Malzemeye indirim geldi ama konutta fiyat düşmüyor!

KDV’ye bir indirim daha geldi. 150 metrekareden küçük, yeni konutlarda kullanılan kombi, evye gibi ürünlerin KDV’si % 18’den % 1’e indi. Ürünlerin % 1.5’lik ek maliyetinin kalkması konut fiyatına hemen yansımıyor, çünkü firmalar KDV farkını proje ancak bittiğinde alıyor. O zamanki olası zam ise beklenen indirimi kısmen eritiyor

Hükümet, inşaat sektörü ne getirdiği KDV düzenlemelerinde hızla yol alıyor. Son 2-3 ay içinde inşaat harcamalarına KDV iadesini getiren, 150 metrekarenin üstündeki konutlardaki % 18’lik KDV’yi 30 Eylül 2017’ye kadar % 8’e indiren, yabancıya olan satışları KDV’den istisna tutan, gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ait % 1 damga vergisi oranını kaldıran, firma tarafında ödenen damga vergisini farklı sözleşmelere göre farklılaştırıp tapu harcı oranlarını ise gayrimenkulün türü, büyüklüğü, yeri ve vergi değerine göre çeşitlendirme yoluna gitme kararı alan hükümet, sektördeki vergi yükünü hafifletmeye yönelik tüm bu kararlara şimdi bir yenisini daha ekledi.

Maliye Bakanlığı'nca şimdi de yeni yapılacak, 150 metrekarenin altındaki konutların ilk yapımı sırasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi ürünler yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV’ye tabi tutulacak. Konutlardaki bu donanımların yüzde 1 ile 1,5 arasında ek maliyeti oluyor. Bunun kalkmasıyla, yeni yapılacak konutların yüzde 1.5 daha aşağı fiyatta satışa çıkabileceği, örneğin 100 bin liralık evde vatandaşın 1.500 TL gibi bir avantajı olabileceği otomatik olarak hesaplanıyor. Bu hesapla örneğin 100 bin liralık evde vatandaşın 1.500 TL, 300 bin liralık evde 4.500 TL gibi bir avantajı olacak görünüyor.

Alıcı fiyat indirimini neden bugün göremez?

“Malzeme KDV’sindeki bu indirim, fiyatları bugün gerçekten etkiler mi?” sorusunu, sektör temsilcileri ‘Hemen etkileyemez’ şeklinde yanıtlıyor. Çünkü KDV’de indirimden kaynaklanan % 17’lik iade, proje tamamlandıktan sonra inşaat firmalarına ödeniyor. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Demir, KDV iadesinin 1-2 yıl sonra bitecek binalarda yansıtılacağını ancak o gün de zamlar geleceği için konut alıcısının bundan çok faydalanamayacağını ifade ediyor.

Demir, “KDV iadesi, 1-2 sene sonra bitecek binalarda yansıtılacaktır ama o gün de zamlar geleceği için konut alıcısı bundan çok faydalanamayacak. Bugün başlanılan bir inşaatı 2 senede bitireceksiniz, 2 sene sonra KDV iade talebinde bulunacaksınız o zaman bunları alacaksınız. Bu ileriye dönük projelerde tabii ki müteahhitlere bir getiri sağlayacaktır. Vatandaşa da bir şekilde yansıması olacaktır ama bugün olmayacak. Vatandaş, konut almaya gittiği zaman 300 bin liralık gayrimenkul de 4 bin 500 lira indirim oluyormuş diyecek. Oysa ki bu şu anda vatandaşı ilgilendirmiyor, vatandaş faydalanamıyor bundan. Bununla ilgili doğru bilgilendirme yapılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan’dan sonra kur farkıyla zam beklentisi de var

Öte yandan konut sektörü, 1 Şubat’ta Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ve Emlak Konut GYO önderliğinde başlatılan 240 ay vadeli ve aylık % 0.75-0.85 faizli kampanyaların 31 Mart’ta sona ermesiyle bahar dönemine zamlı fiyatlarla girmeye hazırlanıyor. Çünkü hem dolar kuru artışıyla maliyetleri yükselen, hem de kampanya döneminde fiyat artışı yapamayan inşaat firmaları, fiyatlarda Nisan ayı itibarıyla yukarı yönlü bir revizyonu gitmek zorunda kalacağını belirtiyor.

Küvet % 1, TV % 18 KDV’li

150 metrekarenin altındaki evlerde KDV’si yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülen ürünler, kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı ve panel radiator olarak belirtiliyor. Mobilyalı olarak satılan yeni konutlarda kullanılan bazı ürünler KDV iadesine tabi tutulurken, bazıları tutulmuyor. Burada kriter, kullanılan eşyanın sökülüp başka bir evde kullanılmaya elverişli olup olmaması. Örneğin, buzdolabı, fırın, davlumbaz, bulaşık makinesi, mobilya, vestiyer, televizyon ve benzeri eşya ile birlikte satılan 150 metrekare altındaki konutlarda bu eşyaya ilişkin KDV iadesi yapılmıyor. Yani söz konusu eşya yüzde 18 KDV ile işlem görüyor. Değişiklikle, KDV iadesine tabi tutulmayacak bu gruptaki eşya arasına avize ve perde de ilave edildi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi