İstanbullu emekliler neden Edirne'den ev alıyor?

İstanbul ve Çanakkale üzerinden Anadolu ile düzenli bir ulaşıma sahip olan Edirne, ulaşım olanaklarıyla emlak piyasasında canlılık yaşıyor. İstanbullu emeklilerin akın ettiği Edirne’de merkezin biraz dışına çıktığınızda 220.000 liraya villa bile bulabiliyorsunuz. Şehrin emlak piyasasını TSKB Gayrimenkul Değerleme Emlakjet için analiz etti

Tekirdağ’ın kuzeyinde yer alan Edirne, camileri, dini kompleksleri, köprüleri, eski pazar yerleri, kervansarayları ve saraylarıyla Türkiye’deki en çok tercih edilen ve yaşanabilir şehirleri arasında yer alıyor. Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Süloğlu, Uzunköprü ve Merkez ilçelerinden oluşan Edirne, ulaşım olanaklarının gelişmesiyle emlak piyasasında da canlılık yaşıyor. Gerek D-100 devlet yolu, gerekse TEM otoyolu üzerinden İstanbul’a dolayısıyla Anadolu’ya ve D-100 devlet yolu üzerinden de Çanakkale ve Ege’ye bağlanan karayollarını sınırları içerisinde barındıran şehir, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Bulgaristan ve Avrupa’ya sadece kara yolundan değil demiryolu ile de bağlanabiliyor. Pazarkule ve İpsala Sınır Kapısıyla kara yolundan, Uzunköprü yolu ile de demiryolundan Yunanistan’a da ulaşım sağlanan Edirne, İstanbul ve Çanakkale üzerinden Anadolu ile düzenli bir ulaşıma sahip...

Büyük ve makul fiyatlı ev isteyen Edirne’ye geliyor

Edirne’de, özellikle merkezde, ticaret, hizmet, üretim alanlarında son zamanlarda kaydedilen gelişmeler ile konut piyasasının da canlandığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı Delal Ekinci, şehrin emlak piyasasını Emlakjet ’e aktardı. Edirne’de satılık ev fiyatlarının büyük şehirlere göre oldukça makul olduğunu ve talebin de ev kiralamak yerine satın almaya yöneldiğini kaydeden Ekinci, “Özellikle orta yaş üstünün talep ettiği, merkez dışında yer alan, 150-200 metrekare alanlı, bakımlı villaları 220.000-300.000 TL civarlarında bulabilmek mümkün. Daha geniş, daha bakımlı evlerde oturmak ve aynı zamanda yaşam giderlerini minimuma indirmek isteyen insanlar için Edirne güçlü bir alternatif oluyor” diye konuştu.

Yeni binalarda öğrenci potansiyeliyle küçük daireler ağırlıkta

Ekinci, şöyle devam etti: “Son zamanlarda Türkiye’nin en gelişen şehirlerinden biri haline gelen Edirne’de 0-5 yıllık binalarda 1.300 - 1.850 TL/metrekare aralığında konutların satışları gerçekleşmekte olup bu yaş aralığındaki yeni binalarda çoğunlukla 2+1 daire tipleri olduğu tespit edilmiştir. 2+1 daire tiplerinin yanında yeni yapılan binalarda sıklıkla 1+1 ve kısmen 1+0 daire tipleri de yer almaktadır. Yeni yapılan binalarda daha küçük daire tiplerinin yer almasında, bölgedeki üniversitelerde okuyan öğrencilerin günden güne artan sayısının ve yeni iş imkanları için gelen genç nüfusun etkisinin olduğu görülmüştür.”

Eski evlerde metrekare fiyatı 500 TL’ye kadar iniyor

Edirne’de 5-10 yıllık binalarda yer alan konutların satışlarının 1.000-1.300 TL/metrekare, 10-20 yıllık binalarda yer alan konutların satışlarının ise 750-950 TL/metrekare aralığında gerçekleşmekte olduğunu kaydeden Ekinci, “Söz konusu yapılarda çoğunlukla 3+1 daire tipleri bulunmakta olup bunun yanında kısmen 2+1 daireler de yer almaktadır. Bölgede 20 yıl üstü eski binalar yer yer Talatpaşa, Sabuni, Meydan, Babademirtaş gibi mahallelerinde bulunmakta olup konut fiyatları 500-850 TL/m² aralığında değişmektedir. Söz konusu eski yapılarda da çoğunlukla 3+1 daire tipleri bulunmakta olup 2+1 daire tiplerine de kısmen rastlanmaktadır” dedi.

İstanbullu emeklilerden göç alıyor!

Ekinci’nin verdiği bilgiye göre, Edirne büyük şehirlere nazaran daha sakin havasıyla, makul fiyatlarıyla ve üniversite imkanlarıyla birlikte özellikle son zamanlarda büyük şehirlerden dahi göç almaya başladıb Özellikle göç eden nüfusun İstanbul’dan gelen emekli nüfusu olduğunu söylemek mümkün. Bunun yanında Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen eğitim amaçlı göçün de yoğun olarak yaşandığı Edirne ili, hizmet sektöründe de yatırım ve çalışma amaçlı gelen genç nüfus ile son bir kaç senede sıklıkla karşılaşılıyor.

Edirne ilinin göç aldığı illerin başında İstanbul gelmekte olup daha sonra Edirne’ye komşu olan ya da Marmara Bölgesi’nde yer alan Tekirdağ, Kırklareli, Bursa, Çanakkale, Kocaeli illeri geliyor. Ayrıca Edirne’nin, İstanbul dışında kısmen Ankara ve İzmir gibi büyük illerden, bunun yanında son yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden de göç aldığı, Edirne’nin göç aldığı nüfusun büyük bir çoğunluğunun 15-19 yaş grubu daha sonra 20-24 yaş grubu nüfusu olduğu görülüyor.

Saraçlar Caddesi’nde projeler yükseliyor

Bir üniversite şehri haline gelen Edirne’nin Talatpaşa Asfaltı, Binevler Semti, Doktor Sadık Ahmet Caddesi, Koca Sinan Mahallesi, Fatih Mahallesi ve Saraçlar Caddesi gelişme gösteren bölgeleri arasında yer alıyor. Özellikle Saraçlar Caddesi, ağırlıklı olarak iş yerlerinin bulunduğu bir bölge olup bunun yanında son yıllarda bölgede otel, AVM ve karma kullanımlı projelerin de yer almaya başladığı görülüyor.

Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan

0 Takipçi