‘Stüdyo’ yasağına uzmanlar ne diyor?

Yeni imar yönetmeliği ile stüdyoların artık yapılamayacak olması, alıcı için nispeten daha kolay ulaşabilecekleri fiyatı kaçırmaları, firmaların da metrekare-kar realizasyonunda bir miktar geriye gitmesi demek. Peki günlük kiralamadaki kontrolsüzlük tamamen engellenebilecek mi zaman içinde görülecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ‘ Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı ’na göre, sektörün artık ‘stüdyoları, yani tek odalı ve ‘ 1+0 daire ’ olarak belirtilen daireleri proje lerinde uygulayamayacak olması, hem konut alıcılarının tercihlerini hem de inşaat firmalarının yatırım kararlarını etkileyecek bir gelişme.

Kullanım amacının dışına çıkılan stüdyo daireler yerine en küçük dairenin artık minimum 28.5 metrekare büyüklüğünde 1+1 daire şeklinde yapılabilmesini öngören maddenin en önemli gerekçesi sektörce ‘günlük kiralanan evlerin kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi’ olarak gösteriliyor. Peki taraflar için bu gelişme nasıl yorumlanabilir, Emlakjet olarak araştırdık.

‘Suç amacı olan, 2+1’i de kullanacaktır’

Kontrol edilemeyen bir problemin kişilerin tercihlerinin kısıtlayarak çözülmeye çalışılmasını doğru bulmadığını ifade eden Era Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, “Eğer stüdyo dairelerin yasaklanması ile amaçlanan bu dairelerin kötüye kullanımının önünü kesmekse, amacı kötü olan kişiler için sonuç, 1+0 da olsa 1+1 veya 2+1 de olsa değişmeyecektir” dedi. Bugün fiyat olarak en çok ulaşılabilir daireler olan 1+0’lara bekarların, yaşlıların hala önemli ölçüde talep gösterdiğine dikkat çeken Baygan, “Baktığınızda bu dairelerin 1+1’lerle çok fazla büyüklük farkları bulunmamakla beraber fiyat olarak daha ulaşılabilir konumdalar. Stüdyoların artık olmaması da müteahhitlerin kar realizasyonu için de olumsuz bir durum yaratıyor” diye konuştu.

‘Kantarın topuzu 1+0 dairede kaçmıştı’

Kararın altında günlük kiralanan dairelerin önemli bir güvenlik açığı yaratmasının önüne geçilmek istenmesinin payının büyük olduğunu dile getiren Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Başkanı Hakan Gümüş, “Özellikle büyük sitelerde 1+0 dairelerin suç unsurları yaratmak için kullanıldığı ve bunun site yönetimleri açısından sosyal açıdan bir karışıklığa neden olduğu biliniyor. Bu dairelerin fiyat olarak erişilebilir olması açısından avantaj doğurduğu doğru ancak kantarın topuzu 1+0’da kaçmıştı. Artık müteahhitler bu alanda kar odaklı bir yaklaşımla insan yaşamında konforu göz önüne almadan oldukça küçük üretimler yapıyorlardı. Her ne kadar inşaat firmalarının metrekare-kar performanslarını olumsuz etkileyecek olsa da kararın diğer yönleriyle çok sağlıksız olduğunu düşünmüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

'İstanbul’un farklı bölgelerine özel şartlar koyulmalı'

Eskiden 1.200 metrekare alan üzerinde yüzde 40 taban oturumu ile 480 metrekare alanında bina yapılırken yeni yönetmelikle bu alanın 720 metrekareye çıkması ve böylece 5 katlı yerine 3 katlı binalarla yatay mimarinin benimsenmesi ile ilgili görüşlerini dile getiren Hakan Gümüş, şöyle devam etti: “1000 metrekare üzerinde 400 metrekareye bina yapabiliyordunuz, kalanı da yeşil alan, peysaj ve otoparkla ayrılıyordu. Şimdi yönetmelikle bu sınırın genişlemesi, bina yapımı için daha çok yeşil alanın harcanması anlamına gelir ve bu açıdan sıkıntı doğurabilir. Bu yüzden standart bir planlama ile İstanbul’un her yeri aynı sınırlamalarla ele alınmamalı, lokal bazda karar alınmalı. Örneğin Kartal gibi zemini sağlam ve büyük arsaların yer aldığı bir bölgede çok katlı binalara izin verilirken, merkezi alanlarda çok katlı mimariye izin verilmeyebilir. Örneğin Etiler’i özel kılan nedenlerden biri merkezi bir yerde olmasına rağmen yüksek binaların olmamasıdır. Yani yatay yapılaşma İstanbul’un bazı bölgeleri için daha uygun olabilir, lokal bazda planlama İstanbul gibi bir şehir için daha sağlıklıdır.”

‘Günlük kiralamadaki yükseliş kontrolsüz’

‘Stüdyo’ yasağına uzmanlar ne diyor?

TUVIMER Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, günlük yasa dışı konut kiralama oranının kontrolsüz şekilde artış gösterdiğine dikkat çekerek herhangi bir belge paylaşımı dahi yapılmadan hızlı bir şekilde temin edilebilen günlük konut sayısının sosyal hayatı ve iç güvenliği de tehdit edecek boyutlara ulaştığını vurguladı.

Üç yıl boyunca takibi gerçekleştirilen yasa dışı günlük konut kiralama arzının ekonomik hacminin 500 milyon dolar seviyesine ulaştığını söyleyen Altun, son üç yıl içinde İstanbul genelinde günlük kiralık olarak 74.820 bağımsız üniteye ulaşıldığı, bu konutların % 25’inin tekil ve birbirinden bağımsız arzlar olduğunu belirtti. Bu yeni ve kontrolsüz pazarın iç güvenlik, komşuluk hukuku, haksız rekabet, belediye mevzuatı ve vergi mevzuatı açısından ağır bir kayba neden olduğunu vurgulayan Altun, inceleme dönemi içinde 4.947 bağımsız kişi ve kurumu, günlük ya da kısa süreli yasa dışı konut kiralama hizmetleri kapsamında belirlediklerini dile getirdi.

Günlük kiralamada Kadıköy, Şişli ve Beylikdüzü ilk 3’te

‘Stüdyo’ yasağına uzmanlar ne diyor?_1

2014-2016 Ekim ayları arasında İstanbul genelinde gerçekleştirdiği “Yasal Olmayan Konut Kiralama” araştırmasıyla günlük kiraya verilen konutların tamamını ilçe ve lokasyon bazında tespit eden TUVIMER’in bünyesinde faaliyet gösteren ADR Türkiye Gayrimenkul Bilgi Bankası’ndan elde edilen araştırma verilerine göre, günlük kiralamada ortalama fiyatlar 138 TL, ortalama konut alanı ise 87 metrekare. Son üç yılın toplamına bakıldığında 1.627.335 metrekare konut alanında 38.756 adet odadan bahsetmek mümkün.

İstanbul genelinde son üç yıl içinde 1000’in üzerinde günübirlik kiralık arzı veren ilçe sayısının 21 olduğu görülüyor. Listede yer alan ilk 10 ilçeye bakıldığında Kadıköy’de 6.978, Şişli’de 6.920, Beylikdüzü’nde 5.833, Kartal’da 5.114, Fatih’te 4.711, Bakırköy’de 4.043, Ataşehir’de 3.587, Küçükçekmece’de 3.555, Bahçelievler’de 3.180, Pendik’te 3.097 adet günlük kiralık konutun arz edildiği görülüyor.

Günlük kiralık konutun % 58’i 1+1’ler

‘Stüdyo’ yasağına uzmanlar ne diyor?_2

Araştırma döneminde günlük kiralık konut arzının en yüksek artış gösterdiği ilçeler Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Ataşehir, Şişli, Başakşehir, Bahçelievler, Bağcılar ve Fatih olarak sıralanıyor. Günlük kiraya verilen konutların daire tiplerine bakıldığında % 58’inin 1+1, % 21’inin 1+0, % 16’sının 2+1 ve % 5’inin 3+1 olduğu belirleniyor. Son üç yıllık günlük kiraya verilen konutların yıllara göre dağılımına bakıldığında ise 2014 yılında 11.163, 2015 yılında 19.693, 2016 yılı Ekim ayına kadar ise 39.189 arz olduğu ortaya çıkıyor.

Emlakjet Haber

0 Takipçi