Liman kenti Mersin’de emlak piyasası nasıl?

Türkiye’nin en büyük limanına ve en büyük ikinci serbest bölgesine sahip olan Mersin, Türkiye’nin en kalabalık 10’uncu şehri. Akdeniz’de sahil bandında turizm açısından da gözde noktalardan biri olan ilde emlak piyasasının nabzı ise Yenişehir ve Mezitli’de atıyor

Yılın ilk 5 ayında toplam 14.626 adet konutun satıldığı Mersin, bu rakamla aylık satışı 10.000 adede kadar olan Anadolu kentleri arasında yine yılın aynı döneminde Tekirdağ, Konya, Kayseri, Gaziantep, Aydın, Balıkesir ve Adana gibi illeri geride bıraktı. Akdeniz şehirlerinden biri olması, sahil bandında yazlık konut aramasında gözde noktalardan biri olması, Mersin ’i emlak piyasasında gelişme potansiyeli taşıyan iller arasına aldı.

2016 itibarıyla 1.773.852’lik nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 10’uncu şehri olan Mersin, ‘Mersin Limanı’yla da Türkiye’nin en büyük limanına da sahip. Türkiye'nin en büyük ikinci Serbest Bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesi’nin 433 şirkete ev sahipliği yapması, iş merkezlerinin sayıca artmasına, bu da emlak piyasasına doğrudan etkide bulunuyor. Buna rağmen Mersin’de konuta talep sahip olduğu potansiyelin altında seyrediyor. İldeki konut piyasasını Emlakjet ’e aktaran ERA Gayrimenkul Mersin Bölge Ofisi

ERA Form Gayrimenkul Brokerı Zeki Kılıçdoğan

, şehirde arsa değerlerinin yükselmekte olduğunu, talebin arzın gerisinden geldiğini ifade etti.

Satılık daireler 200 bin TL’den başlıyor

Mersin’deki satılık dairelerin ortalama fiyat aralığının 200.000 TL ile 800.000 TL aralığında olduğunu kaydeden Kılıçdoğan, “Satıcı profili, ikinci el konutlar için % 40, sıfır daireler için % 60 oranında seyrediyor. Alıcı profilinin ise ortalama % 80’i birinci el ve ikinci elden oluşan 250.000 TL ile 350.000 TL’lik evler arasında yer alıyor” dedi.

Talep Yenişehir ve Mezitli’de yoğunlaşıyor

Mersin’de konut piyasasının yeni gelişen Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde büyüdüğünü dile getiren Kılıçdoğan, “Kentsel dönüşüm bölgede çok az gerçekleştiriliyor. Müşterilerin oturum ve yatırım talebi bu iki ilçe üzerinde yoğunlaşıyor. Bu bölgelerde yeni projeler yer alıyor ve İç Anadolu ile Doğu illerinden gelen ekonomik gücü yüksek aileler, bu ilçeleri talep ediyor” diye konuştu. Kılıçdoğan, Mersin’de % 80’i sanayi, fabrika ve depo alanları olan Akdeniz ilçesi ve Toroslar’ın düşük gelirli insanların ikamet ettiği yerler olduğunu sözlerine ekledi.

Turizmde de önemli bir lokasyon

Kılıçdoğan, turizmin canlanması halinde Mersin- Erdemli ve Silifke bölgelerinin de sahil bölgesinde değer kazanacağını kaydetti. 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli bir sahil kenti olan Mersin kıyılarının yaklaşık 108 km'lik bölümünü doğal kumsallar oluşturuyor. Önemli tarihi ve turistik mekanlara sahip olmasıyla dikkat çeken ilde Alahan Manastırı, Cennet ve Cehennem, Kızkalesi, Ayaş, Yumuktepe, Soli-pompeipolis, Eshab-ı Kehf Mağarası, Anemurium tarihi kalıntıları ve Kleopatra Kapısı gibi turizmde ilgi çekici mekanlar yer alıyor.

Emlakjet Haber

0 Takipçi