İnşaata 'havaya bağlı ciro kaybı sigortası'

Doğan Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gür’ün verdiği bilgiye göre yağmur, sel, kuraklık gibi hava şartlarına bağlı olarak inşaatların yapılamamasından doğan gelir kayıpları Türkiye’de ‘havaya bağlı gelir kaybı sigortası’ ile yapılabilir. Bu sigorta yurtdışında pek çok sektörde de yoğun bir kullanıma sahip

Doğan Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selcen Gür, insanları hem günlük hayatta hem de iş hayatında zorlayan yağmur, sel, kuraklık, don, fırtına gibi olayların ciddi gelir kayıplarına, ciroda azalmalara yol açtığını, bununla ilgili sektörlerin de önemli zararlara uğrağını aktardı. Gür, "İnşaat, enerji, tarım sektörü , havayolu firmaları, klima üreticileri, dondurma ve soğuk içecek üreticileri, festival ve organizasyon düzenleyen firmalar, hayvanat bahçeleri, tema parklar hatta AVM'ler mevsim anormalliklerinden dolayı ciddi gelir kaybı yaşıyor. Tüm dünyada büyük ilgi gören ve pek çok sektörü rahatlatan ‘havaya bağlı gelir kaybı sigortası’ ise artık Türkiye'de de yapılabilir, bazı klima üreticileri, inşaat sektörü ndeki şirketleri ve dondurma sektöründeki firmalar bu ürün için teklif almaya başladı” açıklamasında bulundu.

İnşaatta bankalar da sıkıntıya düşmüyor

Fransa'da kanunların 0 derecenin altında, Dubai'de ise 45 derecenin üstünde inşaat işçilerinin çalışmasının yasak olduğunu hatırlatan Gür, “Mevsim anormalliklerinden dolayı inşaatlarda çalışılabilecek gün sayısı azaldığı için inşaat şirketleri inşaatlarını teslim etmeleri gereken günde bitiremiyorlar ve ciddi gelir kayıpları yaşanıyor. Yurt dışında bazı bankalar inşaat şirketlerine kredi verirken onlara havaya bağlı gelir kaybı sigortası yaptırmalarını şart koşuyor. Böylelikle inşaat şirketleri hava koşullarından dolayı işlerini bitiremez ve kontrata göre cezaya düşerlerse sigorta şirketinden bu kayıplarını karşılıyorlar ve bankalar da sıkıntıya düşmüyor" diye konuştu.

Güney Amerika ve Afrika’da çok yaygın

Havaya bağlı gelir kaybı sigortasının dünyada sadece özel sektörün değil, bazı bakanlıklar ve hükümetlerin de tercih ettiği bir sigorta çeşidi olduğunu belirten Gür, "Özellikle Güney Amerika ve Afrika'da hükümetler ve bakanlıklar bu sigortayı yaptırıyor. Bu ülkelerde kuraklık, susuzluk ve don gibi hava olayları tüm ülkenin tarım hasılatını çok kritik oranlarda etkiliyor" dedi. Geleneksel sigortacılık ürünlerinin sadece katastrofik hasarları (deprem, sel, yangın gibi) karşıladığı bir dünyada, artık mevsim anormalliklerinden kaynaklanan gelir kayıpları ve ciroda azalmaların da karşılanacak olmasının sigortacılık sektöründe bir devrim olarak kabul edildiğini sözlerine ekledi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi