Kooperatiften ev alıyorsanız aidat borcuna dikkat!

Evinizin değerini belirleyen faktörlerden biri kuşkusuz aidatı, elektrik, su gibi borcu olup olmadığı... Eğer konutu bir kooperatiften alıyorsanız, konutun geriye ne kadar aidat borcu kaldığı ve ödemelerin ne kadar daha süreceği bilinmeli. Ucuz sanıp alacağınız kooperatif dairesinin yüksek bir borcu olabilir

[if gte mso 9]> 0 0 1 509 2903 ktütükt 24 6 3406 14.0 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE 0 0 1 425 2987 ktütükt 74 16 3396 14.0 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Gerek satılık konut , gerek satılık işyerlerinde gerçek alım satımlardaki rayiç değerinin bilinmesi, cebinizden ekstra masraflar çıkmaması açısından oldukça önemli. Emlakjet’e konut ve işyerinde değeri belirlemenin tüyolarını veren MKE Emlak ’ın sahibi Mehmet Keklik, bu konuda özellikle evin borcu olup olmamasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Evin değerini belirleyen faktörlerden birinin aidatı, elektrik, su gibi borcu olup olmadığı olduğunu hatırlatan Keklik, evini özellikle kooperatif inşaatlarından alan konut alıcıları için bazı uyarılarda bulundu. Keklik, “Kooperatif inşaatlarında size satılmak istenen konutun geriye ne kadar aidat borcu kaldığı, ödemelerin ne kadar daha süreceği bilinmelidir. Ucuz sanıp alacağınız kooperatif dairesinin yüksek bir borcu olabilir. Bunun için kooperatif inşaatlarından yer alırken kooperatif yönetiminden borcunu gösterir yazı alınması son derece önemlidir. Aksi halde, “Astarı yüzünü geçebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Tadilat kapsamlıysa kaba inşaatı bitmiş yeri alın

Binanın yapı tarzının ve kullanılan malzemenin kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Keklik, “Konut alındıktan sonra tadilat yapılması planlanıyor ise bu tadilatın maliyetini de hesaba katmak gerekir. Tadilat kapsamlı olacaksa içi yapılmamış, kaba inşaatı bitmiş bir yer almak daha karlı olabilir. Ancak her zaman hatırlanmalıdır ki, konutun içi (yani halk arasında ince işi diye tarif edilen işleri) tahmin edilenden çok masraflıdır. Genelde ustalık işlerinde “Evdeki hesap çarşıya uymaz” diye konuştu.

İskan ve tapu masraflarını hesaba katın

Binanın iskân belgesinin alınıp alınmadığının ve tapuda cins değişikliğinin yapılıp yapılmadığının da bilinmesi gerektiğine işaret eden Keklik, “Bunları siz yaptıracaksanız her biri için harç, vergi, masraf ödemeniz gerekecektir. Ayrıca bir sürü bürokrasi işlemi ile uğraşırsınız” dedi.

Keklik, evin değerini etkileyen unsurlarla ilgili olarak şu bilgileri aktardı: “Konutun bulunduğu semtin özellikleri, o çevredeki yaşam standardı, eğitim ve iş imkânları, ekonomik ve ticari hareketlilik, ulaşım imkânları önem taşır. Bunların dışında binanın apartman veya müstakil bir ev oluşu, yapının kat adedi, komşuluk ilişkileri, komşuların ekonomik, kültürel ve eğitim düzeyleri önemlidir. Konutun cephesi, güneş görüp görmemesi, ısınma tarzı, parka, ana caddeye, güzel bir manzaraya bakan, görüş alanı açık olan binalar değerlidir. Alışveriş merkezlerine yakın yerler değerlidir.”

İşyerinin değeri için önce geliri hesaplayın

İ şyerlerinde ise değeri belirlemek için önce orada yapılabilecek işe göre elde edilebilecek gelirin hesaplanması gerektiğini belirten Keklik, işyeri alıcının kendisi tarafından işletilmeyecekse, yatırım amaçlı alınıyorsa getirebileceği yıllık kira getirisinin de hesaplanması gerektiğini kaydetti. İşyerinin hitap ettiği çevrenin sosyal ve kültürel yapısı, ekonomik gücü, harcama alışkanlıkları ile işyerinin yapı tarzı, kullanılmış olan malzemenin kalitesi, kullanılabilir net yüzölçümü, yapılması düşünülen işe göre tadilata elverişli olup olmamasının değer üzerinde etkili olduğunu belirten Keklik, “Ayrıca bir işyerinin değeri bir işgünü sürecinde önünden geçen yaya sayısına göre hesaplanır. İşyeri araçlara hitap eden bir işyeri ise bu hesaba yayadan çok yanından geçen araç sayısını katmak gerekir. Örneğin benzin istasyonlarının değeri önünden geçen araç sayısına göre hesaplanır” diye konuştu.

EndFragment

Emlakjet Haber

EndFragment

0 Takipçi