Isınmada yüzde 40 tasarrufun yolu

Enerji fiyatlarının aile bütçesini zorladığı bugünlerde uzmanlar, ısınma giderlerinin yüzde 40 düşürülebileceğini söylüyor…

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) Başkanı Zafer Yavuztürk, ısı pay ölçüm sistemi ile tasarlanan binalarda yüzde 40'a kadar tasarruf sağlanabileceğini açıkladı. Yavuztürk, doğalgaz ve elektriğe yapılan yüzde 9 oranında yapılan zamla ilgili olarak yaptığı açıklamada, zammın, enerji maliyetleri ile döviz kurlarındaki artış göz önüne bulundurulduğunda beklenen bir gelişme olduğunu vurguladı. Yavuztürk, alınacak bazı tedbirlerle zamların bertaraf edebileceğini kaydetti.

Yıllık 600 liralık tasarruf

Zafer Yavuztürk, binalara yalıtım yapılmasının yanı sıra tasarruflu ampul ve ısı pay ölçer cihazının kullanılmasının, etkin çözümle getireceğine işaret etti. Yavuztürk, merkezi sistem bulunan çok sayıdaki konutun ısı bedelini tüketimlerine göre değil eşit şekilde ödediğini vurgulayarak, "Bu nedenle tasarruf bilinci gelişmiyor. Yeni teknolojik sistemler ve ölçüm cihazları kullanıldığında bedeli tüketime göre ödenebilir" dedi. Isı pay ölçüm sisteminin bulunduğu binalarda yüzde 40'a kadar tasarruf sağlanabildiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Tüketim ölçülmeye başlandığında insanlar 'tükettiğim kadar ödeyeceğime göre o zaman tasarruf edeyim' diyecek. Örneğin radyatörlere takılan küçük cihazlar ve termostatik vanalarla radyatör kendi kendini kısacak ve daha az tüketim yapılacak. Böylece kullanıcılar tükettikleri kadarını ödeyecek. Yıllık doğalgaz tüketimi ortalama bin 500 lira olarak hesaplanıyor. Yüzde 40'lık tasarruf yapıldığında yıllık 600 liralık tasarruf yapılmış olur. Bu sistemden yararlanan ya da yararlanacak olan yaklaşık 2 milyon civarında konut bulunuyor. Bu da yıllık 1,2 milyar liralık tasarruf yapılabilir:"

Maliyet radyatör başına 100 TL

Cihazların maliyetinin radyatör başına 100 lira olduğunu ifade eden Yavuztürk, "Her bağımsız birim tükettiğini ödeyeceği için ay sonundaki ısınma giderleri hesaplaşmasından çıkan gerilimler ve kavgalar da ortadan kalkıyor" diye konuştu.

Emlak Jet Haber

0 Takipçi