Kayseri’de yatırım için Talas’ı inceleyin

Kayseri genelinde konut fiyatlarında yerel bazda önemli artış gösteren bölgelerin başında Talas geliyor. Nüfus artış hızı ise % 6.90 ile Türkiye ortalamasının üzerinde seyreden ilçe büyük bir şantiye alanı haline gelirken metrekare fiyatlarının 1.200 TL’den 2.000’lere gelmesi bekleniyor

[if gte mso 9]> 0 0 1 768 4378 ktütükt 36 10 5136 14.0 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Kayseri’de gelişen ve fiyatlarında yükselme trendi görülen ilçelerle ilgili bilgi veren EVA Gayrimenkul Değerleme Kayseri Şubesi Değerleme Uzmanı İsa Üresin, boş arsa bulmanın zor olduğu bölgelerde konut fiyatları yönünün de yukarıyı işaret ettiğini ifade etti. Üresin, bu açıdan doğuda Derevenk Vadisi, kuzeyde Erciyes Üniversitesi yerleşkesi ve Melikgazi ilçesi, güneyde Ali Dağı ve batıda Melikgazi ilçesi villa bölgeleri ile çevrili Talas ilçesinin, konumu itibariyle çok katlı yapılaşma için elverişli genişleme sahasına sahip olmadığını belirtti.

Talas’ta Mevlana Mahallesi şantiyeye döndü

2015 yılı nüfus artış hızı ise % 6.90 ile Türkiye ortalamasının üzerinde seyreden Talas ilçesinin nüfusu 2007’de 75.000 kişi iken, 2015’te 137.933’e çıktığını söyleyen Üresin, yapılaşmanın hızlı olduğu bu bölgede özellikle Mevlana Mahallesi’nin adeta büyük bir şantiye haline geldiğini ifade etti. İlçe genelinde inşaatların çok fazla sayıda olması ve rekabetçi bir konut piyasası olmasına karşın rakamlarda yıllık bazda % 10-15 arasında bir artış gerçekleştiğini belirten Üresin, şöyle devam etti: “İnşaatların tamamlanmasıyla konut satış rakamlarında ciddi bir artış bekleniyor. Halihazırda satış rakamları orta metrajda Bahçelievler Mahallesi’nde 1.700-2.400 TL/metrekare, Yenidoğan Mahallesi’nde 1.400-1.800 TL/metrekare, Mevlana Mahallesi’nde ise 1.200-1.700 TL/metrekare aralığında seyrediyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde konut satış rakamlarının, Bahçelievler Mahallesi’nde 2.500 TL/metrekareyi, Yenidoğan ve Mevlana bölgelerinde ise 2.000 TL/metrekareyi aşmasını öngörüyoruz. Talas ilçesi, konut yatırımcıları açısından çok önemli fırsatlar sunuyor.”

Belsin Toplu Konutları OSB ile yükseldi

Üresin, sadece geçen 3 yıldan bu yana şehrin en büyük ve en eski yapı kooperatiflerinden olan Belsin toplu konutlarında çok ciddi bir artış yaşandığını da kaydetti. 1990’lı yıllarda inşa edilen ve yaklaşık 9.500 konuttan ibaret Belsin toplu konutlarının, komşusu Kayseri 1. OSB’nin etkisiyle önemli ölçüde yükseldiğini ifade eden Üresin, 2007-2008 yıllarında 500-550 TL/metrekare seviyesindeki konut fiyatlarının, günümüzde 1.000-1.400 TL/ metrekare aralığına dayandığını, son iki yıldaki artış miktarının yıllık bazda %10’un üzerinde gerçekleştiğini dile getirdi.

Alpaslan ve Yakut Mahalleleri lüks konut alanı

Üresin, Melikgazi ilçesindeki Alpaslan Mahallesi’nin, ilin yüksek gelirli ailelerinin ikamet ettiği, konut satış rakamlarının ise 3.000 TL/ metrekareyi aşabilen şehrin prestijli mahallelerinin başında geldiğini belirtti. Kocasinan ilçesinin yeni yapılaşma bölgesi Yakut Mahallesi’nin ise lüks ve büyük metrajlı konutları ve planlamasıyla Kocasinan’ın Alpaslan’ı olarak lanse edildiğini kaydeden Üresin, inşaatların büyük bölümünün devam ettiğini, altyapı hizmetlerinin gelişimine paralel olarak tesis edildiği Yakut Mahallesi’nde, halihazırda 2.000 TL/metrekare seviyesinde olan konut satış rakamlarında artış beklendiğini ifade etti.

Altınoluk’ta arsa sorunu tamam

Altınoluk bölgesinin 1. OSB’ye yakın mesafede konumlu olduğunu belirten Üresin, bölgede büyük metrajlardaki ve çeşitli vakıflara ait arazilerde birkaç yıl öncesine kadar 18. madde uygulaması yapıldığını hatırlattı. Büyük metrajlı arazilerde oluşan kamulaştırma alanlarının belediyeye mali yük getirmesinden dolayı bölgenin gelişiminin oldukça geride kaldığını dile getiren Üresin, son birkaç yılda arsaların temize çıkmasıyla birlikte binaların yükselmeye başladığını söyledi. Orta/lüks düzeydeki konutlara 1. OSB’de faaliyet gösteren fabrikalardaki idari kadroların rağbet ettiğini belirten Üresin, buna bağlı olarak konut fiyatlarının yükseldiğini, 2015 yılı son çeyreği itibarıyla bölgede yeni binalarda konut birim satış fiyatlarının ortalama 1.500- TL/ metrekareye ulaştığını, 2016 ilk çeyreğinde ise 1600 TL/metrekare seviyesini aştığını belirtti.

Kayseri’ye kentsel dönüşüm dopingi

EVA Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise kentsel dönüşümün Kayseri’ye doping etkisi yapacağını, dönüşümün büyük çaplı uygulanacağı ilk bölgelerin şehir merkezine yakın Sahabiye, Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir, Küçük Mustafa, Küçük Ali, Karacaoğlu Mahalleleri olduğunu açıkladı. Sahabiye Mahallesi’nde çalışmaların başladığını, tapular üzerine şerhlerin tescil edilmiş, mülk sahipleri ile uzlaşma safhasında olduğunu söyleyen Yazıcı, kentsel dönüşümle ilgili olarak vatandaşın beklentilerinin anketlerle belirlendiğini, ancak yeni imar planlarının henüz onaylanmadığını kaydetti. Bölgede büyük bir finans merkezi projesinin de planlandığını ifade eden Yazıcı, birkaç yıl öncesine kadar 900-1.100 TL/metrekare aralığındaki konut birim fiyatlarının, günümüzde 1.500 TL/ metrekareyi aşan rakamlarla telaffuz edildiğini dile getirdi.

Kayseri’deki kentsel dönüşümde bir sonraki adımı olarak tahmin edilen Fevzi Çakmak bölgesinde de konut fiyatlarında önemli bir artışın söz konusu olduğunu ifade eden Yazıcı, kentsel dönüşümün söylenti olduğu zamanlarda dahi bölgeye yoğun bir rağbet olduğunu, bodrum kat konutlarda bile mülk edinme yarışının başlamış olduğunun altını çizdi. Yazıcı, bir yıl öncesine kadar 700-900 TL/metrekare aralığında satılan konutların, günümüzde rahatlıkla 1000 TL/ metrekarenin üzerinde rakamlarla satıldığını da sözlerine ekledi.

Emlakjet Haber

EndFragment

0 Takipçi