Şubat kampanyalarının olumlu etkileri Ocak’ta görüldü

Ocak'ta internetten konut araması, 240 ay vadeli kampanya haberlerinin yer aldığı son 10 günde hareketlendi. Emlakjet.com verilerine göre, Ocak'ta satılık daire arama oranı, geçen yılın aynı ayına göre % 10, Aralık'a göre ise % 38 oranında yükseldi. Artışın önemli bir bölümü ise son 10 günde gerçekleşti

“Sen o evi hayal et, gerisi Emlakjet!” sloganı ile 2006 yılından bu yana satılık veya kiralık daire lere en pratik şekilde ulaşma imkanı sunan Emlakjet.com , TÜİK Ocak ayı konut satışı verilerinin açıklanması paralelinde, Ocak ayına ilişkin verilerini açıkladı. Ocak ayının durgunluğunu son 10 günde hareketlendiren gelişme, 1 Şubat tarihinde başlayan 240 ay vadeli kampanya larla ilgili haberlerin gündeme oturması oldu. Konut alıcılarının bu haberlere olan duyarlılığı, ayın son döneminde internet üzerinden daire aramalarına hemen yansıdı.

Emlakjet.com verilerine göre, Ocak ayındaki satılık daire arama oranı, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 10 oranında, Aralık ayına göre kıyaslandığında ise yüzde 38 oranında yükseldi. Ocak ayında Aralık ayına göre satılık ve kiralık daire arama toplamında yüzde 44’lük bir artışın dikkat çektiğini söyleyen

Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter

, “Artışın önemli bir bölümü ise kampanyanın duyulduğu Ocak ayının son haftasında gerçekleşti. Kampanyaların bu noktada alıcıların internet üzerinden konut aramasında itici bir güç olduğunu söyleyebiliriz. Ocak ayında kiralık daire aramasında artış oranı ise Aralık ayına göre % 55 oldu. Merkezi noktalarda son zamanlarda kiralarda yüzde 30'a varan oranda düşüşler olması, bu artış üzerinde etkili olmuş olabilir” dedi.

İpotekli satışların Ocak ayında yüzde 35,4 oranında artması umut verici

TÜİK verilerine göre, 2016 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 1,9 gerileyerek 84 bin 556'ya düşen konut satışları, 2017 Ocak ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,8 oranında artarak 95.389 oldu. Anayasa referandumu, ekonomik gündem, kış koşulları ve yarıyıl tatilinin yanı sıra aslında terörle başladığımız yılın bu ilk ayındaki yükselişi dikkat çekici olarak değerlendiren Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, tabloyu şöyle aktardı:

“İpotekli satışlarda da son 2 yıllık seyirde artış trendi göze çarpıyor. Ocak ayında ipotekli konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,4 oranında artarak 35.993 olması, banka kredili satışın yükselme eğilimi açısından umut verici. Çünkü ipotekli satışların payı Ocak 2017’de yüzde 37,7 olurken, Ocak 2016’da bu pay sadece 31,4 olarak kaydedilmişti. Üstelik Ocak 2015’te ipotekli satışlar yüzde 19,9 azalarak 26.584’e kadar gerilemişti. Diğer verilere bakıldığında ilk defa satılan konut sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artarak 44.235 oldu ve toplam satışlar içinden yüzde 46,4 pay aldı. Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 51.154 oldu. Markalı projelere ilgi artarken, bir yandan da ikinci elde alıcıların pazarlık gücünün halen yüksek seyrettiği söyleyebiliriz.”

Güngören ve Eyüp, 2017’nin ilk dikkat çekenleri

Emlakjet.com verilerine göre, Ocak ayında kiralık dairede en çok aratılan ilk 5 ilçe Arnavutköy, Göngören, Üsküdar, Çatalca ve Fatih olarak sıralandı. En çok satılık dairede aranan ilçeler ise Güngören, Bayrampaşa, Esenyurt, Eyüp ve Başakşehir oldu. Güngören her iki tarafta da aranan bir ilçe olmakla beraber, Eyüp’ün son zamanlarda sıralamalarda ilk 10’da giderek üst sıralara çıkmakta olan bir ilçe olduğu gözlemlendi.

Bu bölgelerden Eyüp’ün dikkat çekmesinde yeni ulaşım hatlarının devreye alınacak olmasının payı olduğunu belirten Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “Mecidiyeköy Mahmutbey metro hattı, Eyüp-Bayrampaşa tramvay hattı, Eminönü-Eyüp-Alibeyköy (Haliç çevresi) tramvay hattı, İncirli-Edirnekapı-Gayrettepe metro hattı, Gayrettepe-Kemerburgaz 3.Havalimanı Raylı Sistemi, Eminönü-Fatih-Eyüp-Bayrampaşa metro hattı ve Vezneciler-Edirnekapı-Eyüp-Gaziosmanpaşa-Sultangazi metro hattı ile Eyüp’te ulaşım çok daha kolay hale gelecek” dedi.

Kunter, Zeytinburnu, Esenler, Bakırköy ve Bahçelievler'e komşu olan Güngören’in ise konumu nedeniyle özellikle Avrasya Tüneli etkisiyle değerlenmekte olan yerler arasına katıldığını, Tozkoparan bölgesindeki kentsel dönüşümle de bölgenin yenilenme etkisini de göz önünde bulundurmak gerektiğini kaydetti.

Emlakjet Haber

0 Takipçi