Küçük ev talebi 2017’de ‘işletme şirketleri’ni çoğaltır

1+1 daire ve küçük ofislerin nasıl ve kime kiraya verileceği noktasındaki sorular 2017’de profesyonel ikinci el kiralama ve işletme firmalarının sayısını artıracak. Bu eğilim ise işletme modelinin başından bilinmesiyle konuta yatırımı kolaylaştıracak

1+1 daireler, bugün hem yatırım hem oturum amacıyla konut almak isteyen alıcılar açısından ulaşılabilir olmalarıyla en büyük tercih nedeni... 1+1 dairelerin veya küçük metrekareli ofislerin sayısı, çeşidi, fiyatı ve lokasyonu değiştikçe yatırımcıların karar verme süreci zorlaşırken ‘Nasıl daha kolay kiraya verebilirim?’, ‘Nasıl ve kime kiraya verebilirim?’ soruları da yaygınlaşıyor. Bu eğilim ise 2017’de yeni bir trendi daha ortaya çıkardı: ‘Profesyonel ikinci el kiralama ve işletme firmalarının artışı’…

Daire iyi işletilmezse ikinci elde sıkıntı doğuyor

‘İşletilen, yönetilen konut konsepti’ üzerinde daha çok çalışmaya başladıklarını söyleyen Servotel Corporation’ın Yönetici Ortağı Ayla Heyfegil, “Elinizdeki parayla alabileceğiniz küçük metrekareli ürün eğer işletilmezse ikinci el satış ve kiralamada sıkıntı çıkartıyor. Bir süre sonra yatırımcı ‘Kiracı kim, içini kötü kullanır mı, kötü kullanırsa ödemez mi?’ gibi soruları sormaya başlıyor. Şayet aldığınız zaman işletme modelini, kiracısının nasıl bulunacağını ve ikinci el satışının nasıl olacağını bildiğinizde daha rahat satın alıyorsunuz. Bu nedenle işletilen konut mantığı, sektörde yeni bir trend olacak. İkinci el kiralama ve işletme firmaları daha çok çıkmaya başlayacak” diye konuştu. Küçük ofisler için de bu çalışmaların başladığını belirten Heyfegil, “Remax bir zamanlar Ağaoğlu ile bu sistemi yürütmüştü, Nef ve Sinpaş’ın bugün bu alanda hizmet veren kendi şirketleri var. Piyasada bu alandaki bağımsız firma sayısı da giderek artıyor” dedi.

Projede mutlaka kiralık daire oranına bakın!

Projeden daire satın alacaklar için en önemli kriterin projenin sahibi olan yatırımcıların kimliği olduğunu vurgulayan Heyfegil, “Alıcıların ‘Projenin yatırımcısı kim, daha önce ne yapmış, yaptığını zamanında teslim etmiş mi, teslim ettiği mal ikinci elde satılabilmiş mi, o projeye hizmet götürebilmiş mi, ürünün arkasında ne kadar durabilmiş? gibi soruları sorması lazım. Bahsettiğimiz ikinci el kiralama şirketleri de bu noktada bir bilgi kaynağı olabilir. Alıcılar önce projedeki kiralık, satılık oranına bakmalı. 3 sene önce tamamlanmış bir projede sizin önünüze hala 30-40 tane kiralık daire geliyorsa, projenin kiralanmasında bir sıkıntı var demektir” değerlendirmesinde bulundu.

Niş alanlara, bireysel hizmete eğilim var

Yerli ve yabancı yatırımların 2017 ve sonrasında niş alanlara, belli bir alanda hizmet veren özellikle alışveriş merkezlerine, paylaşımcı ofislere, yurtlara ve yaşlı evlerine kaydığını kaydeden Heyfegil, şöyle devam etti: “Bireysellik, içindeyken veya kullanmadığınızda hizmet alma ihtiyacı, paylaşım ve sosyal bir ortamın paydaşı olmak sektörü yönlendirecek kavramlar. Yurt ve yaşlı evleri iki önemli işletme mantığında alternatif yatırım. Yurtlar, üniversitelerin yakınında yurt kapasitelerinin yetersiz lokasyonlarda iyi bir yatırım alanı olabilir. Yaşlı evleri ise sanıldığı gibi huzurevi mantığında düşünülen yerler değil. Belli bir yaştaki insanların sosyalleşmek adına ortaklaşa yerleşebilecekleri yaşam alanları oluşturmak. Bu bizde henüz gelişmedi ama aslında çocuklarını evlendiren ve tek kalan yaşlı çiftlerin sosyalleşme ihtiyacına cevap veriyor.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi