Konutun getiride seyri Temmuz’a rağmen istikrarlı

TÜİK’in yayınladığı yatırım araçlarının nominal getiri tablosuna göre, yılın ilk 7 ayında kümülatif olarak bakıldığında konut % 4.90 ile altın ve borsadan sonra en yüksek getirili yatırım aracı. Ancak uzmanlar konuta uzun vadeli bakmak gerektiğini, dalgasız seyriyle konutun en istikrarlı ve sağlam yatırım aracı olduğunu vurguluyor

[if !mso]> 0 0 1 641 3657 ktütükt 30 8 4290 14.0 Normal 0 false false false false TR JA X-NONE

Geçen yıl dolardan sonra en yüksek getirili yatırım aracı olan konut, bu yılın ilk 7 ayında kümülatif olarak bakıldığında ise altın ve borsadan sonra en yüksek getirili yatırım aracı... TÜİK’in yayınladığı yatırım araçlarının nominal getiri tablosuna göre, Ocak-Temmuz arasında konutun toplam getirisi, % 4.90, mevduat faizinin getirisi % 2.75, BİST 100 endeksinin % 5.70, Amerikan Doları’nın % 1.95, euronun % 3.49, altının getirisi ise % 24.8 olarak yer alıyor.

Tablodaki nominal getirileri Emlakjet’e değerlendiren İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Gayrimenkul ve Finans Uzmanı Doç. Dr. Ali Hepşen, uzun vadede değişimleri gözlediğimizde finansal araçlardaki getirinin konuttan çok daha değişken olduğunu, değer değişimi seyirlerine baktığımızda, konutun uzun vadede daha az kayıp ortaya koyan, daha istikrarlı bir yatırım aracı olduğunu belirtti. Konuta getiride kısa vadeli bakmamak gerektiğini söyleyen Hepşen, faizlerin düşmesinin konut alımını ve talebini canlı tutacağından önümüzdeki dönemde getiri üzerindeki olumlu beklentileri artırdığını kaydetti. Hepşen, “2010-2016 Temmuz arasındaki süreç incelendiğinde BIST 100 Endeksi’nde risk getiri beklentisi yüksek olduğundan yıllar itibari ile getirideki değişkenliğin oldukça yüksek olduğu görülüyor. Benzer durum Amerikan Doları ve euroda da karşımıza çıkıyor. Son dönemlerin popüler yatırım aracı altında ise 2012 ve 2013 yılında kayıplar söz konusu oldu. Yatırımcılarına daha düzenli getiri sağlayan mevduat faiz oranlarının 2000’li yıllarda Türkiye’deki ekonomik gelişmeler paralelinde faizlerin düşmesine bağlı olarak yatırımcılarına her yıl bir önceki yıla oranla daha düşük getiri sağladığı kaydediliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Konutun getiride seyri Temmuz’a rağmen istikrarlı

Temmuz’da konutun nominal getirisi % 0.29

Konutun getiride seyri Temmuz’a rağmen istikrarlı_1

Temmuz’da konutun nominal getirisini, diğer yatırım araçlarının nominal getirileriyle kıyaslayan Hepşen, “Altının nominal getirisi Temmuz’da % 6.66, euronunki % 0.28, ABD Doları’nınki % 1.89, BIST 100 endeksininki % 0.18 ve mevduat faizininki % 0.38 oldu. Konut ise % 0.29 ile bu sıralamada 4’üncü sırada. Konut dışındaki diğer yatırım araçlarının zaman içindeki getiri seyrine baktığımızda hep ani iniş ve çıkışlar, dengesizlikler görüyoruz. Konut ise uzun vadeli bir bakışla dönemsel etkileri dışarıda bırakırsak istikrarlı ve gelişen bir getiri seyrine sahip. Temmuz’da nominal getiri değerlerine bakarsak, konutun getirisi altın, dolar ve mevduattan geride ancak dalgalanma seyri, konutu uzun vadede en ‘sağlam’ yatırım aracı yapıyor” diye konuştu.

Ev fiyatları son 5 yılda % 87 arttı

Konut fiyatlarındaki artışlar incelendiğinde 2012-2015 yılları arasında enflasyon oranının iki katı oranında bir artışın sağlandığının görüldüğünü ifade eden Hepşen, şöyle devam etti: “Özellikle 2016 yılı içerisinde konut fiyatlarındaki artışı enflasyonun üzerinde artış gösterdiğini söylemek mümkündür. 2012-2016 arası döneme baktığımızda tüketici için durumun ne ifade ettiğini daha iyi özetleyebiliriz; bu süre içerisinde konut fiyatlarında % 87 oranında artış yaşandı; 100.000 TL'lik bir evin değeri 187.000 TL'ye ulaştı. Kredi faiz oranları ise % 12 oranında artarak aylık bazda % 1.14 seviyelerine çıktı. Bunların yanında kişi başına düşen milli gelir yine aynı süre içerisinde % 46 oranında arttı. Bu durumun vatandaş üzerindeki ölçülebilir etkisi; bireylerin konut satın alım gücünde % 26’lık bir azalış olması olarak özetleniyor.”

Konutun getiride seyri Temmuz’a rağmen istikrarlı_2

Emlakjet Haber

0 Takipçi