Referandum sonrası yazlık konut aramaya yoğunlaştık!

Emlakjet.com’un Nisan verilerine göre, satılık yazlıkta en çok aranan 3 ilçe sırayla Aydın, İzmir ve Muğla olurken, Sakarya, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir ve Edirne gibi İstanbul çevresindeki illerin yazlıkta popülaritesini artırdığı görüldü. İstanbul’da ise tatilcilerin gözdesi Silivri, Şile, Büyükçekmece ve Adalar

‘Yeni nesil emlak bulma sitesi’ Emlakjet.com ’un Nisan ayı verileri, Anayasa referandumu gündemi nedeniyle konut talebinin bir miktar ertelenmesine paralel olarak internet üzerinden satılık daire aramalarının % 6.5 oranında azaldığını ancak referandumun hemen akabinde aramaların ‘yazlık konut’ üzerinde yoğunlaştığını ortaya koydu. Yazlık konut arayışı, Mart’a göre % 12 yükseldi.

Emlakjet.com verilerine göre, Nisan ayında satılık yazlık aramasında en çok Aydın ve İzmir (sırayla % 39 ve % 24 arama oranlarıyla) arandı. Bu iki bölgeyi sırayla Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Mersin, Balıkesir, İstanbul, Antalya, Çanakkale ve Edirne izledi. Kiralık yazlıkta da İzmir, Mersin ve Aydın en büyük oranı alan ilk 3 bölgeyi oluştururken, bu noktada Didim ve Kuşadası en çok ilgi gören yerler oldu.

İzmir Bodrum’la rekabette, İstanbul’da Silivri ve Şile önde

Verilere göre İzmir’de Nisan’da arsa araması da 2 kat artarken, bu alanda Seferihisar öne çıktı ve arsa aramasında İzmir’i İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Muğla izledi. İstanbul’da ise yazlık olarak düşünülen ilçeler Silivri, Şile, Büyükçekmece ve Adalar olarak öne çıkıyor.

Satılık yazlık aramasında İzmir ve Aydın’ın Muğla’dan önde olmasını değerlendiren

Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter

, “Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi ilçelerde arsa fiyatlarının çok yüksek olması, müstakil yapılaşmaya uygun arsa stoğunun azalması, İzmir-İstanbul otoyolu projesi ile İzmir’in ulaşım bağlantılarının güçlenmesi, Çeşme, Urla vb ilçelerin İzmir kent merkezine yakınlığı gibi nedenler İzmir’i Bodrum’la rekabette bir miktar öne taşıdı” diye konuştu.

İstanbul çevresi de ulaşım avantajıyla tercih ediliyor

Özellikle İstanbul’da oturanların son zamanlarda bölgesel yakınlık avantajını kullanmaya yöneldiğini kaydeden Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “Yoğun iş temposu nedeniyle alıcılar için İstanbul’a yakın bölgeler, sadece yaz döneminde değil, 12 ay boyunca kısa tatiller de dahil olmak üzere zaman zaman gidilerek nefes alınacak noktalar olarak görülüyor. Tekirdağ, Sakarya, Balıkesir ve Çanakkale gibi şehirlerin son dönemdeki emlak piyasasındaki gelişimi, bu bölgelerde altyapı projelerinin artması, popüler tatil beldelerine göre nispeten daha makul fiyatların olması ve alıcılardaki sakinlik arayışı, bu bölgelerin son dönemde yazlık konutta yükselmesine etken” değerlendirmesinde bulundu.

Tekirdağ’da Saray, Sakarya’da Kartepe gözde

Tekirdağ’da Çorlu, Çerkezköy ve Saray ilçelerinin İstanbul ve bağlantı yollarına olan yakınlığı ile yatırımcının ilgisini çektiğini belirten Kunter, “Tekirdağ’da Saray sakin bir hayat sürmek isteyip İstanbul’dan bunalanlar için uygun bir lokasyon. Çorlu’ya, Çerkezköy’e, Lüleburgaz’a, Kıyıköy’e ve İğneada’ya yakın olan Saray’ın merkezinde yeni konutlar yükseliyor” dedi.

Sakarya bölgesinde ise Başiskele ve Kartepe ilçelerinin, deniz ve doğa ile iç içe olması ve temiz havası nedeniyle özellikle Arap yatırımcıların dikkatini çektiğini kaydeden Kunter, şöyle devam etti: “Doğal güzellikleriyle ünlü Kartepe, 5 yıldızlı otelden butik otellere, hafta sonu evlerinden pansiyonlara kadar farklı konaklama tercihlerine cevap verebiliyor. Son yıllarda Türkiye’ye ilgisi bir hayli artan Arap yatırımcılar özellikle son iki yıldır Kartepe'nin Samanlı eteklerini ve Maşukiye bölgelerini tercih ediyor. Bu durum bölgedeki gayrimenkul fiyatlarını beklentilerin üzerinde artırdı. Villa veya konut amaçlı satışa sunulan arsaların konumlarına göre metrekaresine 300 ile 800 TL arasında bedel talep edilirken, villa fiyatları ise konum, cephe, ulaşım kolaylığı ve manzara özelliklerine göre 200 bin ile 1.5 milyon dolar arasında değişiyor.”

Balıkesir’de Edremit, Çanakkale’de Yalova gelişiyor

Balıkesir’de turizmi tetikleyen önemli yatırımların planlandığına değinen Kunter, “Ayvalık Kruvaziyer Limanı, Tuzla Önü Marina Projesi, Bandırma Yeni Sanayi ve Liman Projesi, Port Gömeç, Ayvalık Köprüsü ve Yat Limanı, Çay Deresi Karma Rekreasyon Projesi ve Çamlık Karma Rekreasyon Projesi bunlar arasında. İstanbul-İzmir Otoyolu, Çanakkale Köprüsü, Çanakkale-Balıkesir Otoyolu ve yüksek hızlı tren gibi yatırımlar da Balıkesir'i bugün bir cazibe merkezi haline getiriyor. Yazlık için tercih edilen Edremit ilçesinde yeni binalarda 100 metrekare bir daire için metrekare birim değeri 1.500 TL ile 2.500 TL arasında değişiyor” diye konuştu.

Termalde Yalova, Arap yatırımcıların favorisi

Kunter’in verdiği bilgiye göre, Çanakkale’ye bağlı Yalova, İstanbul, Kocaeli ve Bursa illerine kolay ulaşımının olması ve Körfez Geçişi ile Gebze-Orhangazi İzmir Otoyolu'nun etkisi ile dikkat çekerken doğal güzellikleri ve termal kaynakları ile yazlık konutlarda özellikle Arap yatırımcılarca tercih ediliyor. Yalova’da yabancılar yatırımlarını daha çok kaplıcaların olduğu Termal, Çınarcık, Altınova ve Armutlu ilçelerinde konut ağırlıklı sürdürüyor.

Yeni konut, ipotekli ve yabancıya satışta ivme var!

Türkiye genelinde konut satışları 2017 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 7,6 oranında artarak 114.446 oldu. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 29,6 oranında artış göstererek 43.334 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı % 37,9 olarak gerçekleşti. İlk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre % 10,8 artarak 51.988 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı % 45,4 olurken, ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 5,1 artış göstererek 62.458 (payı 54.6) oldu.

Nisan ayının referendum nedeniyle konut talebinin aslında kısmen ertelendiği bir ay olmasına rağmen TÜİK verilerinin geçen yıldan gelen satışları da içerdiğini hatırlatan Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “İpotekli satış payı, geçen yılın Nisan ayında % 31.4’ken bu yıl Nisan’da % 37.9. Yeni konut payı da geçen yıl Nisan’da % 44.1’ken bu yıl 45.4 oldu. Bu iki alanda geçen yıla göre yaşanan ivme, oldukça olumlu. Öte yandan ikinci el konutta geçen yıl Nisan’da % 55.9 olan pay, bu ay ufak bir gerilemeyle % 54.6 oldu. İkinci elde hala alıcının pazarlık gücünün yüksek olduğunu, ancak bu yıl kampanya gündemi ve bahar sezonunun da etkisiyle yeni konutta da hareketlenme olduğunu görüyoruz” dedi. Bunlarla birlikte yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre % 2,7 artarak 1.624 olduğunu belirten Kunter, “Yabancıya satışlar Mart’ta sadece % 1.1, Şubat’ta ise bir önceki yılın aynı ayına göre %17,6 azalmıştı. Nisan’da kademeli bir yükselişle bu alanda sektörün eksiyi kapatıp uzun bir aradan sonra artıya geçebildiğini görüyoruz. Yabancılara satıştaki KDV indiriminin getirilmesinin yanı sıra mevsimsel olarak yazlık evde yabancı talebinin artması da, giderek satışlar üzerinde olumlu etkisi artırıyor” değerlendirmesini yaptı.

Emlakjet Haber

0 Takipçi