Lojistikte yeni merkez Susurluk’ta arsalar değerleniyor

Çanakkale-Balıkesir Çevre Düzeni Planı’na göre otoyol düzenlemelerinde iki ana aksın bağlantı noktası olan Susurluk, lojistik merkez olacak. Plan gerekleri, hızlı tren ve demiryolu aksıyla beraber bölgedeki tarla ve arsa fiyatları artışa geçti

Çevre Düzeni Planı kararlarından olumlu yönde etkilenen Susurluk’un lojistik merkez olması planlanıyor. Bununla birlikte hızlı tren projesi ve demiryolu aksı da bölgedeki tarla fiyatlarının artışına yol açıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Departmanı’ndan Değerleme Uzmanı Duygu Yılmaz, Balıkesir Susurluk Bölgesi’nde Çevre Düzeni Planı’nın gayrimenkul fiyatlarına etkisini anlattı.

Tarla fiyatları ikiye katlandı

Susurluk ilçesi kapsamında, Yahyaköy, Balıklıdere, Yağcıköy ve Göbel köylerinin birinci derece etkilenen bölge içinde yer aldığını belirten Yılmaz, “Yahyaköy, Balıklıdere ve Yağcıköy’de tarla birim satış fiyatları yol güzergahına yakın kesimlerde ortalama 25-30 TL/metrekareyi bulurken, birinci derece etkilenen bölgede otoyol güzergahından uzaklaşıldıkça birim satış fiyatları ortalama 15 TL/metrekareye düşüyor. Bölgede 2 yıl öncesine kadar tarlaların ortalama 8 TL/metrekare birim fiyatla satış gördüğü, 2 yıl içerisinde yaşanan artış oranının ise konumuna göre 2 kat veya 3 kat olduğu gözleniyor. Ömerköy, Kayalıdere, Yenimahalle ve Söve Köyleri ise bölgedeki gelişimden ikinci derece etkilenen köyler arasında yer alıyor. Bu mevkiilerde ortalama birim satış değeri 8 ila 10 TL/metrekare arasında değişiyor” diye konuştu.

Balıkesir devlet yatırımlarında ilk sıralarda

Balıkesir, Marmara Bölgesi’nde son dönemlerde yapılan ve yapılması planlanan devlet yatırımları kapsamında ilk sıralarda yer alıyor. 1/100.000 ölçekli Çanakkale-Balıkesir Çevre Düzeni Planı kapsamında yapılan otoyol düzenlemeleri, Balıkesir’i İzmir’e bağlayan Gebze Orhangazi İzmir Otoyolu ve Edirne-İzmir arasında düzenlenmiş otoyol olmak üzere iki farklı ana aks üzerinde ilerliyor.

Susurluk neden stratejik bir öneme sahip?

Gebze Orhangazi İzmir Otoyolu, Çevre Düzeni Planlama Bölgesi içerisinde Susurluk, Balıkesir Merkez ilçe, Savaştepe ve İvrindi ilçe sınırlarının kuzey doğusundan geçerek İzmir, Bursa ve Manisa illeri için önemli karayolu bağlantısını oluşturuyor. Edirne İzmir Otoyolu ise 1915 Çanakkale Boğazı köprü geçişi ile Lâpseki, Çan, Yenice, Balya ilçe sınırları ile Balıkesir Merkez İlçe sınırlarından geçerek, Gebze Orhangazi İzmir Otoyolu'na bağlanan karayolu ulaşımını kapsıyor. Bu bağlamda iki önemli birinci derece ulaşım aksının bağlantı noktası olan ve bu sebeple stratejik bir lokasyona sahip olan Susurluk, Susurluk’un mevcut durumda var olan Balıkesir il merkezindeki Gökköy Lojistik Merkezi’ne olan yakınlığı da bölgenin bu bağlamda önemini artırıyor. İthalat ve ihracata yönelik depolama, ambalajlama ve nakliye fonksiyonlarının yer alacağı lojistik merkezlerinin yer seçiminde gündeme gelen diğer ilçeler ise Güney Bandırma Lojistik Bölgesi, Lâpseki Lojistik Bölgesi ve Savaştepe Lojistik Bölgesi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi