre, almak istediğiniz evde kiracı var ise öncelikle kiracı ile konuşmalı ve anlaşma sağlamalısınız aksi durumda çok sorun yaşanabiliyor. Evi satın almadan önce içindeki kiracı ile yasal olarak bir anlaşma yapmadıysanız ve kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa tapu devri tamamlanma tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde bir ihtarname göndermeniz gerekiyor. Eğer bir ay içerisinden herhangi bir ihtarname göndermezseniz daha önce yapılan kira sözleşmesini kabul ettiğiniz anlamına geleceğinden bu süreyi geçirmemeniz önemli... İhtarname yaptıktan sonra kiracının evden çıkması için 6 ay süresi mevcut. Fakat bu süre içerisinde kiracı yükümlülüklerini yerine getirmez ise 6 ay beklemeden çıkarma hakkınız da var.

2- Kiracıyla anlaşmayı yazılı ve şahitler huzurunda yapın

Evi almadan önce kiracı ile anlaşan ikinci el konut alıcıları için Mehmet Keklik’in tavsiyesi, bu anlaşmanın yazılı ve şahitler huzurunda yapılması... Eski ev sahibinin almış olduğu depozitonun sorun olmaması için bunu açıklığa kavuşturmak ve eski ev sahibinden almak en iyi yol olarak görülüyor. Kira kontratı tapuya şerh edilmiş ise, bu şerh kiracı yükümlülüklerini yerine getirdiği sürece kira sözleşmesi boyunca çıkartılamayacağı anlamına geliyor.

3- Konut toplu ulaşıma ve merkeze yakın mı bakın

İkinci el konut alıcılarının bir başka dikkat etmesi gereken konu ise, neden taşınmak istediklerini net olarak tanımlamak ve konutun gidecekleri semtin ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklere sahip olup olmadığını öğrenmek. Alıcıların bu konularda araştırma yapması gerektiğini belirten Keklik, “Alıcılar semti gezerek bilgi toplamalı, eğer çocuklularsa konut çocukların okul ihtiyacına cevap verecek özellikleri taşıyor mu, konutun konumu, okul, işyerlerine, toplu taşıma araçlarına, çarşılara ve merkeze uzaklığı nedir, öğrenilmeli” dedi.

4- Konut depremden sonra yapılmış mı?

Bir yapının fiziki yapısının tahmini 50-60 yıl olduğu düşünüldüğünde binanın deprem öncesi yada deprem sonrası yapılması, deprem raporu, mülkün yaşı kadar fiziksel yapısı da önemli. Bu konu kapsamına konutun çevre koşullara uygunluğu, evin yönü yani hangi cepheye baktığı, güneş görmesi, binanın mantolamasının yani ısı ve su yalıtımının olup olmadığına bakılması gerekiyor. Örneğin yalıtımın olması bina ısınma giderlerini azaltıyor, su yalıtımının olması da binanın uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Dairenin tadilat ihtiyacının olup olmadığına ve bunun ek bir maliyet oluşturup oluşturulmadığına bakılması gerekiyor. Mutfak ve banyo tesisatlarının sağlam olması kadar su ve elektrik tesisatlarının da eski olup olmadığının denetlenmesinde fayda var.

5- Genel giderleri, geçmiş dönem borçlarını kontrol edin!

Alıcıların konutu almadan önce muhakkak genel giderler konusunda eğer site ise aidatları, elektrik, su, doğalgaz giderlerini kontrol etmeleri konusunda uyaran Keklik, şöyle devam etti: “Site içinde ise kesinlikle site yönetimi ile görüşülmeli ve konut hakkında hem bilgi alınmalı hem de geçmiş dönemlere ait borçları kontrol edilmeli. Bunların yanı sıra evin tapu durumunu da araştırın. Üzerinde herhangi bir ipotek veya haciz gibi bir kayıt olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun için konutun kayıtlı olduğu tapu dairesinde ve ilgili belediyeden gereken bilgileri almanız mümkün. Kat mülkiyeti tapusu bulunmayan, iskanı olmayan ve hisseli tapuları tercih etmemelisiniz.”

6- Almak istediğiniz konut krediye uygun mu?

İkinci el konut alacaklara doğru karar vermeleri ve ilerde hayal kırıklığı yaşamamaları için güvenilir ve işinde uzman bir gayrimenkul uzmanı ile çalışmalarını öneren Keklik, “Konut kredisi kullanabilmek için ilk şart, almak istediğiniz evin mevzuata uygun olmasıdır. İskanı ve yasala uygun yapılmayan, proje değişikliği yapıla yani kısaca mevzuata uygun olmayan bir eve bankanın gönderdiği eksper onay vermez. Bunun için zaman ve nakit kaybı yaşamak istemiyorsanız tüm incelemelerini en başta yapmanızı tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

7- Evin konumu, fiyatını belirleyen en önemli faktör

Bir evin konumunun fiyatını belirleyen en önemli faktör olduğunu dile getiren Keklik, şöyle devam etti: “Sadece ilçe değil mahalle, hatta evin sokağı bile oldukça önemli farklara yol açabiliyor. Almak istediğiniz evle buna benzer evleri karşılaştırmanız önemli. Bunun yanı sıra evin merkezi olması, ulaşım kolaylığı, yeni ya da eski olması, site içerisinde yani kısaca sosyal tesislerinin olması dairenin fiyatını ve hatta hangi katta olduğu bile fiyatı etkileyen faktörlerden.”

EmlakJet Haber

EndFragment

0 Takipçi