Konutta KDV’ye 2 ayda 5 yeni düzenleme!

Maliye, gayrimenkul sektörünün vergi yükünü azaltıcı önlemleri bu yıl üst üste aldı. İşte satışlarda bu yıl % 10-15 düzeyinde bir artışla 1.5 milyonluk konut satış hedefleyen sektörün son 2 ayda beklentilerini yükselten 5 önemli vergi düzenlemesi…

Gayrimenkul sektörü en az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı üç yıl satılmaması şerhiyle satın alan yabancılara vatandaşlık hakkı getirilmesinden, KDV’nin inşaat harcamalarında firmalara iade edilmesine kadar pek çok yeni düzenlemeyle 2017’yi karşıladı. 2016 yılında % 20 oranında gerileyerek 18 bin seviyesine gelen yabancıya konut satışının vatandaşlık hakkıyla beraber 2017’de en az % 20 artış ve 20 binin üzerinde satışa ulaşmasını beklemeye başlayan sektör, vergiyle ilgili 2 ayda yaklaşık 5 önemli vergi düzenlemesiyle satışlarda ve istihdamdaki hedefini de yükseltti. Satışlarda bu yıl % 10-15 düzeyinde bir yükselişle 1.5 milyonluk konut satış hedefi öngören sektör, 2 milyon kişilik istihdamını da % 10 artırmayı planlıyor.

2017’nin ilk iki ayında ön ödemeli konut satışındaki düzenlemeyle alıcıların cayma hakkında tek taraflı fesihi sona erdirerek tazminat hakkını da kazanan üreticiler, Maliye Bakanlığı’nın yaptığı bu yeni düzenlemelerle erteledikleri projeleri devreye sokmaya hazırlanıyor. Emlakjet olarak KDV’ye ilişkin bu 5 yeni düzenlemeyi özetledik.

1- Yabancıya satışta KDV istisna edildi

İnşaat şirketleri yabancı bir gerçek kişiye veya bir şirkete bir işyeri veya konut sattığında, bu gayrimenkullerin KDV’si istisna edilecek. Dolayısıyla yabancı, Türkiye’de konut veya iş yeri satın almak istediğinde KDV ödemeyecek. İnşaat şirketlerinin bu şekilde sattıkları konutlardan dolayı üzerlerinde kalan vergi yükü, adeta ihracatmış gibi döviz kazandırıcı işlem sayılarak kendilerine iade edilecek.

2- KDV’de % 10’luk indirim Eylül’e uzatıldı

150 metrekarenin üzerindeki konutlar için % 18 olan KDV oranının % 8’e indirilmesi, yeni bir kararla Mart yerine Eylül sonuna kadar devam edecek. Arsa bedeli metrekarede 1.000 TL’ye kadar olan konutlarda KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e inerken, 2.000 TL’ye kadar olan konutlarda yüzde 18’den yüzde 8’e indi. Bu uygulama konut alıcısına yüzde 7 ile 10 arasında fiyat avantajı sağlanmış oldu. Örneğin; konut almak isteyen bir vatandaş, 500 bin liralık bir dairede arsa maliyetine göre, 35 ila 50 bin lira arasında bir fiyat avantajı sağlayacak.

3- Damga vergisi kalıcı olarak sıfırlandı

Bakanlar Kurulu’nun aldığı bir diğer karara göre de binde 9,48 olarak uygulanan resmi şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ait damga vergisi oranı sıfır olarak uygulanacak. Örnek verecek olursak 500 bin TL’lik konutu satış vaadi sözleşmesi ile satın alıyorsanız basit bir hesapla yaklaşık 5 bin TL’lik damga vergisini ödemeyeceğiniz anlamına geliyor.

4- İnşaat harcamalarındaki KDV iade edilecek

TBMM’ye 16 Aralık’ta sunulan Torba Yasa Tasarısı, yatırımlardaki inşaat harcamalarının KDV’sinin geri ödenmesini içermesiyle sektöre maliyetleri azalmak yönünden yeni bir fırsat kapısını araladı. Tasarının yasalaşması halinde, yatırımcıların inşaat işleri nedeniyle yüklendikleri KDV yükü çözülecek. Buna göre, tasarıda öngörülen imkandan yararlanmak için yatırımcının elinde imalat sanayine yönelik düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesi bulunması gerekecek. KDV iadesinin şartları ise şöyle sıralanıyor:

• 50 milyon TL sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri sebebiyle 2017’de yüklenilen ve altı aylık dönemleri itibarıyla indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV, altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içinde,

• Asgari 50 milyon TL'ye kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017'de yüklenilen ve 2017'nin sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV, talep edilmesi halinde izleyen bir yıl içinde geri ödenecek.

• Torba Yasa Tasarısı’yla, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım ve gayri maddi hak satış ve kiralamalar da KDV’den istisna edilecek.

5- İstanbul Finans Merkezi’ne vergisel avantaj gelecek

İstanbul'u dünyada 25 küresel finans merkezi arasına sokmak için Ataşehir’de projelendirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin (İFM) uluslararası şirketler tarafından tercih edilmesini sağlayacak teşvikleri içeren yasa için görüşmeler başladı. Bu kapsamda İFM’nin kurumsal yapısı, yatırımcılara sağlanacak destekler ve teşvikler, vergisel avantajlar, vergi benzeri konularda sağlanacak avantajlar, burada yapılacak finansal işlemlerde, o işlemlerin yapılmış olduğu platformlarda güvencelerin, standartların oluşturulması konuları kanunla düzenlenip Bakanlar Kurulu’na sunulacak.

Peki yeni indirimler yolda mı?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, en son yapılan vergi düzenlemeleriyle piyasada büyük bir hareketliliğin başladığını kaydetti. Ağbal, “Özellikle inşaat sektöründe vergi maliyetlerini aşağı çekmek için, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, inşaat taahhüt sözleşmeleri, yapı denetimi hizmet sözleşmelerinde vergi oranlarını da aşağı çekebilecek bir yetkiyi Bakanlar Kurulu’ndan aldık. Yine tapu harcı diye bildiğimiz harçta oran farklılaştırabilmesi yapma yetkisini de aldık” açıklamasını yaptı. Öte yandan Meclis bu hafta, milyonlarca Türk vatandaşı ile yabancılara önemli müjdeler getiren kanun teklifi için de mesai yapacak.

Emlakjet Haber

0 Takipçi