Konutta KDV oranı değişti! İşte yeni oranlar

Maliye Bakanlığı konutta KDV düzenlemesini değiştirerek ‘metrekare’ esasının yanında fiyata göre KDV alınması esasını da getirdi. Buna göre 150 metrekareye kadar olan evlerde arsa birim metrekare vergi değeri bin lira ve üzerinde olan konutların tesliminde yüzde 18 vergi oranı uygulanacak.

Maliye’nin yeni uygulamasına göre, büyükşehirlerde metrekare fiyatı 500 ile 1000 lira arasında olan konutlardan yüzde 8, metrekaresi 1000 lira ve üzeri konutlardan yüzde 18 KDV alınacak. Böylece yeni konutlarda 150 metrekarenin altındaki dairelere uygulanan yüzde 1’lik KDV de bir anlamda tarihe karışmış oldu. 150 metrekarenin üzerindeki tüm konutlarda ise KDV oranları değişmedi ve eskisi gibi yüzde 18 olarak uygulanacak. Yeni oranlar 1 Ocak 2013’ten sonra ruhsatı alınan ya da ihalesi yapılan konutları kapsayacak. Metrekare fiyatı yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerinde yapıldığı arsanın vergi değerine göre hesaplanacak. Daha önce Haziran 2012 öncesi konutlarda yeni KDV sistemine geçileceği belirtilmişti. Buna karşılık Maliye, bu süreyi 6 ay uzattı ve son 180 günde ruhsat alan projeleri de yüzde 1’lik KDV avantajından yararlanır hale getirdi. Konuttaki yeni KDV oranlarının ruhsatını önceden alan dolayısıyla yüzde 1 KDV ile satılacak konutların stokları eriteceği belirtiliyor. Maliye Bakanlığının değiştirdiği maddeler şöyle: 1. 150 m2'nin altındaki konutlarda KDV artıyor. 2. Damga, harç ve bazı vergilerde ek artış var. 3. Uzun vadeli mevduatın vergisi düşürülüyor.

İnşaat firmaları yeni KDV düzenlemesine ne diyor?

Yeni KDV düzenlemesinin lüks-sosyal konut ayrımını kolaylaştıracağını söyleyen Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “Metrekare fiyatı 500 ile 999 lira arasında olan konutlardan yüzde 8, metrekaresi 1000 lira ve üzerinde olan konutlardan ise yüzde 18 KDV alınacak. Kaliteli ama sade konut yapan kazanacak” dedi. 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, “Çünkü bu tarihten önce ruhsatı alınan konutların KDV’si yüzde 1 olacağını için fiyatı da düşük olacak” dedi. Semerkand Yapı Satış ve Pazarlama Direktörü Neli Devidas, “Belirsizliğin ortadan kalkması en büyük artısı. Ancak vatandaş yüzde 8 ve yüzde 18'lik KDV ile satılan konutların yerine yüzde 1 ile satılan konutları tercih ederse bu durum yeni konut satışını zorlaştırır” dedi.

EmlakJet Haber

0 Takipçi