İnşaat yatırımları ilk çeyrekte hareketlendi

Hazır Beton Endeksi, Mart’ta 100,56 seviyesine yükselerek yüzde 0.2 oranında artış gösterdi. Veriler, son 3 aydır toparlanma gösteren sektörde önümüzdeki 3 ayda yatırımlarda artış beklendiğini ortaya koydu

Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği ‘Hazır Beton Endeksi’nin 2017 Mart Ayı Raporu açıklandı. Buna göre Hazır Beton Endeksi, Mart’ta 100,56 seviyesine yükselerek yüzde 0.2 oranında artış gösterdi. Sonuçları değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, son 3 aydır toparlanma gösteren Hazır Beton Faaliyet Endeksi’nin eşik değerin üstüne çıkmasının önemli olduğunu ve sektörün beklentisinin halen yüksek olduğunu söyledi.

İnşaat yatırımlarında artış bekleniyor

Işık, 2017 yılı Mart ayı raporu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Tüm endeks değerleri, 2017 yılının ilk çeyreğinde yükseliş göstermiştir. Mart ayında Hazır Beton Faaliyet Endeksi’nin yükselerek Hazır Beton Güven Endeksi’ni geride bıraktığı anlaşılmaktadır. Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin halen diğer endeks türlerinden yüksek olması, sektörün önümüzdeki 3 ayda inşaat sektörü yatırımlarında bir artış beklediğinin en net göstergesidir. Diğer taraftan Hazır Beton Faaliyet Endeksi’nin yükselişe rağmen halen eşik değerinin hemen üstünde olması, sektördeki hareketlenmenin yeterli düzeyde olmadığına işarettir. Ancak hükûmetimizin uygulamaya koyduğu gayrimenkul sertifikası gibi araçlar ve kamu yatırımlarının beklendiği şekilde artması ile birlikte inşaat sektöründeki gelişme devam edecektir. Mart ayında tahsilat sürecinde bozulma yaşandığını dile getirenlerin oranı % 40’dır. Son iki aydır bu oranın % 50 civarında gezinmesi, nakit akışı açısından sektörde kısmi bir iyileşmenin olduğunu ortaya koymaktadır.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi