İnşaatta 46 Türk firması dünya arenasında

ENR listesindeki Türk firmalarının sayısı 2016’da 40'tan 46'ya yükselirken aynı dönemde pazar payı da arttı. Listedeki Türk firmaların toplam pazar payı 2015 yılında % 4.6 iken 2016 yılında ise % 5.5 olarak gerçekleşti. Gelir sıralamasında ilk 3’te Rönesans, Polimeks ve Enka var

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'ın (Engineering News Record) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2015 yılında 40 olan Türk müteahhitlik firması sayısı 2016 yılında 46 oldu. Bu sayı ile Türkiye, 65 firma ile listede birinci sırada yer alan Çin’in ardından dünyada ikinci sıradaki yerini korudu. Üçüncü sırada 43 firma ile ABD bulunuyor.

Listede kimler var?

2016 yılı gelirlerine göre sıralamada, dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesindeki ilk 10 Türk firması, Rönesans, Polimeks, Enka, TAV, Yapı Merkezi, Alarko, Limak, Ant Yapı, GAP ve Universal Acarsan oldu. Listedeki diğer firmalar ise sırayla Nata, Mapa, Çalık, Tekfen, Sembol, Doğuş, Kuzu, Yüksel, Onur, Nurol, Gülsan, İlk, Eser, Gama, STFA, Tepe, Kayı, Esta, İC İçtaş, Aslan, Metag, SMK Grup, Ae Arma Elektropanç, Summa, Bayburt Grup, Anel Elektrik, Yenigün, Gürbağ, Cengiz, Kolin, Dekinsan, Makyol, Zafer, Polat Yol Yapı, Caba ve MBD İnşaat oldu.

Türk müteahhitlerin payı da arttı

Uluslararası müteahhitlik pazarının son üç yılda toplam % 14 oranında gerileme gösterdiği konjonktürde, Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışında gösterdiği performans arttı. Listedeki Türk firmaların toplam pazar payı 2013 yılında % 3.8 iken 2014 yılında % 4.3, 2015 yılında % 4.6, 2016 yılında ise % 5.5 olarak gerçekleşti. Türk müteahhitlerin bölgesel gelirlerdeki payı Avrupa'da bir miktar azalırken ana pazarlarının tümünde artış gösterdi. Pazar payı Ortadoğu'da % 7.9'dan % 9.1'e, Asya'da % 5.5'den % 7.0'ye, Afrika'da % 4.7'den 5.1'e çıktı.

“Küresel koşullara rağmen listede yükseliş, başarı”

Sonucu değerlendiren Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “42 tanesi Türkiye Müteahhitler Birliği üyesi olan toplam 46 firma ile damga vurmak ve firma sayısıyla tam 10 yıldır dünyada Çin'den sonra ikinci konumda bulunmak bizim için büyük övünç kaynağıdır. Geçtiğimiz dönemde küresel ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik riskler büyük oranda artmış, düşen enerji fiyatları nedeniyle enerji ihracatçısı ülkelerde gerçekleştirilen yatırımlar ivme kaybetmiştir. En büyük pazarlarımızdaki olumsuz gelişmelere rağmen firmalarımızın toplam gelirden aldığı payı yükseltmiş olmaları çok büyük başarıdır" değerlendirmesini yaptı.

Emlakjet Haber

0 Takipçi