Metrekare yanıltmaları tarih oluyor

Gayrimenkul satışlarındaki metrekare beyanlarına düzenleme gelmesiyle "metrekare yanıltmalarının" sona ereceği ve tüketicinin korunacağı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin verdiği talimat sonrasında gayrimenkul satışlarında metrekare beyanlarına düzenleme geliyor. Düzenleme ile birlikte devam eden ya da tamamlanan inşaatlarda, proje üzerinden yapılan tüm alım ve satımlarda, vatandaşa yönelik "metrekare yanıltmaları" sona eriyor.

Tüketici hakkını arayamıyordu

Geçmişte konutlar belirtilen metrekareden daha az çıktığında tüketicilerin hak talebinde bulunmadığı biliniyordu. Düzenleme sayesinde ise satış sözleşmesinde, satılan gayrimenkulün metrekaresi verilen rakamın altında çıkarsa suç oluşturacak. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından 81 il valiliğine gönderilen yazıyla belediyeler dahil olmak üzere yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili olan tüm idarelere "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği"nde bulunan "brüt" ve "net" alan tanımlarına göre uygulama yapılması konusunda bilgilendirme yapıldı. Bakanlık, alım-satımı söz konusu olan bağımsız bölüme ait mimari projede, ilgili kat planlarının mutlaka sözleşme ekine ilave edilmesi, sözleşmelerde de bağımsız bölümün metrekaresi ile varsa eklenti ve ortak alanların metrekarelerinin ayrı ayrı belirtilmesi şart koştu. Bakanlık ayrıca vatandaşın bilgilendirilmesi için noterlerde, belediyelerde ve tapu dairelerinde duyurular yapılması da istedi.

'Endişeler giderilecek'

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu da satın alınan dairenin metrekare alanları ile ilgili endişe yaşadığını vurguladı. Metrekare beyanlarına düzenleme getirilmesiyle satışlardaki yanıltmaların biteceğini ifade eden Tellioğlu, "Müteahhitlik sektöründe çürük elma var. Bunlar sektörü sıkıntıya sokuyor. Konut satışlarında net ve müştemilat büyüklüğünün açık bir şekilde belirtilmesi, desteklediğimiz bir proje olur" diye konuştu. Geçmişte metrekare sorunları nedeniyle tüketicilerin hakkını aramaya çalıştığını ancak sonuç alamadığının altını çizen Tellioğlu, çalışmanın tüketici hakkını koruyacağını söyledi. Tellioğlu, yeni düzenlemenin herkesin ev alırken metrekareye ne kadar para ödediğini de göstereceğini bildirdi.

Emlak Jet Haber

0 Takipçi