Satılık ve kiralık dairede Mart’ta favori Çatalca

Emlakjet’in Mart verilerine göre, satılık ve kiralık daire aramasında en çok artış gösteren ilçe Çatalca, satılık daire aramasında ilk 5’e girmesiyle dikkat çeken ikinci ilçe Şile oldu. Emlakjet verilerine göre kiralık daire aramasındaki artışta ise Çatalca’yı Esenler, Güngören, Büyükçekmece ve Beyoğlu izledi

Emlakjet ’in Mart ayı verilerine göre, Şubat ayı ile kıyaslandığında hem satılık daire aramasında hem kiralık daire aramasında en çok artış gösteren ilçe Çatalca oldu. İnternette satılık daire aramasında en çok artış gösteren ilçeler Çatalca , Bahçelievler, Sancaktepe, Şile ve Kağıthane olarak sıralanırken, Şile sıralamada ilk 5’e girmesiyle dikkat çeken ikinci ilçe oldu. Emlakjet verilerine göre kiralık daire aramasındaki artışta ise Çatalca’yı Esenler, Güngören, Büyükçekmece ve Beyoğlu izledi.

Verileri değerlendiren

Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter

, “Çatalca ve Şile’ye baktığımızda bu iki ilçenin İSKİ Havza Koruma Alanları ilan edilen bölgeler arasında olduğunu görüyoruz. Bu bölgeler, emsal değerlerinin düşük olması, yatay yapılaşma ve arsaların daha ucuza mal edilebilmesini beraberinde getirdiği için firmalar açısından daha çok tercih edilir oldu. Ancak bundan daha da önemli hale gelen merkeze göre daha uygun fiyatlarının yanı sıra önemli projelere yakınlıkları nedeniyle değerlenme potansiyeli taşımaları… Marmara Otoyolu Projesi ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü güzergahlarına yakınlığının yanı sıra Kanal İstanbul projesinin potansiyel güzergahları arasında sürekli öne çıkan bir ilçe olan Çatalca, bu yönleriyle öne çıkıyor. Şile ise markalı konutlar açısından baktığımızda metrekarede yaklaşık 2.900 TL’ye kadar düşebilen fiyatlarıyla Anadolu Yakası’ndaki en ekonomik ilçe. Bununla birlikte ilçe, Yavuz Sultan Selim Köprüsü güzergahına da yakınlığından ötürü değerlenme potansiyeline sahip bulunuyor” değerlendirmesini yaptı.

Satılık ve kiralık dairede Mart’ta favori Çatalca

İpotekli satış oranı, geçen yılın üzerine çıktı

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 10 oranında artarak 128.923 oldu. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 29,9 oranında artış göstererek 50.424 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı % 39,1 olarak gerçekleşti. İlk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre % 7,6 artarak 56.376 (payı % 43.7) olurken ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 11,9 artarak 72.547 (payı 56.3) oldu.

Mart ayında sektörde 240 ay vadeli ve düşük faizli kampanya sürecinin son ayı olması nedeniyle satışlarda ivmenin sürdüğünü belirten Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “İpotekli satış payı geçen yıl ortalaması olan % 33’ün bu yıl çok üzerinde seyrediyor. Ocak’ta % 37.7, Şubat’ta % 38.1 olan pay Mart’ta % 39.1’e çıktı. Bu oran, geçen yıl sektörün yüksek sezonu olan Eylül ayındaki payın bile üzerinde. Kampanyaların olumlu etkisini bu Mart’ta daha net görüyoruz. Diğer taraftan yabancıya konut satışındaki azalma oranının iki haneli rakamlardan % 1.1’e kadar düşmesi, yabancılara satıştaki KDV indirimi ve vatandaşlık hakkı getirilmesi gündeminin bile satışlara olumlu yansımaya başladığını gösteriyor. GYODER’in Mart ayında markalı konut projelerinde yabancı yatırımcılara yapılan satış oranının % 10’a yükselerek, son 6 ayın ortalaması olan % 8’in üzerine çıktığını açıklaması da bu veriyi destekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi