‘Öğrenci evleri’ EBRD’yi de gayrimenkule çekti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nı (EBRD) Türkiye’de gayrimenkule ilk kez yatırım yapmaya yönelten anlaşma NEF ile gerçekleşti. NEF ve EBRD, en az 600 milyon dolarlık yatırımla 5 bin konut, 6 bin yatak kapasiteli akademik rezidans geliştirecek

2010’da kurulan ve son 5 yılda 1 milyon metrekareden fazla alanı kapsayan ve değeri toplamda 2.4 milyar doları aşan 25’in üzerinde proje geliştiren NEF , bugüne kadar Türkiye’ye çeşitli sektörlerde yatırım yapan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile bir işbirliğine gitti. 120 milyon dolarlık ortak yatırımla NEF & EBRD Gayrimenkul AŞ.’yi kuran NEF ve EBRD, bu kapsamda depreme dayanıklı, Leed enerji tasarruflu gayrimenkul projeleri geliştirme kararı aldı. ilk 5 yıllık planda depreme dayanıklı ve enerji tasarruflu 5 bin konut ve 6 bin yatak kapasiteli akademik rezidans geliştirecek.

İstanbul’da özel bir gayrimenkul sermaye şirketi ve NEF’in bir iştiraki olan Intus Capital tarafından yönetilecek olan ortak girişim, NEF’in sayısı 24’e kadar çıkan, konuk odaları, sinema, fitness merkezi, toplantı odaları, mutfak ve yemek odaları gibi ortak yaşam birimlerini içeren bloklardan oluşan Fold home konsepti ve ilk defa Eylül 2016 yılında İstanbul’da Merter kompleksinde lanse edilen bir öğrenci konut konsepti olan Novu kopsentini hayata geçirecek.

Türkiye, Avrupa’nın en büyük öğrenci konut pazarı

NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, İstanbul ve İstanbul dışında 6 tane konut, 7 tane de akademik rezidansı devreye almayı hedeflediklerini, bunun 600 milyon doların üzerinde bir yatırım anlamına geldiğini kaydetti. EBRD Endüstri, Ticaret ve Tarım Sektörlerinden Sorumlu Genel Müdürü Jean-Marc Peterschmitt ise, “EBRD’nin Türkiye’de ilk kez konut projelerinde ve öğrenci konutlarında Nef ile gerçekleştirdiği bu yatırımından son derece mutluyuz. Türkiye, üç milyonun üzerinde üniversite öğrencisi ile Avrupa’nın en büyük öğrenci konut pazarı. Bu ortak girişim, Türkiye’de konut projelerine ve öğrenci konutlarına dönük talebi karşılamada yardımcı olacak” dedi. Intus Capital Yönetici Ortağı Bülent Kozlu da, “Türkiye’nin artan nüfusu, konut kredisi finansmanındaki artış ve hükümetin yürüttüğü kentsel dönüşüm süreci, konut sektörüne dönük odağımızın temelini oluşturuyor. Öğrenci konutu segmentinde, son 10 yılda öğrenci nüfusunun üç kat artması ve bu alandaki konut yetersizliği, benzersiz bir talep ve yatırım fırsatları yaratmıştır” diye konuştu.

EBRD, Türkiye’ye 8 yılda 9 milyar euroluk yatırım yaptı

Türkiye’ye yatırım yapmaya 2009 yılında başlayan EBRD, bugün İstanbul, Ankara ve Gaziantep ofislerinde operasyonlarını sürdürüyor. Sadece 2016 yılındaki 1,9 milyar euroluk yatırımı ile Türkiye, EBRD’nin finans açısından en önemli destinasyonlarından biri. EBRD bugüne kadar Türkiye’de, farklı sektörlerden 220’nin üzerinde projeye, 9 milyar euronun üzerinde yatırım yaptı ve bu operasyonları için başka finansman kaynaklarından yaklaşık 20 milyar euroluk bir kaynak yarattı. EBRD’nin Türkiye’deki yatırımlarının % 98’i ise özel sektöre yönelik oldu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi