Konutta KDV’ye şimdilik devam

Gayrimenkul sektörünü zorlayan, konut üzerindeki yüzde 18 KDV konusunda yaratılan indirim beklentisi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları ile sona erdi.

Maliye Bakanı Şimşek, konut sektöründe herhangi bir KDV indiriminin söz konusu olmadığını açıkladı. Konut stokunu eritmek için bir çalışma içinde olmadıklarını vurgulayan Şimşek, bu noktada inşaat sektörüne herhangi bir teşvikin ve oranların üzerinden bir indirimin gündemlerinde olmadığını belirtti.

Dubai Citscape Fuarında bir açıklama yapan TBMM Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü AKP Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz konutlarda yüzde 18 olan KDV oranlarının yüzde 8'e, yüzde 1’e indirilebileceğini belirterek tapu, belediye harçları ve KDV'de indirim üzerine çalışacaklarını söylemişti. İnşaat sektöründe oluşan konut stoğunu eritmek için KDV, vergi ve harçlarda indirim yapılması gerektiğini anlatan Demiröz, hatta 15 Ekim'de Plan Bütçe Alt Komisyonu'nda yeni gelir tasarısının görüşüleceğini, orada bu indirimlerin gündeme geleceğini ifade etmişti.

İnşaat sektörünün Türkiye için önemli olduğunu belirten Demiröz, "Bu sektördeki yaşanan yavaşlamalar Türkiye'nin büyüme rakamlarını olumsuz etkiliyor. Daha önce mevcut konut stoklarının eritilebilmesi için bu sektöre yönelik uygulanan KDV'nin azaltılması söz konusu olmuştu. Bugünkü ortamda aynı şekilde yeni bir girişimin tekrar başlatılması artık farz oldu. Türkiye inşaat sektörünün yanında olmalı" demişti.

Konut stoku için Demiröz, “Belli bir tarih belirlenir. Ya 2014 sonuna kadar ya da 30 Haziran 2015'e kadar satılacak projelerdeki konutların KDV oranlarının yüzde 8 ya da yüzde 1'e dek düşürülmesini kapsayacak bir düzenleme olabilir" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Demiröz’ün sözkonusu açıklamaları inşaat sektöründe olumlu karşılanmış, KDV indiriminin gerçekleşmesiyle satışların yeniden canlanacağı, hatta bankaların da yeni faiz indirimlerine gidebileceği yorumları yapılmıştı.

Ancak Maliye Bakanı Şimşek’in açıklamaları şimdilik bu beklentiye son verdi. Sektör profesyonelleri  gelen farklı açıklamaları manidar bulmakla birlikte konuyu da farklı değerlendirdiler.  Ekonomideki son büyüme rakamlarının, sektörün dinamosu olan inşaatın canlandırılması gerçeğini ortaya koyduğunu belirten sektör yetkilileri, KDV ve harçlarda indirime gidilmesinin balon iddialarını çürütmek için de etkili olacağını belirtiyor. Yetkililer, şu anda piyasada satılan konutların çok büyük bölümünün eski ruhsatlı ve yüzde 1 KDV’li konutlar olduğuna da dikkati çekerek yüzde 18’lik KDV yükünün alıcıları zorladığının altını çiziyor.

1 Ocak 2013'te yapılan bir düzenlemeyle konutta KDV sistemi değişmiş, konutun metrekare büyüklüğüne göre KDV yüzde 1'den yüzde 8 ve 18'e yükselmişti.

Emlak Jet Haber

0 Takipçi