Konut, ofis ve AVM’ler nasıl farklılaşabilir?

6. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nde ‘Ticari ve Alternatif Gayrimenkul Yatırımında Farklılık Yaratmak’ konusu tartışıldı. Konutta kişiye özel hizmetin, ofislerde uluslararası standartların önem kazanacağı yeni dönemde AVM’ler için de dijital pazarlama öne çıkacak

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet.com ’un platin sponsorluğunu üstlendiği, Management Plus Danışmanlık Eğitim organizasyonu ve 'Ticari ve Alternatif Gayrimenkulde Farklılık Yaratmak' temasıyla bugün gerçekleştirilen 6. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nin ‘Ticari ve Alternatif Gayrimenkul Yatırımında Farklılık Yaratmanın Önemi’ başlıklı panelinde, ofis, konut ve AVM’lerde önümüzdeki dönemde nasıl farklılık yaratılabileceği, sektörün önde gelen profesyonelleriyle tartışıldı.

Öğrenci yurtları, yaşlı bakım evleri potansiyel taşıyor

Panele moderatörlük yapan İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, ofis ve AVM yatırımlarında ancak dijtal değişimi yakalayan, özel konseptli yatırımların farklılaşabileceğini kaydetti. Türkiye’de alternatif gayrimenkul yatırım alanları arasında birkaç yıldır öğrenci yurtlarının, yakın dönemde yaşlı bakım merkezlerinin, veri merkezlerinin ve lojistik alanının gelişmekte olduğunu hatırlatan Tanes, özellikle ofislerde ‘paylaşımcı ofis trendi’nin bu kapsamda değerlendirilebileceğini söyledi.

AVM’de ‘Dijital eğlence’yi yakalayan farklılaşır

4.9 milyon metrekarelik bir ofis arzı bulunan İstanbul’da bu alanda getirilerin düşerek geri dönüş sürelerinin uzadığını belirten Tanes, “Önceden merkezi iş alanı bölgesinde ofisler için 2 sayfalık bekleme listeleri bulunurken şimdi tablo tersine döndü, arz 3 katından fazla arttı ve trend paylaşımlı ofislere kaydı” dedi.

İş GYO olarak İzmir’deki Ege Perla proje lerinde % 80 oranında konsept değişikliğine gittiklerini aktaran Tanes, neden değişimi tercih ettiklerini şöyle anlattı: “AVM’ler bugün şehirle bütünleşen, gençlere yönelik tasarlanan ve bir buluşma noktası olan, dijital pazarlama ve dijital eğlenceye yönelen bir konseptle farklılaşıyor. Biz de böyle bir konsept değişikliğiyle fark yarattık. Konvansiyonel yöntemler, bu alanda farklılaşmayı sınırlıyor.”

Gayrimenkulde veri için kamunun desteği olmalı

Gayrimenkulde veri sağlanması konusunda sıkıntılar yaşandığına değinen Tanes, bugün hangi hedef kitleye hangi fiyatlarla satış yapılacağının ayağı yere basan verilerle belirlenemediğini kaydetti. Tanes, “Sektörün fiyat belirlerken ve hedef kitleyi analiz ederken nereye ateş ettiğini bilmesi gerekiyor. Kaç liradan kime satış yapılacağı kararına temel olabilecek birtakım veriler, daha çok devletin elinde ancak kamudan bu alanda destek alamıyoruz. Özel sektör aracılığıyla birtakım endekslerle ilerleniyor, bu da eğer burada çalışan kişiler disiplinli davranmazsa yanlış yönlendirebiliyor. Burada kamu ile işbirliği konusunda bir lobi yapılması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası standartları yakalayabilen ofiste kazanıyor

27 projede 17 bin aileyi ev sahibi yapan ve devam eden 4 projesi bulunan Metal Yapı Konut’un Genel Müdürü Akın Karaali ise, son 5 yıllık ofis arzı piyasasında uluslararası standartları taşıyan ofis sayısının 3’ü geçmediğini vurguladı. Ofis arzındaki boşlukların bugün daha çok yabancı şirketlerle doldurulabildiğini, yabancı yatırımcıyı bu alana çekmenin tek yolunun da uluslararası standartları sağlayarak farklılaşmak olduğunu kaydeden Karaali, bugün pek çok dünyaca ünlü firmanın Türkiye’de bu standartlar olmadığı için sadece merkezi ofislerini kurup, ana kurulumlarını komşu ülkelerde yaptığına dikkat çekti.

Ofis piyasası bugün standart binalarla dolu olan Türkiye’de % 62 olan metrekare başına ofis verimliliğinin Avrupa’da % 80 olduğunu belirten Karaali, kendi projelerinden yola çıkarak “Bugün asansörün 21 saniyelik hızı, net 3 metrelik yüksekliği, yeşil bina sertifikası, 10 şiddetinde depreme dayanıklılık birer uluslararası standart” açıklamasını yaptı.

‘Kişiye özel hizmet’, konutu farklılaştıracak

Panelde konuşan Propa İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Can Özçiçek de konut ve rezidansta farklılık yaratmak için bu alanı bir ürün olmaktan çok hizmet olarak görmek gerektiğine ve kişiye özel hizmetlerin ön plana çıkacağına dikkat çekti. Kendi projelerinde ortak kullanım alanlarının dışında kişiye özel kullanım alanları tasarladıklarını belirten Özçiçek, “Evinde asansörden inip freelance çalışanlara özel ofis hizmetinin alınabileceği, davet verilebilecek mutfak atölyelerinin olduğu özel alanlar planladık. Kartal’daki bir projemizde örneğin 1+1 dairede kalanlar, projedeki özel misafir evlerinde misafirlerini ağırlayabiliyor. Bu hizmetlerdeki püf noktası ise ekonomik bir ücret karşılığında erişimi sağlamak” diye konuştu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi