Kış Soğuklarında Isınma Masraflarını Nasıl Azaltırız?

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü sık sık soğuk hava ve yurdun çeşitli bölgeleri için şiddetli kar uyarısı yaparken akıllara gelen ilk soru; ''doğalgaz faturalarını ve ısınma masraflarını nasıl azaltabiliriz?’’ oldu.

Doğalgaz faturasını düşürmek için uygulanan yöntem yanlış mı?

XPS Isı Yalıtım Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, “Vatandaş halen kalorifer radyatörlerini kapatarak tasarruf yapabileceğini düşünüyor, ancak maalesef yanılıyor” diyor.

XPS Isı Yalıtım Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, başta doğalgaz olmak üzere ısınma için yapılan harcamaların kısılmasının en kolay yolunun, standartlara uygun malzeme seçimi ile yapılmış doğru ısı yalıtımı uygulamaları olduğunu söylüyor. Eylül ayında Türkiye genelinde 18 ilde 1560 katılımcıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan anket çalışması sonucunda Dernek Başkanı Eruslu, “Bu anket sonucunda gördük ki, vatandaş doğal gaz faturasını azaltmanın en etkili yolunu ‘kullanılmayan odadaki kaloriferlerin kapatılması’ ve ‘kaloriferi kısma’ olarak görüyor. Kısaca vatandaşın yüzde 61 gibi ciddi bir oranda tasarruf yöntemiyle ilgili yanılgısı var. Anket çalışmamızda çoklu seçim yapılabildiğinden ikinci seçenek ise yüzde 48 oranında kaloriferin kısılması olarak seçilmiş. Malesef kaloriferi kısarak sadece üşürüz, tasarruf etmiş olamayız. Isı yalıtımı ve mantolama ise yüzde 41 ile ancak üçüncü sırada kendine yer bulabildi” dedi.. Bir konutta enerji harcamalarının yaklaşık yüzde 85’inin ısıtma ve soğutmaya harcandığını belirten Eruslu, ısı yalıtımı yapılmak suretiyle alınacak tedbirlerin, doğalgaz ve elektrik faturalarını düşürecek en etkin yöntem olduğunu, ancak bu gerçeğin kamuoyunda yanlış bilindiğini söyledi.

Kışın ısıtılan havanın korunması sadece mantoloma ile mümkün. Yazın da ideal iç ortam sıcaklığını korumak, yani klima ile soğuttuğumuz odanın yeniden ısınmaması için, duvarlarda ısı transferini önleyecek levhalar ile yapılmış ısı yalıtım uygulamalarını tercih etmenin önemi oldukça fazla.

Mantolamanın doğru malzeme ve doğru uygulama ile yapılması da %50’ye yakın tasarruf sağlar. Özellikle İstanbul gibi ılıman bir şehirde  levha kalınlıklarının en az 10 cm olması gerektiğini unutmayın! Daha soğuk şehirlerde daha da kalın olmalıdır. Yanlış yapılan uygulamaların 5 cm kalınlığında olduğuna da dikkat çekmeliyiz.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği hakkında:

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, 2006 yılı Mayıs ayında XPS yalıtım levhası üreticisi sanayici ve işadamları tarafından, yalıtım bilincinin gelişmesi, yalıtımda AB standartlarında ileri teknoloji ürünlerin kullanımının yaygınlaşması için üyeleri arasında birlik ve beraberlik ortamı oluşturmak amacı ile kurulmuş sivil toplum örgütüdür. EndFragment

0 Takipçi