KDV’de yeni düzenleme

Maliye Bakanlığı, Katma Değer Vergisi (KDV) uygulama tebliğinde düzenleme yaptı.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile uygulamada yaşanın sıkıntıların giderilmesi amaçlandı. Buna göre, vergi dairesi tarafından istisna belgesi talep eden devlet üniversiteleri ve hastaneleri, belediyeler ve benzer kurumların başvuru anında KDV mükellefiyetinin bulunması durumunda bunlar adına, mükellefiyetinin bulunmaması halinde ise varsa KDV mükellefi iktisadi işletmesine istisna belgesi verilecek. Bu şekilde yatırım teşvik belgesi kapsamında alınan makine ve teçhizatın söz konusu kurumların ya da iktisadi işletmesinin, bilanço veya aktifine kaydedilmesi ve bu durumun satın almanın gerçekleştiği döneme ilişkin KDV beyannamesi verme süresi içinde vergi dairesine bildirilmesi gerekecek. Aksi halde "indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanma şartı" yerine getirilmemiş olacağından, vergi alıcıdan aranacak. Satıcının istisnalı işlem beyanı ve iade talebi ise genel hükümlere göre yerine getirilecek.

OSB hizmetlerine KDV

Tebliğde, organize sanayi bölgeleri (OSB) ile küçük sanayi sitelerinin kurulması amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin arsa ve iş yeri teslimleri KDV'den istisna olduğu hatırlatılarak, bu organizasyonların yapacakları her türlü hizmetler ile arsa ve iş yeri dışındaki teslimlerinin yanı sıra bölge ve site dışındaki arsa ve iş yeri teslimleri de genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi olacağı belirtildi.

Elektrik ve doğalgaz borçları

Tebliği değişikliği ile mükelleflerin iade alacaklarının, yüzde 51'i ya da daha fazla hissesi kamuya ait kuruluşlardan temin ettikleri elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsup edilebilecek. Faaliyetleri indirimli oranda KDV'ye tabi işlemlerden oluşan kollektif şirketler ile adi ortaklıklar adına ortaya çıkan KDV iade alacakları, söz konusu şirket ortaklarının belirtilen borçlarına da mahsubu mümkün olabilecek.

Emlak Jet Haber

0 Takipçi